Nagyobb arányban használnak gyerekeket a kampányban az RMDSZ politikusai, mint román kollégáik

2024. június 4. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

A múltkori cikkünk nyomán, melyben arról írtunk, hogy bár ezzel potenciálisan árthatnak, mégis felhasználják a gyerekeket a kampányban az RMDSZ politikusai, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti újrázni készülő polgármestere felhívta a figyelmünket egyik riválisuk videójára. Adrian Cosmának, a PNL Szatmár megyei tanácselnökjelöltjének kampányol rajta egy 8-10 év körüli fiúcska, kritizálva az RMDSZ munkáját és ajánlva Cosmát a választók figyelmébe. A gyerek nyilván nem a saját véleményét mondja, a kritika, amit a szájába adtak ugyanis nem egy korabeli gyerek gondolkodására vall. És az is biztosra vehető, hogy nem önszántából jelentkezett a feladatra, így valóban problémás, és visszaélésnek minősül a felvétel terjesztése.

A korábbi cikkünkben egyébként azt kritizáltuk, hogy az RMDSZ politikusainak többsége kihasználja a gyerekeket politikai célokra, például szalagot vágni teszik oda őket, vagy táncolni, illetve másfajta biodíszletnek. Miközben a jogvédő szervezetek szerint gyerek csakis akkor jelenhet meg egy politikai kampányban, ha érti, hogy miről szól a választás, és saját elhatározásából, a saját véleményét képviselve kapcsolódik be. Emiatt 14 év alatti gyerek szerepeltetését semmiképp nem tartják helyénvalónak.

Átnéztem néhány fontosabb román jelölt Facebook-oldalát, hogy összehasonlítsam az RMDSZ-esek gyakorlatával azt, hogy miként használják a gyerekeket a kampányfotókon, videókban.

Összességében úgy tűnik, kevesebbet szerepeltetnek gyerekeket, és ha fel is tűnnek, nem annyira nyilvánvaló, hogy célzottan nekik kampányolnak. Például avatószalagot nem vágatnak át velük, ami a magyar politikusoknál előfordul.

Ami feltűnő, hogy – hasonlóan az RMDSZ jelöltjeihez – nem érzik, hogy a saját gyerekeikkel sem kellene kampányolniuk. Diana Șoșoacă pedig olyan maradandót alkotott, amivel maga mögé utasítja nemcsak az RMDSZ-eseket, de Adrian Cosmával is vetekszik az első helyért ebben a kategóriában.

A legfontosabb pártok EP-listáinak vezetőit vettem sorra első körben. A PSD-PNL választási szövetség listavezetője, Mihai Tudose oldalán nem szerepelnek gyerekek, egyébként is kevés rajta a választási tartalom. A második helyen szereplő Rareș Bogdannál időnként feltűnnek a saját gyerekei, például gyereknapon, de olyan videót is posztolt, melyen együtt főz a kislányával, vagy együtt törik fel a húsvéti tojást.

A harmadik Gabriela Firea, aki kiemelten fontos jelöltnek számít, mivel őt indítja a PSD a bukaresti főpolgármesteri pozícióért, ugyanakkor volt családügyi miniszterként passzolnának a gyerekfotók a konzervatív családanya imidzshez. Ehhez képest eléggé visszafogta magát, gyereknapkor stockfotót használt, amit vélhetően hivatalosan megvásárolt, így rendben van a kép, amin négy örvendező gyerek látszik. A saját gyerekeit viszont a szülinapjuk alkalmából kitette az oldalára, ami problémás a jogvédők szerint. Ugyanakkor egy keresztelőről szóló bejegyzésében, valamint egy iskolabusz átadásról készült posztjában kitakarva illetve elhomályosított arccal jelennek meg gyerekek, ami rendben van, hiszen nem felismerhetők.

A PSD-PNL lista negyedik helyezettje, Dan Motreanu viszont úgy posztolt egy óvodai ajándékozásról, hogy látszik a képeken a gyerekek arca, ami a kihasználásuknak minősül a jogvédők szerint. Az ötödik Claudiu Manda és a hatodik Adina Ioana Vălean oldalán viszont egyáltalán nem szerepelnek gyerekek a kampányidőszakban.

Diana Șoșoacă, az SOS Romania Párt EP-listavezetője és bukaresti főpolgármester-jelöltje azonban nem finomkodott. Egy szlatinai kampányeseményén hétéves kislányokat kérdezett arról, hogy mit várnának el a pártja helyi polgármesterjelöltjétől.

Majd azt javasolta, hogy ha nem úgy működik a jelöltje városvezetőként, ahogy azt elvárják tőle, jelentsék neki telefonon, és közösen megverik majd.

A videón mindeközben végig próbált jó képet vágni a dologhoz a Șoșoacă mellett a padon ülő jelölt. Nem ez volt egyébként az oldalán az egyetlen olyan tartalom, melyben kiskorúakat használ, kamaszokkal is készített problémásnak számító felvételeket az SOS párt vezetője. A szélsőjobboldali alakulat EP-listájának második és harmadik helyezettje, Luis Lazarus és Marin Ștefan Dan a saját gyerekeikkel pózolnak, és megosztották Șoșoacă gyerekes videóit is.

A Jobboldal Ereje szövetség politikusai csak ritkán éltek a csábító imidzsépítési lehetőséggel. Dan Barna listavezető oldalán egyetlen gyerekfotó szerepel, az is egy gyereknapi eseményről, amin háttal látható egy kisfiú. Vlad Voiculescunál nem tűnnek fel gyerekek, Eugen Tomacnál viszont egy alkalommal igen, amikor a Moldovai Köztársaságban tett látogatásáról posztolt. Vlad Botoș, Cristina Prună és Violeta Alexandru egyáltalán nem posztolt gyerekeket ábrázoló képeket, még gyereknapi tartalmakhoz sem.

Az AUR listavezetője, Cristian Terheș bár azzal riogat, hogy a meleglobbi tönkreteszi a gyerekeket, fotókat, videókat nem posztolt az „áldozatokról”. Claudiu Târziu viszont a saját gyerekei mellett pártpólóba öltöztetett kiskorúakról is posztolt, ahogy Gheorghe Piperea sem hagyta ki a lehetőséget. A harmadik helyezett Maria-Georgiana Teodorescu viszont nem tett ki az oldalára gyerekeket ábrázoló felvételeket.

A REPER listavezetője, Dacian Cioloș is tartózkodott attól, hogy kiskorúakkal kampányoljon.

Átnéztem néhány ismert, újrázni készülő polgármester oldalát is. Emil Boc kolozsvári elöljáró töb száz képet készített a Kolozsvári Napok résztvevőivel, ezeken feltűnnek gyerekek is, de aránylag ritkán. Nagyjából ugyanez a helyzet Dominic Fritz temesvári polgármester oldalán is, ellentétben Kereskényi Gáborral, aki nagy számban posztolt gyerekeket ábrázoló képeket különböző eseményekről, főként a gyereknapi rendezvények résztvevőiről. Brassó vezetője, Allen Coliban ugyanakkor nem fogta vissza magát, a szatmárnémeti polgármesterterhez hasonlóan bőven tett ki cuki fotókat játszadozó gyerekekről.

Összességében elmondható, hogy a román pártok jelöltjei jóval kisebb mértékben használnak gyerekeket a kampányban, mint az RMDSZ indulói, néhány kivételtől eltekintve, amikor nagyon durván belemásznak a kiskorúak személyi jogaiba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!