Ismét kudarcba fulladt a kolozsvári körgyűrű megépítésének elkezdése

2024. május 31. – 12:45

Ismét kudarcba fulladt a kolozsvári körgyűrű megépítésének elkezdése
Szélesítik a Fenesi utat – Fotó: olvasói fotó

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét érvénytelenítették a kolozsvári körgyűrű tenderét

Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elutasította a CON-A cég beadványát, amelyben a kolozsvári körgyűrű tenderének törlését kifogásolta, írta meg az Economedia. Ezzel érvényben marad a kolozsvári önkormányzat döntése, miszerint érvénytelenítik a második közbeszerzési eljárást is. A CNSC döntése ellen ugyan fellebbezhet a cég a bíróságon, ám az ilyen fellebbezések csak az esetek 10 százalékában járnak sikerrel.

A körgyűrű évek óta húzódó megépítése egyébként egy számtani hiba miatt hiúsult meg ismét. „Megsemmisítettük az eljárást, mivel egyetlenegy ajánlat érkezett, ami műszaki szempontból teljesen helytálló volt, de pénzügyi szempontból nem, mert 300 millió lejjel meghaladta a megengedett keretet. A jelentkező szerint egy aritmetikai hiba csúszott az ajánlatba, és megfellebbezte a döntést” – mondta el Oláh Emese a Transtelexnek még a fellebbezés eredményének kihirdetése előtt.

A kolozsvári önkormányzat április végén döntött úgy, hogy törli a közbeszerzési eljárást, miután érvénytelennek minősítette az egyetlen beérkezett ajánlatot. A körgyűrű 24 kilométeres szakaszának tervezésére és kivitelezésére szánt keretösszeg 3,5 milliárd lej volt, miközben a CON-A vezette román-bolgár-ukrán társulás 4,6 milliárd lejes ajánlatot nyújtott be.

A nagyszebeni CON-A cég arra hivatkozott óvásában, hogy egy egyszerű elütési hiba miatt szerepelt az ajánlatban a keretösszeget jóval meghaladó összeg. Azonban a CNSC illetékesei szerint, mivel az említett összeg több helyen is feltűnt a cég ajánlatában, nem lehet egyszerű elütésként kezelni ezt, sokkal inkább számítási hiba állhat a háttérben.

Ez azt jelenti, hogy a kolozsvári önkormányzat továbbra sem kezdheti el a metropoliszi körgyűrű megépítését, annak ellenére, hogy a kolozsvári polgármester Emil Boc kampányígéretei között hangsúlyosan szerepel a körgyűrű munkálatainak prioritásként való kezelése. A most zajló útépítés azonban tulajdonképpen a Fenesi út szélesítése, amely nem képezi a projekt részét.

A körgyűrű megépítése már két polgármesteri mandátum témája is volt, ugyanis Boc csapata 2017-ben vágott neki a projektnek, azonban a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése négy évet vett igénybe, és ez volt a második alkalom, hogy érvénytelenítették a körgyűrű tenderét, első alkalommal egyetlen ajánlat sem érkezett, emiatt kellett újabb kiírást megejteni.

A kolozsvári városháza három szakaszban tervezi megépíteni a körgyűrűt. Az első, 2 kilométeres szakaszon nemrég indultak el a munkálatok, de ezek csupán a közműhálózatok áthelyezését érintik.

A második szakaszban, amely 24 kilométer hosszú lesz, több jelentős infrastruktúrafejlesztés is megvalósul. Ezen a szakaszon öt alagút épül majd, amelyek közül négy cut-and-cover módszerrel, egy pedig földalatti fúrással készül el. Emellett számos bekötőút is létesül, amelyek hossza összesen 20 kilométert tesz ki.

A harmadik szakasz 18,6 kilométer hosszú lesz, és ezt is több bekötőút egészíti majd ki, összesen közel 14 kilométer hosszan. A harmadik szakasz során további alagutakat és egyéb összekötő infrastruktúrákat is építenek, hogy a körgyűrű teljes mértékben betölthesse funkcióját.

Kolozsvár az egyetlen erdélyi nagyváros, amely még nem rendelkezik körgyűrűvel. A tervek szerint a körgyűrű 42 kilométer hosszú lesz, és hozzávetőleg 34 kilométernyi bekötőúttal egészül majd ki. Ahhoz azonban, hogy ez a projekt megvalósuljon, sikeresen le kell bonyolítani a közbeszerzési eljárást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!