A Via Transilvanica közönségdíjat is kapott az Europa Nostra-díj mellé

2023. szeptember 29. – 11:19

A Via Transilvanica közönségdíjat is kapott az Europa Nostra-díj mellé
Fotó: a Via Transilvanica Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Putnától Szörényvárig vezető, 2022-ben felavatott romániai túraútvonal, a Via Transilvanica kapta a közönségdíjat a 2023-as Europa Nostra-díjasok közül a Velencében szerdán és csütörtökön megszervezett európai örökségvédelmi csúcs keretében.

A Via Transilvanica rekordszámú, 27 ezer szavazatot kapott, közölte a turistaút Facebook-oldalán a kezdeményező Tășuleasa Egyesület. „Nagy örömmel adjuk hírül, hogy megkaptuk a legnagyobb díjat, amely a legértékesebb, mert kifejezi az európai emberek bizalmát és elismerését, különösen a túrázók közösségéét” – fogalmaztak.

A díjátadó ünnepséget a velencei Lidón található híres Palazzo del Cinemában szervezte meg az Europa Nostra az Európai Bizottság közreműködésével. A Via Transilvanica projektet a Tășuleasa Egyesület elnöke, Alin Ușeriu és ügyvezető igazgatója, Székely Anna mutatták be.

2023-ban két romániai projekt kapott Europa Nostra-díjat, a Via Transilvanica mellett a Duna-deltában zajló, A vizek útkeresői című oktatási projektet díjazták. A Via Transilvanica az ország első hosszú, 1400 kilométeres túraútvonala, amely a tervezői szerint 20 különböző etnikai és kulturális régiót (többek között Székelyföldet is) és mintegy 400 települést érint Putnától Szörényvárig. Ezek között van 12 UNESCO világörökségi helyszín is.

A Transtelex munkatársa tavaly ki is próbálta az útvonal egy részét, és ebben a cikkben foglalta össze a tapasztalatait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!