Europa Nostra-díjat kapott a Via Trasilvanica turistaútvonal

2023. június 15. – 11:29

Europa Nostra-díjat kapott a Via Trasilvanica turistaútvonal
Fotó: Via Transilvanica Facebook oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Europa Nostra-díjat kapott a tavaly ősszel felavatott Via Trasilvanica turistaútvonal – írja a Marosvásárhelyi Rádió. Idén összesen 21 ország 30 kiemelkedő örökségvédelmi teljesítményét díjazták Europa Nostra-díjjal, Romániából összesen ketten kaptak. A Via Transilvanicán kívül még egy Duna-deltában zajló oktatási projektet, A vizek útkeresőit díjazták. Ez olyan Duna menti falvaknak szól, ahol korlátozott a kulturális tevékenységekhez való hozzáférés.

A Via Transilvanica az ország első hosszú, 1400 kilométeres túraútvonala, amely a tervezői szerint 20 különböző etnikai és kulturális régiót (többek között Székelyföldet is) és mintegy 400 települést érint Putnától Szörényvárig. Ezek között van 12 UNESCO világörökségi helyszín is.

„Ahhoz képest, hogy a Via Transilvanica hírneve mennyire elterjedt, mennyire ismeri már a világ, nem volt nagy meglepetés, hogy megkaptuk ezt a díjat” – nyilatkozta a rádiónak Székely Anna, a Tasuleasa Egyesület képviselője.

A Transtelex munkatársa tavaly ki is próbálta az útvonal egy részét, és ebben a cikkben foglalta össze a tapasztalatait.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!