A miniszterelnök felszólította a múzeumi dolgozókat, hogy ne bojkottálják a Múzeumok éjszakáját

2024. május 15. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán felszólította a múzeumi alkalmazottakat, hogy ne bojkottálják a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt, hangsúlyozva, hogy a problémáikat párbeszéddel lehet megoldani, nem „zsarolással”, aminek ő nem fog engedni, írja az Agerpres.

A Konstancán tartózkodó miniszterelnököt az újságírók arra reagáltatták, hogy több múzeum is bejelentette, nem vesz részt a Múzeumok éjszakáján, az ágazat alacsony bérei miatt az alkalmazottak bojkottálni fogják a rendezvényt.

„Beszéltem a kulturális miniszterasszonnyal erről. Tudják, én is sok mindennel elégedetlen vagyok, de soha nem jutott eszembe, hogy bojkottáljam a gyerekek múzeumlátogatását. Önökön keresztül is felszólítom őket, hogy végezzék el munkájukat, amire alkalmazták őket. A helyzetről már tárgyaltam a kulturális és a pénzügyminiszterrel is, de egy ilyen zsarolásnak én nem fogok engedni” – hangsúlyozta Ciolacu.

Hozzátette, a helyzet megoldására a legmegfelelőbb út a párbeszéd, és jómaga minden esetben hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, és végigvenni a problémákat. „Üzenem nekik: a zsarolásnak nem fogok engedni. Ha szükséges lesz, másképp intézzük a Múzeumok éjszakáját, nem probléma” – jelentette ki a kormányfő.

Az Alfa Kartellhez tartozó, a kulturális örökségvédelem területét képviselő szakszervezetek bejelentették, hogy május 18-án, a múzeumok világnapján tiltakozni fognak a kormány előtt az ágazat alulfinanszírozottsága és az alacsony bérek miatt.

A Grigore Antipa természettudományi múzeum szerdán bejelentette, hogy a dolgozóival szembeni szolidaritásból nem vesz részt a Múzeumok éjszakája idei kiadásán. Hasonló álláspontra helyezkedett a nemzeti művészeti múzeum és a nemzetei történelmi múzeum is.

A múzeumok és gyűjtemények országos bizottsága kedden szolidaritását fejezte ki a kulturális szakszervezetek követeléseivel szemben, reményét fejezve ki ugyanakkor, hogy a helyzet mielőbb megoldódik.

A Múzeumok éjszakájának szervezői bejelentették, hogy pénteken teszik közzé a rendezvényből kimaradó múzeumok listáját. A Múzeumok éjszakájának idei kiadására május 18-án kerül sor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!