Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni: május 27-ig még felajánlhatjátok adótok egy kis részét a Transtelexnek!

2024. május 13. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Pontosan két hónappal ezelőtt kértük olvasóinkat arra, hogy ajánlják fel adójuk egy kis részét a Transtelexnek, mert a fennmaradásunkhoz elengedhetetlen, hogy minél többen beszálljanak legalább egy minimális összeggel a működési költségeinkbe. Ezt hangsúlyoztuk támogatásgyűjtő kampányunk elindításakor is. Időközben sokan támogattatok minket alkalmi és rendszeres utalással, valamint többen jeleztétek, hogy nekünk irányítjátok át adótok 3,5%-át, amiért nagyon hálásak vagyunk, de sajnos még nem dőlhetünk hátra, az idei működésünkhöz szükséges összeg még nem gyűlt össze. Ezért arra kérünk, ha még nem tettétek, akkor állítsátok be rendszeres támogatásként azt az összeget, amit havonta erre a célra tudtok szánni, hogy a Transtelex tovább működhessen.

Azoknak pedig, akik még nem éltek az adófelajánlás lehetőségével, van egy jó hírünk: még van egy kis időtök arra, hogy benyújtsátok az adótok 3,5%-ára vonatkozó nyilatkozatot. Az adóhatóság időközben pontosította a határidőt is, mivel idén május 25. szombati napra esik, ezért a 230-as és az egységes nyilatkozat benyújtási határideje május 27-re módosult. Ezzel a lehetőséggel azok a romániai olvasóink élhetnek, akiknek a 2023-as évben munkabérből, egyéni vállalkozói vagy más független tevékenységből származó, személyijövedelemadó-köteles bevételei voltak.

Hogyan ajánlhatod fel az adód 3,5%-át?

1. Ha tavaly nem rendelkeztél a 2023-as adódról, akkor a legegyszerűbb, ha a személyes online fiókodon (Spatiu Privat Virtual – SPV) keresztül nyújtod be a nyilatkozatot az adóhivatalhoz (ANAF). Ebben az esetben innen letöltheted az adatainkkal előre kitöltött, szerkeszthető PDF-et, és Acrobat Readerben (nem a böngészőben!) megnyitva be tudod írni a saját adataidat az I-es részhez. Amennyiben szeretnéd a 2024-es adód is felajánlani nekünk, ne felejtsd el megjelölni a két évre vonatkozó mezőt is, az egyesület adatai fölött találod.

Ezt követően érvényesítened kell a nyilatkozatot (a dokumentum tetején a Validează formularul gombnál), és ha mindent rendben kitöltöttél, akkor a program érvényesíti a dokumentumot, majd elmenti. A mentett nyilatkozatot pedig végül ezen a linken lehet feltölteni az adóhivatal oldalára, a személyes fiókod felhasználói adataival belépve. Fontos, hogy ez nem a cégeknek létrehozott felület, természetes személyek elektronikus aláírás nélkül is létrehozhatnak személyes online fiókot (SPV) – ha még nincs ilyened, a regisztrációról és a használatáról itt találsz egy részletes leírást, regisztrálni pedig itt tudsz. A dokumentum szerkesztéséhez használható Acrobat Readert pedig innen tudod letölteni.

A nyilatkozat feltöltésének határideje május 27., azonban sokéves tapasztalat, hogy nem érdemes utolsó pillanatra hagyni, és az adóhatóság informatikai rendszerének kiszámíthatatlan működésére bízni, hogy sikerül-e benyújtani időben a nyilatkozatot, érdemes mihamarabb intézni.

2. Ha inkább papíron nyújtanád be a nyilatkozatot, az innen letölthető űrlapot nyomtasd ki, és töltsd ki az I-es résznél minden szükséges személyes adattal, valamint a II/2-es résznél jelöld be a két éves felajánlásra vonatkozó részt, ha élni szeretnél ezzel a lehetőséggel, és ugyanitt az utolsó sorban töltsd ki a felajánlani kívánt százalékra vonatkozó mezőt (ami legtöbb 3,5% lehet). Az összeget nem szükséges beírni, azt majd kiszámolja az adóhivatal. Ezt követően már csak alá kell írnod, és a határidőig eljuttatnod az adóhivatalhoz, erre pedig több lehetőséged is van:

  • postán, ajánlott küldeményként (cu confirmare de primire) elküldöd az állandó lakhelyed szerinti illetékes ANAF-fiókhoz (itt ki lehet keresni ezek címét) – a postára adás határideje: május 27.
  • személyesen viszed be május 27-ig a kitöltött és aláírt nyilatkozatot két példányban – szintén az adóhivatal azon fiókjához, amelyhez az állandó lakhelyed szerint tartozol,
  • de akár nekünk is elküldheted a szkennelt dokumentumot e-mailben a [email protected] címre, és mi továbbítjuk az adóhivatalhoz a nyilatkozatod – ha ezt a megoldást választod, kérünk, legkésőbb május 20-ig küldd el nekünk a dokumentumot, hogy legyen időnk feldolgozni és beküldeni a határidőig. Ebben az esetben a nyilatkozat második oldalát, az adatkezelési hozzájárulást is szükséges kitöltened és aláírnod, majd a nyilatkozattal együtt elküldened nekünk.

Egyéni vállalkozóként is támogathatsz!

A tavaly év végi jogszabálymódosításoknak megfelelően 2024-től a romániai egyéni vállalkozók és más szabadfoglalkozású adófizetők (PFA, întreprindere individuală, szerzői jogi bevételek után adózók, stb.) már nem ajánlhatják fel adójuk egy részét civil szervezeteknek, de a 2023-as évre vonatkozóan még élhetnek ezzel a lehetőséggel: ők az úgynevezett egységes nyilatkozat (Declarația unică – D212) erre vonatkozó részénél tudják megjelölni, ha a befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát a Transtelex Média Egyesületnek szeretnék átirányítani. Az ehhez szükséges adataink:

Asociația Transtelex Media
adószám: 13901689
bankszámlaszám: RO21OTPV200001109150RO04

Bármilyen kérdésed lenne, vagy ha plusz információkra, segítségre van szükséged, írj nekünk a [email protected] címre, vagy hívd a +40 740 019 933-es számot. Köszönjük, ha továbbra is olvasol és támogatsz minket!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!