Szállj be te is a Transtelex egy napjába: támogasd lapunkat adód 3,5%-ával!

2024. március 14. – 15:13

Szállj be te is a Transtelex egy napjába: támogasd lapunkat adód 3,5%-ával!
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex működését jelentős részben olvasói támogatásokból finanszírozzuk, az újság fenntartása drága dolog, egy órányi működésünk körülbelül 80 lejbe kerül. A fenntartható működésünkhöz jelenleg még nagyjából 22 napnyi olvasói támogatás hiányzik havonta, amelynek legalább felét szeretnénk olvasóink nagylelkű, 3,5 százalékos felajánlásaiból fedezni. Ezzel a lehetőséggel azok a romániai olvasóink élhetnek, akiknek a 2023-as évben munkabérből, egyéni vállalkozói vagy más független tevékenységből származó, személyijövedelemadó-köteles bevételei voltak.

A 3,5%-os támogatásokat a Transtelex Média Egyesületre tudjuk fogadni, amely a szerkesztőségünk által működtetett egyesület, és amelyre tavaly 10.000 lej adófelajánlás érkezett be – ezt szerkesztőségi irodánk egyes adminisztratív kiadásaira, valamint külső munkatársak honoráriumára és rendezvényeink szervezési költségeire fordítottuk.

Kérjük, ha teheted, add nekünk adód 3,5 százalékát, szállj be te is a Transtelex egy napjába!

Mit kell tenned?

1. Ha tavaly nagyon előrelátó voltál, és a 230-as űrlap kitöltésekor megjelölted, hogy két évre ajánlod fel a kiválasztott civil szervezetnek az adódat, akkor hátradőlhetsz: idén már nem kell foglalkoznod ezzel!

2. Ha viszont tavaly nem rendelkeztél a 2023-as adódról, akkor a legegyszerűbb, ha a személyes online fiókodon (Spatiu Privat Virtual – SPV) keresztül nyújtod be a nyilatkozatot az adóhivatalhoz (ANAF). Ebben az esetben innen letöltheted az adatainkkal előre kitöltött, szerkeszthető PDF-et, és Acrobat Readerben (nem böngészőben!) megnyitva be tudod írni a saját adataidat az I-es részhez. Amennyiben szeretnéd a 2024-es adód is felajánlani nekünk, ne felejtsd el megjelölni a két évre vonatkozó mezőt is, az egyesület adatai fölött találod.

Ezt követően érvényesítened kell a nyilatkozatot (a dokumentum tetején a Validează formularul gombnál), és ha mindent rendben kitöltöttél, akkor a program érvényesíti a dokumentumot, majd elmenti. A mentett nyilatkozatot pedig végül ezen a linken lehet feltölteni az adóhivatal oldalára, a személyes fiókod felhasználói adataival belépve. Fontos, hogy ez nem a cégeknek létrehozott felület, természetes személyek elektronikus aláírás nélkül is létrehozhatnak személyes online fiókot (SPV) – ha még nincs ilyened, a regisztrációról és a használatáról itt találsz egy részletes leírást, regisztrálni pedig itt tudsz. A dokumentum szerkesztéséhez használható Acrobat Readert pedig innen tudod letölteni.

A nyilatkozat feltöltésének határideje május 25.

3. Ha inkább papíron nyújtanád be a nyilatkozatot, az innen letölthető űrlapot nyomtasd ki, és töltsd ki az I-es résznél minden szükséges személyes adattal, valamint a II/2-es résznél jelöld be a két éves felajánlásra vonatkozó részt, ha élni szeretnél ezzel a lehetőséggel, és ugyanitt az utolsó sorban töltsd ki a felajánlani kívánt százalékra vonatkozó mezőt (ami legtöbb 3,5% lehet). Az összeget nem szükséges beírni, azt majd kiszámolja az adóhivatal. Ezt követően már csak alá kell írnod, és a határidőig eljuttatnod az adóhivatalhoz, erre pedig több lehetőséged is van:

  • postán, ajánlott küldeményként (cu confirmare de primire) elküldöd az állandó lakhelyed szerinti illetékes ANAF-fiókhoz (itt ki lehet keresni ezek címét) – a postára adás határideje: május 25.
  • személyesen viszed be május 25-ig a kitöltött és aláírt nyilatkozatot két példányban – szintén az adóhivatal azon fiókjához, amelyhez az állandó lakhelyed szerint tartozol,
  • de akár nekünk is elküldheted a szkennelt dokumentumot e-mailben a [email protected] címre, és mi továbbítjuk az adóhivatalhoz a nyilatkozatod – ha ezt a megoldást választod, kérünk, legkésőbb május 20-ig küldd el nekünk a dokumentumot, hogy legyen időnk feldolgozni és beküldeni a határidőig. Ebben az esetben a nyilatkozat második oldalát, az adatkezelési hozzájárulást is szükséges kitöltened és aláírnod, majd a nyilatkozattal együtt elküldened nekünk.

Egyéni vállalkozóként is támogathatsz!

A tavaly év végi jogszabálymódosításoknak megfelelően 2024-től a romániai egyéni vállalkozók és más szabadfoglalkozású adófizetők (PFA, întreprindere individuală, szerzői jogi bevételek után adózók, stb.) már nem ajánlhatják fel adójuk egy részét civil szervezeteknek, de a 2023-as évre vonatkozóan még élhetnek ezzel a lehetőséggel: ők az úgynevezett egységes nyilatkozat (Declarația unică – D212) erre vonatkozó részénél tudják megjelölni, ha a befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát a Transtelex Média Egyesületnek szeretnék átirányítani. Az ehhez szükséges adataink:

Asociatia Transtelex Media
adószám: 13901689
bankszámlaszám: RO21OTPV200001109150RO04

Vállalkozóként is segíthetsz!

Bár ezen a téren is történtek változások, a cégek egy része továbbra is élhet azzal a lehetőséggel, hogy átirányítja az adója egy részét a Transtelexnek:

  • A mikroadót fizető vállalkozások 2024-től már nem számolhatják el a befizetendő adójukból a szponzorálásra fordított összegeket, de amennyiben 2023-ban nem használták fel az erre fordítható keretet, idén utolsó alkalommal még átirányíthatják, amennyiben szerződést kötnek a kiválasztott szervezettel, és határidőn belül benyújtják az erre vonatkozó 177-es nyilatozatot az adóhatóságnak. A Transtelex Média Egyesület adataival kitöltött szerződést innen lehet letölteni, a kitöltött és aláírt szerződést küldjétek el nekünk a [email protected] címre.
  • A profitadót fizető vállalatok továbbra is élhetnek ezzel a lehetőséggel, befizetendő vagy befizetett adójuk 20%-a és üzleti forgalmunk 0,75%-a közül a kisebb összeget szponzorációs célra fordíthatják, aktuális évben közvetlen átutalással vagy utólag a 177-es nyilatkozattal. A Transtelex adataival kitöltött, az aktuális évre vonatkozó, közvetlen utalással intézhető szponzorációhoz szükséges szerződésformátum innen, a 177-es nyilatkozattal történő átirányításhoz szükséges szerződés pedig innen tölthető le – a kitöltött és aláírt szerződéseket szintén a [email protected] címre várjuk.

Bármilyen kérdésed lenne, vagy ha plusz információkra, segítségre van szükséged, írj nekünk a [email protected] címre, vagy hívd a +40 740 019 933-es számot. Köszönjük, ha továbbra is olvasol és támogatsz minket!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!