Szállj be te is a Transtelex egy napjába: támogasd lapunkat adód 3,5%-ával!

2024. március 14. – 15:13

Szállj be te is a Transtelex egy napjába: támogasd lapunkat adód 3,5%-ával!
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex működését jelentős részben olvasói támogatásokból finanszírozzuk, az újság fenntartása drága dolog, egy órányi működésünk körülbelül 80 lejbe kerül. A fenntartható működésünkhöz jelenleg még nagyjából 22 napnyi olvasói támogatás hiányzik havonta, amelynek legalább felét szeretnénk olvasóink nagylelkű, 3,5 százalékos felajánlásaiból fedezni. Ezzel a lehetőséggel azok a romániai olvasóink élhetnek, akiknek a 2023-as évben munkabérből, egyéni vállalkozói vagy más független tevékenységből származó, személyijövedelemadó-köteles bevételei voltak.

A 3,5%-os támogatásokat a Transtelex Média Egyesületre tudjuk fogadni, amely a szerkesztőségünk által működtetett egyesület, és amelyre tavaly 10.000 lej adófelajánlás érkezett be – ezt szerkesztőségi irodánk egyes adminisztratív kiadásaira, valamint külső munkatársak honoráriumára és rendezvényeink szervezési költségeire fordítottuk.

Kérjük, ha teheted, add nekünk adód 3,5 százalékát, szállj be te is a Transtelex egy napjába!

Mit kell tenned?

1. Ha tavaly nagyon előrelátó voltál, és a 230-as űrlap kitöltésekor megjelölted, hogy két évre ajánlod fel a kiválasztott civil szervezetnek az adódat, akkor hátradőlhetsz: idén már nem kell foglalkoznod ezzel!

2. Ha viszont tavaly nem rendelkeztél a 2023-as adódról, akkor a legegyszerűbb, ha a személyes online fiókodon (Spatiu Privat Virtual – SPV) keresztül nyújtod be a nyilatkozatot az adóhivatalhoz (ANAF). Ebben az esetben innen letöltheted az adatainkkal előre kitöltött, szerkeszthető PDF-et, és Acrobat Readerben (nem böngészőben!) megnyitva be tudod írni a saját adataidat az I-es részhez. Amennyiben szeretnéd a 2024-es adód is felajánlani nekünk, ne felejtsd el megjelölni a két évre vonatkozó mezőt is, az egyesület adatai fölött találod.

Ezt követően érvényesítened kell a nyilatkozatot (a dokumentum tetején a Validează formularul gombnál), és ha mindent rendben kitöltöttél, akkor a program érvényesíti a dokumentumot, majd elmenti. A mentett nyilatkozatot pedig végül ezen a linken lehet feltölteni az adóhivatal oldalára, a személyes fiókod felhasználói adataival belépve. Fontos, hogy ez nem a cégeknek létrehozott felület, természetes személyek elektronikus aláírás nélkül is létrehozhatnak személyes online fiókot (SPV) – ha még nincs ilyened, a regisztrációról és a használatáról itt találsz egy részletes leírást, regisztrálni pedig itt tudsz. A dokumentum szerkesztéséhez használható Acrobat Readert pedig innen tudod letölteni.

A nyilatkozat feltöltésének határideje május 25.

3. Ha inkább papíron nyújtanád be a nyilatkozatot, az innen letölthető űrlapot nyomtasd ki, és töltsd ki az I-es résznél minden szükséges személyes adattal, valamint a II/2-es résznél jelöld be a két éves felajánlásra vonatkozó részt, ha élni szeretnél ezzel a lehetőséggel, és ugyanitt az utolsó sorban töltsd ki a felajánlani kívánt százalékra vonatkozó mezőt (ami legtöbb 3,5% lehet). Az összeget nem szükséges beírni, azt majd kiszámolja az adóhivatal. Ezt követően már csak alá kell írnod, és a határidőig eljuttatnod az adóhivatalhoz, erre pedig több lehetőséged is van:

  • postán, ajánlott küldeményként (cu confirmare de primire) elküldöd az állandó lakhelyed szerinti illetékes ANAF-fiókhoz (itt ki lehet keresni ezek címét) – a postára adás határideje: május 25.
  • személyesen viszed be május 25-ig a kitöltött és aláírt nyilatkozatot két példányban – szintén az adóhivatal azon fiókjához, amelyhez az állandó lakhelyed szerint tartozol,
  • de akár nekünk is elküldheted a szkennelt dokumentumot e-mailben a [email protected] címre, és mi továbbítjuk az adóhivatalhoz a nyilatkozatod – ha ezt a megoldást választod, kérünk, legkésőbb május 20-ig küldd el nekünk a dokumentumot, hogy legyen időnk feldolgozni és beküldeni a határidőig. Ebben az esetben a nyilatkozat második oldalát, az adatkezelési hozzájárulást is szükséges kitöltened és aláírnod, majd a nyilatkozattal együtt elküldened nekünk.

Egyéni vállalkozóként is támogathatsz!

A tavaly év végi jogszabálymódosításoknak megfelelően 2024-től a romániai egyéni vállalkozók és más szabadfoglalkozású adófizetők (PFA, întreprindere individuală, szerzői jogi bevételek után adózók, stb.) már nem ajánlhatják fel adójuk egy részét civil szervezeteknek, de a 2023-as évre vonatkozóan még élhetnek ezzel a lehetőséggel: ők az úgynevezett egységes nyilatkozat (Declarația unică – D212) erre vonatkozó részénél tudják megjelölni, ha a befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát a Transtelex Média Egyesületnek szeretnék átirányítani. Az ehhez szükséges adataink:

Asociatia Transtelex Media
adószám: 13901689
bankszámlaszám: RO21OTPV200001109150RO04

Vállalkozóként is segíthetsz!

Bár ezen a téren is történtek változások, a cégek egy része továbbra is élhet azzal a lehetőséggel, hogy átirányítja az adója egy részét a Transtelexnek:

  • A mikroadót fizető vállalkozások 2024-től már nem számolhatják el a befizetendő adójukból a szponzorálásra fordított összegeket, de amennyiben 2023-ban nem használták fel az erre fordítható keretet, idén utolsó alkalommal még átirányíthatják, amennyiben szerződést kötnek a kiválasztott szervezettel, és határidőn belül benyújtják az erre vonatkozó 177-es nyilatozatot az adóhatóságnak. A Transtelex Média Egyesület adataival kitöltött szerződést innen lehet letölteni, a kitöltött és aláírt szerződést küldjétek el nekünk a [email protected] címre.
  • A profitadót fizető vállalatok továbbra is élhetnek ezzel a lehetőséggel, befizetendő vagy befizetett adójuk 20%-a és üzleti forgalmunk 0,75%-a közül a kisebb összeget szponzorációs célra fordíthatják, aktuális évben közvetlen átutalással vagy utólag a 177-es nyilatkozattal. A Transtelex adataival kitöltött, az aktuális évre vonatkozó, közvetlen utalással intézhető szponzorációhoz szükséges szerződésformátum innen, a 177-es nyilatkozattal történő átirányításhoz szükséges szerződés pedig innen tölthető le – a kitöltött és aláírt szerződéseket szintén a [email protected] címre várjuk.

Bármilyen kérdésed lenne, vagy ha plusz információkra, segítségre van szükséged, írj nekünk a [email protected] címre, vagy hívd a +40 740 019 933-es számot. Köszönjük, ha továbbra is olvasol és támogatsz minket!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!