Beizzította kampányát az EMSZ Székelykeresztúron, az újrázni készülő polgi Petőfit hívta segítségül

2024. május 11. – 09:54

Beizzította kampányát az EMSZ Székelykeresztúron, az újrázni készülő polgi Petőfit hívta segítségül
Az EMSZ székelykeresztúri szervezetének kampányindító rendezvényén Koncz Hunor-János – Fotó: László Csongor / Erdélyi Magyar Szövetség

Másolás

Vágólapra másolva

Az Erdélyi Magyar Szövetség négy éve leszakította a tulipános városok sorából Székelykeresztúrt, ami Borboly Csaba megyei tanácselnök egyik fő bástyája volt. A város élén azóta egy 36 éves polgármester, Koncz Hunor-János áll, aki sikerét abban látja, hogy másképp politizál, mint azt az emberek megszokhatták. Pénteki kampányindítóját például családi majálissá faragta át, belecsempészte a város legfontosabb műemlékét és a hozzá kötődő Petőfi-legendát, és ellenjelöltjének visszaszólogatás helyett levelet írt.

Pénteken tartotta rendhagyó kampánynyitóját az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) székelykeresztúri szervezete. Az eseményt abban a kertben szervezték meg, ahol Petőfi Sándor utolsó versét írta meg. A Gyárfás-kúria kertjében tartott esemény egy családias majálisra hajazott a kapuban várakozó kürtőskalácsos standdal, a kertben elhelyezett gyermekjátékokkal, melyek a régi idők fajátékait idézték fel.

Az újrázni készülő EMSZ-es polgármester, Koncz Hunor-János szerette volna megtörni a politikai rendezvények hangulatát, felismerve azt, hogy az embereknek nem üres panelbeszélgetésekre, a versenytársak befeketítésére van szükségük, hanem olyan történésekre, amik megerősítik a közösség városba vetett hitét.

Aki péntek délután a Gyárfás-kúriához kilátogatott, az általában mosollyal az arcán tette. A fiatal polgármester pedig idősebb és fiatal szavazóival is megtalálta a hangot, Koncz jó beszédkészsége és karizmatikus kiállása egy politikus kezében sokat nyom a latban. A választásokon kiderül, hogy négy éves munkásságával kiegészülve elég volt-e ahhoz, hogy egy újabb négy éves mandátumra visszaválasszák. Székelykeresztúron mindenesetre az emberek közül sokan őt támogatják, és azt beszélik, hogy az RMDSZ-es Klein László polgármesterjelölt esetleg tanácsosi mandátumokat szerezhet nem olyan rég összeverbuvált csapatával.

Gyerekek játszanak a Gyárfás-kúria kertjében – Fotók: László Csongor / Erdélyi Magyar Szövetség Gyerekek játszanak a Gyárfás-kúria kertjében – Fotók: László Csongor / Erdélyi Magyar Szövetség
Gyerekek játszanak a Gyárfás-kúria kertjében – Fotók: László Csongor / Erdélyi Magyar Szövetség

Egymásra mutogatás helyett inkább vitára hívná ellenfelét

Az EMSZ kampányindító eseménye csak akkor öltött komolyabb formát, amikor Györgyi Attila, az EMSZ székelykeresztúri szervezetének elnöke mikrofont ragadott, hogy bejelentse a kampány kezdetét, és röviden kiértékelje az elmúlt 3 és fél évet.

Ezután Koncz Hunor-Jánoshoz került a mikrofon, aki azzal dobbantott, hogy politikai ellenfeleinek üzent. Azt hangsúlyozta, hogy a kampánynak nem a másik fél hibáiról kellene szólnia, hanem arról, hogy ki mit szeretne megvalósítani, Székelykeresztúr fejlődése és a székelykeresztúriak büszkesége miként erősödhet.

A polgármester a Transtelexnek elmondta, ezzel a Vox Rádióban elhangzó beszélgetésre utalt vissza, amiben vetélytársa, Klein László RMDSZ-es polgármesterjelölt saját megvalósításainak, terveinek hiányában az ő hibáinak felsorolására szánta az időt. Koncz azonban úgy látja, nem erről kellene szólnia a kampánynak, hisz ő – szakítva a bevett szokásokkal – polgármestersége alatt mindig a párbeszédre törekedett a ellenzékkel is. A költségvetést is az RMDSZ véleményét figyelembe véve dolgozták ki és fogadták el, ezért sem érzi helyénvalónak, hogy valaki a kampány hevében hamis állításokkal, vádakkal támadja.

Koncz Hunor-János polgármester – Fotó: László Csongor / Erdélyi Magyar Szövetség
Koncz Hunor-János polgármester – Fotó: László Csongor / Erdélyi Magyar Szövetség

Mivel Koncz már a 2020-as választások alatt ugyanezt tapasztalta, amikor a várost 12 évig vezető polgármesterrel szemben mérettette meg magát, elébe szeretne menni az értelmetlen csatározásnak, és mint a Transtelex érdeklődésére elmondta, levelet írt Klein Lászlónak, amiben egy érveket ütköztető politikai vitára hívta, amiben az újrázni kívánó polgármester és kihívója átbeszélhetnék Székelykeresztúr dolgait. Koncz azt mondta, azzal is szívesen elszámol, ami még nem valósult meg, de érdemi beszélgetést szeretne folytatni róla, amikor a polgármesterjelöltek egymás szemébe néznek.

„Nincs miért szégyenkeznünk”

– jelentette ki Györgyi Attila felszólalásakor. A polgármester később hozzátette: neki és csapatának 15 éves tervük van arra, hogy mivel töltsék ki a soron következő mandátumaikat, tennivaló ugyanis bőven akad.

Elmondása szerint Székelykeresztúron három és fél év alatt több mint száz millió lej értékű pályázatot sikerült lehívni, és minden leadott pályázatuk bejött. Bár a járvány és az energetikai problémák is hátráltatták, szerinte a felmérések is azt mutatják, hogy a székelykeresztúriak büszkébbek a városukra. Ehhez azonban az kellett, hogy lássák, Székelykeresztúr fejlődik: utakban, közvilágításban és az épített örökség megőrzésében is.

Koncz négy éves tervében pedig most az egészségügy és a turizmus fejlesztése áll első helyen. Előbbinél kórházépítésbe és járóbetegellátás fejlesztésébe kezdenek, utóbbit a Gyárfás-kúria és a hamarosan elkészülő fiatfalvi Ugron-kastély felújításával szeretné beindítani. Mint mondta, Székelykeresztúr szerencsés, hisz két olyan épületet is örökölt a múltból, melyekre építeni lehet, hisz ezek a város kulturális bástyái és turisztikai célpontok egyaránt lehetnek a közeljövőben.

A Gyárfás-kúria népszerű volt, de eddig kihasználatlan lehetőség

A rendezvény helyszínéül szolgáló Gyárfás-kúria már régóta felújításra vár. Eddig azonban Hargita megye tanácsának birtokában volt, és mindössze egy szegényesen berendezett Petőfi terem árulkodott arról az épületben, hogy a nép költője itt töltötte utolsó éjszakáját. Az épület java részét a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság munkatársai használták. Mivel azonban az épület mára már nem alkalmas erre a célra, és találtak egy jobb helyet rá, a fogyatékkal élő gyerekeket gondozása hamarosan a helyi kórház udvarán lévő épületegyüttesbe fog átköltözni. A műemlék pedig nemrég a város kezébe került.

A polgármester a múlt év elején jelentett be a Gyárfás-kúria felújításának lehetőségét, miután az európai alapok minisztériumához a Hívogató Románia programban leadott pályázat több mint 10 millió lejes támogatást nyert. Koncz most a műemlékvédők által jóváhagyott látványtervet is bemutatta, és a kivitelezőkkel egyeztetve azt állítja, másfél év múlva el is készülhet az épület teljes felújítás, méghozzá úgy, hogy az épület freskóinak feltárása és kidomborítása is megtörténik. Ez kissé irreálisnak tűnik, de legyen igaza.

A Gyárfás-kúria látványtervei – Forrás: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala A Gyárfás-kúria látványtervei – Forrás: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala
A Gyárfás-kúria látványtervei – Forrás: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala

A tervek szerint a Gyárfás-kúriában egy-másfél szobás interaktív tárlatot alakítanak majd ki, amely immár állandó jelleggel látogatható lesz. (Eddig csak alkalmi látogatókat fogadtak a kúria Petőfi tárlatán.) A terv szerint a kúria alsó részében raktárhelyiségeket, a pincében egy Gyárfás kávézó fantázia nevű vendéglátóegységet rendeznének be, az első emeleten pedig szálláshelyeket, irodahelyiségeket alakítanak ki.

Koncz szerint az épület „lelkét” a Demeter Szilád által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum adná, akikkel jelenleg levelezésben állnak. Ez nem csak programokat jelentene, hanem humán erőforrást és szervezeti hátteret is.

Koncz Hunor-János és az RMDSZ

Március végén írtuk meg, hogy Székelykeresztúr EMSZ-es polgármestere bejelentette, újabb mandátumért indul. Koncz Hunor-János polgármesterjelölt vezeti az EMSZ tanácsosjelölti listáját, amelyen összesen 21 név szerepel. Azóta pedig, hosszas huzavona után, az RMDSZ-nek azt is sikerült eldöntenie, hogy ki legyen az EMSZ fiatal polgármesterének kihívója. Az RMDSZ polgármesterjelöltje Klein László lett, aki jelenleg a székelykeresztúri RMDSZ elnöke. A szövetség önkormányzati listáján 19 név szerepel, elsőként a Kleiné.

Mint ismeretes, Koncz Hunor-János 2020-ban Rafai Emil volt RMDSZ-es polgármestert legyőzve szerzett mandátumot. Mondhatni Dávid és Góliát küzdelme volt, ha arra gondolunk, hogy a fiatal polgármester a várost tizenkét évig vezető veterán politikussal szemben megsemmisítő győzelmet aratott, hisz az RMDSZ-es Rafai 1 885, míg Koncz 2 702 szavazatot kapott, ami Rafai politikai karrierjét ketté is törte.

Koncz Székelykeresztúron született, megválasztása előtt több mint kilenc évig dolgozott a pénzügyi szektorban. Elmondása szerint a lakók igénye miatt jelentkezett polgármesternek, mert „a hasonló városok elrobogtak Keresztúr mellett, a beruházások elmaradtak”, amit elfogadhatatlannak tartott. A polgármester nemrég azt nyilatkozta, az azóta megnyert pályázatok száma és összértéke jelenleg egy municípiumnak sem válna szégyenére, de bőven van még feladat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!