Javított a PSD-PNL koalíció, de még mindig népszerűtlenebb a közös listájuk, mint külön-külön voltak

2024. április 23. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 3 százalékpontot javított a népszerűségén a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási koalíció, és így már 46,6 százalékon áll a népszerűsége – derül ki az Inscop közvélemény-kutató legfrissebb, kedden ismertetett felméréséből, amelyet a News.ro hírportál rendelt meg. A felmérés április 10. és 20. között telefonos módszerrel készült. Márciusban a választási koalíció népszerűségét még 43,7 százalékra mérték. Ugyanakkor még így is elmarad 2 százalékponttal a két párt januárban külön-külön mért támogatottságának mértékétől. Érdekesség, hogy márciusban a PSD népszerűségét külön 32,8 százalékra mérték, míg a PNL-é 19,7 százalék volt. Igaz, akkor nem az EP-választások, hanem az ősszel esedékes parlamenti választások volt a téma.

Az RMDSZ népszerűségét 5,1 százalékra mérte az Inscop, ami jelentős javulásnak tűnik a márciusi eredményekhez képest, amikor ugyanez a közvélemény-kutató 3,9 százalékon mérte a magyar érdekképviseletet. Igaz, az RMDSZ-t rendszerint nem tudják pontosan mérni a romániai közvélemény-kutatások. A mostani felmérés hibahatára is ± 2,95 százalék.

Az MTI összefoglalója szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) megőrizte 13,8 százalékos támogatottságát a pártválasztók körében, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 16,7 százalékra esett vissza a márciusi 20 százalékról. A mostani mérés szerint az 5 százalékos bejutási küszöb alá szorult a parlamenti botrányairól elhíresült, AUR-ból kizárt Diana Șoșoacă független szenátor S.O.S. Romania nevű pártja, amelyet márciusban még 6,4 százalékon mértek.

Az INSCOP mostani mérése szerint a helyhatósági voksolással egy napon, június 9-én megrendezendő EP-választásokon rekordrészvételre lehet számítani, a válaszadók 59,2 százaléka ugyanis biztosra ígérte, hogy elmegy szavazni. Eddig az öt éve, 2019-ben rendezett EP-választáson volt a legmagasabb részvétel Romániában, amikor a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.

A legutóbbi, 2019-es EP-választáson az RMDSZ a romániai voksok 5,26 százalékát megszerezve két képviselőt küldött az EP-be, Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében, akik most is az első két helyen szerepelnek a kisebb magyar pártok által is támogatott „magyar összefogás listáján”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!