Javított a PSD-PNL koalíció, de még mindig népszerűtlenebb a közös listájuk, mint külön-külön voltak

2024. április 23. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 3 százalékpontot javított a népszerűségén a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási koalíció, és így már 46,6 százalékon áll a népszerűsége – derül ki az Inscop közvélemény-kutató legfrissebb, kedden ismertetett felméréséből, amelyet a News.ro hírportál rendelt meg. A felmérés április 10. és 20. között telefonos módszerrel készült. Márciusban a választási koalíció népszerűségét még 43,7 százalékra mérték. Ugyanakkor még így is elmarad 2 százalékponttal a két párt januárban külön-külön mért támogatottságának mértékétől. Érdekesség, hogy márciusban a PSD népszerűségét külön 32,8 százalékra mérték, míg a PNL-é 19,7 százalék volt. Igaz, akkor nem az EP-választások, hanem az ősszel esedékes parlamenti választások volt a téma.

Az RMDSZ népszerűségét 5,1 százalékra mérte az Inscop, ami jelentős javulásnak tűnik a márciusi eredményekhez képest, amikor ugyanez a közvélemény-kutató 3,9 százalékon mérte a magyar érdekképviseletet. Igaz, az RMDSZ-t rendszerint nem tudják pontosan mérni a romániai közvélemény-kutatások. A mostani felmérés hibahatára is ± 2,95 százalék.

Az MTI összefoglalója szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) megőrizte 13,8 százalékos támogatottságát a pártválasztók körében, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 16,7 százalékra esett vissza a márciusi 20 százalékról. A mostani mérés szerint az 5 százalékos bejutási küszöb alá szorult a parlamenti botrányairól elhíresült, AUR-ból kizárt Diana Șoșoacă független szenátor S.O.S. Romania nevű pártja, amelyet márciusban még 6,4 százalékon mértek.

Az INSCOP mostani mérése szerint a helyhatósági voksolással egy napon, június 9-én megrendezendő EP-választásokon rekordrészvételre lehet számítani, a válaszadók 59,2 százaléka ugyanis biztosra ígérte, hogy elmegy szavazni. Eddig az öt éve, 2019-ben rendezett EP-választáson volt a legmagasabb részvétel Romániában, amikor a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.

A legutóbbi, 2019-es EP-választáson az RMDSZ a romániai voksok 5,26 százalékát megszerezve két képviselőt küldött az EP-be, Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében, akik most is az első két helyen szerepelnek a kisebb magyar pártok által is támogatott „magyar összefogás listáján”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!