Belehúzott a PSD, de még nem Ciolacu a legnépszerűbb államfőjelölt

2024. április 10. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

A PSD növelte a támogatottságát, az AUR népszerűsége pedig csökkent az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint. Ha holnap szerveznék a parlamenti választásokat, az RMDSZ-re a választóknak mindössze 3,9 százaléka voksolna az INSCOP közvélemény-kutatása szerint.

A legtöbben a Szociáldemokrata Pártra (PSD) szavaznának (32,8 százalék), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 19,7 százalékkal, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 16,5 százalékkal, az Egyesült Jobboldal Szövetség 10,6 százalékkal, Diana Șoșoacă pártja, az SOS Románia 6,2 százalékkal jutna be a parlamentbe. Egy hónappal ezelőtt a PSD-re a megkérdezettek 30,4 százaléka szavazott volna, a PNL-re a 21,6 százalékuk, az AUR-ra pedig a 19,1 százalékuk voksolt volna. Az USR 10,9 százalékot ért el egy hónappal ezelőtt.

A Digi24.ro-n ismertetett közvélemény-kutatás eredménye szerint Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes és Laura Codruța Kövesi európai főügyész mellett ismét ott van Kolozsvár jelenlegi polgármestere, Emil Boc a legnépszerűbb politikusok között, de a top 5-be bekerült Marcel Ciolacu miniszterelnök és PSD-elnök, illetve Nicolae Ciucă, a PNL elnöke is.

Ha holnap lenne az államfőválasztás, akkor Mircea Geoană – független jelöltként – 26 százalékot szerezne, Marcel Ciolacu pedig 24 százalékot, így ők ketten jutnának tovább a második fordulóba, a harmadik legnépszerűbb lehetséges államfő, George Simion nem.

Az INSCOP a második forduló négy forgatókönyvét mérte még le, eszerint Geoană legyőzné Ciolacut, Kövesit és George Simiont is, ha pedig Ciolacu és Ciucă jutnának be a második fordulóba, akkor előbbire voksolna a többség.

A felmérés február 14. és március 5. között készült 2000 ember megkérdezésével, személyes interjúk segítségével. A hibaszázalék +-2,2%.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!