Válság a kormánykoalícióban, visszaléptetik Cătălin Cîrstoiut a főpolgármester-jelöltségtől

2024. április 23. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Maratoni, több mint 14 órás ülés után a PNL-PSD kormánykoalíció hétfő késő este úgy döntött, hogy bő egy hónappal az indítása után visszalépteti Cătălin Cîrstoiut a főpolgármester-jelöltségtől – írja a G4Media. Egyben arról is döntöttek, hogy a PNL és a PSD külön-külön indul a helyhatósági választásokon a fővárosban, a PNL jelöltje Sebastian Burduja energiaügyi miniszter lesz, míg a PSD Gabriela Firea korábbi családügyi minisztert indítja, aki tavaly bukott bele az idősotthon-botrányba.

A G4Media információ szerint Cătălin Cîrstoiu visszaléptetésének hátterében a közvélemény-kutatásokon mért alacsony népszerűsége, illetve az összeférhetetlenségi problémái voltak. A bukaresti egyetemi kórház vezetőjének támogatása azért kérdőjeleződött meg, mert a sajtóban megjelent információk szerint a tisztségével összeférhetetlen módon egy magánklinikán is végzett orvosi tevékenységet.

„Ez egy kétségbeesett döntés, a párt szavazatainak megmentésére tett kísérlet, amelyet a független Cîrstoiu jelöltsége veszélyeztet” – nyilatkozta a G4Mediának a koalíció egyik vezető politikusa. A állítólag a koalíciós pártok felmérései szerint Cîrstoiut mind a PNL, mind a PSD törzsszavazói határozottan elutasítják. A portál úgy tudja, azzal, hogy a PSD és a PNL is saját jelöltet indít, a szavazói kedvet szeretnék növelni, hogy minél több mandátumot szerezzenek a fővárosi tanácsban, (illetve az Európai Parlamentben).

Az Agerpres forrásai szerint a koalíció vezetőinek ülésén felkérték Cîrstoiut, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, de a kórházigazgató azt mondta, hogy a visszaléptetéséről a kormánypártoknak kell dönteniük. Politikai források szerint a koalíció hétfői ülésén megállapodtak abban, hogy a két jelölt – Gabriela Firea és Sebastian Burduja – nem támadja egymást, hanem konstruktív kampányt folytatnak. Az a döntés is született, hogy a fővárosi kerületekben a tanácsosjelölti listák és a polgármesterjelöltek közösek maradnak. A G4Media információ szerint Gabriela Firea ugyanakkor a koalíció EP-listáján is fenn marad, amelyen a második, befutónak számító helyen szerepel.

A hétvégén közzétett közvélemény-kutatások szerint a főpolgármesteri székre Nicușor Dannak van a legnagyobb esélye. A jelenlegi polgármester népszerűségét 46,1 százalékra mérték, míg Cristian Popescu Piedonera a választók 41,1 százaléka szavazott volna, ha most vasárnap lettek volna a választások. A PSD és PNL által támogatott Cătălin Cîrstoiu a szavazatok 10,1 százalékát kapta volna meg.

A fővárosi tanácsban már sokkal jobban szerepelne a PSD-PNL koalíció, 37,1 százalékot kapnának, míg az Egyesült Jobboldal Szövetség 28,4 százalékot szerezne. Az AUR 8,9 százalékon áll a fővárosban, míg a Piedonet támogató Szociálliberális Humanista Párt 8,6 százalékot kapna. A Dacian Cioloș alapított REPER lépné még át az 5 százalékos bejutási küszöböt, 5,7 százalékot kapnának.

Cătălin Cîrstoiu működésével kapcsolatban olyan vádak merültek fel, hogy magánklinikai konzultációkat tartott felesége klinikáján, miközben a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház menedzsereként dolgozott. A vádak szerint Cîrstoiu állami kórházi pácienseket irányított át felesége klinikájára, különösen egyszerű, de drága orvosi beavatkozások esetében, ami felveti az összeférhetetlenség és a hivatali visszaélés lehetőségét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!