A Bukaresti Egyetemi Kórház igazgatója lesz a koalíció főpolgármester-jelöltje

2024. március 19. – 10:00

A Bukaresti Egyetemi Kórház igazgatója lesz a koalíció főpolgármester-jelöltje
Cătălin Cîrstoiu Bukaresti Egyetemi Kórház igazgatója a kormánykoalíció főpolgármester-jelöltje – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai források hétfő esti közlése szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelölteket indít Bukarest főpolgármesteri és kerületi polgármesteri tisztségeire, és közös fővárosi tanácsosjelölt-listákat állít a bukaresti helyhatósági választásokon. A korábban felmerült nevek nincsenek a listán, tehát sem a liberális párt bukaresti elnöke, Sebastian Burduja, sem a szociáldemokraták korábbi főpolgármestere, Gabriela Firea nem lettek nevesítve.

A koalíciónak a legfőbb szempontja a függetlenként induló jelenlegi főpolgármesternek, Nicușor Dannak a támogatottságából lefaragni azzal, hogy választóikat egyetlen, közös jelölt irányába terelik. Így esett közös megegyezéssel a választásuk a Bukaresti Egyetemi Kórház igazgatójára, Cătălin Cîrstoiura. További célként fogalmazódott meg, hogy vissza kell szerezni azokat a fővárosi kerületeket, ahol ellenzéki polgármester van, egyik legfontosabb cél az egyes kerület önkormányzati vezetőjének, Clotilde Armandnak a leváltása.

Az egyetlen megoldás egy pártokon kívüli, úgynevezett független jelölt lenne, aki alkalmas arra, amit a kormánykoalíció szeretne, azaz, hogy egyesítse a két választótábort, és akár kívülállókat is maga köré gyűjtsön, ahogyan Nicușor Dan tette ezt, amikor az USR és a PNL támogatásával indult 2020-ban.

Csakhogy egy ilyen jelöltnek egy lényeges feltételnek is meg kell felelnie, aminek Nicușor Dan megfelelt: a főváros problémáihoz kapcsolódó hírnév. Valaki, akit érintettnek, aktívnak, Bukarest vezetésére alkalmasnak tartanak. Politikai források szerint a választás, sok tapogatózás után, Cătălin Cîrstoiu orvosra, a Bukaresti Egyetemi Kórház igazgatójára esett.

Bár a kórházigazgató-dékán fontos vezetői tisztségeket tölt be, ismertsége eléggé alacsony, még Rareș Bogdan is azt mondta, hogy ki kellett gugliznia kiről van szó, pályafutásában semmi nem kötődik Bukaresthez. Igen, a főváros legnagyobb kórházának volt a vezetője, de a főpolgármesteri teendők ellátására nem biztos, hogy alkalmas.

A Spotmedia úgy értékeli, hogy a főpolgármesteri poszt politikai képességeket és elismertséget igényel. Ezért erősen kérdéses, hogy a pártok eszközei képesek lesznek-e elegendő választót mozgósítani ahhoz, hogy ellensúlyozzák a közös jelölt hiányosságait.

A választók támogatnának egy közös jelöltet

Az Agerpres arra emlékeztet, hogy Nicolae Ciucă korábban közölte, a felmérések szerint a fővárosiak több mint fele támogatja, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt közös tanácsosjelölt-listákat állítson a bukaresti helyhatósági választásokon.

A PNL elnöke kifejtette, hogy a főpolgármester és a kerületi polgármesterek, illetve a helyi tanácsosok közötti törés elkerüléséhez a tanácsosjelölt-listákat mindkét pártnak támogatnia kell.

Ciucă szerint a felmérések arra utalnak, hogy a PSD és a PNL közös jelöltlistáinak tervét a lakosság több mint 50 százaléka támogatja. A PNL elnöke azt mondta, a bukaresti Egyetemi Kórház igazgatója, Cătălin Cîrstoiu az egyik lehetséges jelölt, aki a felmérések szerint rendelkezik bizonyos ismertséggel.

Ciucă kifejtette, hogy a PNL-nek és a PSD-nek olyan főpolgármester-jelöltre van szüksége, akinek van közigazgatási tapasztalata, ki tud alakítani egy csapatot, és olyan embereket tud bevonni a munkába, akik értenek a városfejlesztéshez.

Kicsoda Cătălin Cîrstoiu?

Cătălin Cîrstoiu doktor 2020-ban, a pandémiás időszakban vette át második alkalommal a Bukaresti Egyetemi Kórház vezetését. Az egészségügyi miniszter akkor azért döntött Adriana Nica elbocsátásáról, mert az nem hozott intézkedéseket a betegek és az egészségügyi személyzet koronavírusfertőzésének megelőzésére. Addig Cîrstoiu doktor a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház Ortopédia-Traumatológia osztályát vezette és a bukaresti Carol Davila Egyetem (UMFB) orvosi karának volt a dékánja. Korábban 2009 és 2016 között állt az egyetemi kórház élén, és lemondott igazgató tisztségéről, miután megválasztották az Orvostudományi Kar dékánjává. 2020-ban mikor újraválasztották már nem gondolta úgy, hogy a tisztséghalmozás ártalmas volna, így megtartotta dékáni pozícióját is a bukaresti orvosi egyetem élén.

Felesége is az egyetemi kórházban dolgozik nőgyógyászként. A házaspár násznagya maga Traian Băsescu. A volt államfő 2010-ben az Egészségügyi Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Cîrstoiut.

Az egyetemi kórház igazgatója az egészségügyi intézmény egyik legvitatottabb vezetője. Ő állt a kórház élén, amikor a Colectivban történt a tragédia. Később azzal vádolták, hogy nem írta alá időben a nyomtatványt, hogy egy fiatalembert, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett és különleges orvosi ellátásra szorult, egy bécsi klinikára szállítsanak. Cătălin Cîrstoiu azonban állítólag épp ügyeletes volt, amikor Traian Băsescu hátfájással érkezett a kórházba 2006-ban, amikor porckorongsérvet diagnosztizáltak nála, a volt államelnököt Bécsbe küldték azonnal műtétre.

Az orvosnak nemcsak a volt államfőn keresztül vannak politikai kapcsolatai, apja a volt argeși PDL-s képviselő, Ion Cîrstoiu.

Az egyetemi kórház Bukarest egyik legnagyobb sürgősségi kórháza. Innen ível fel egyébként Sorin Oprescu, Bukarest korábbi főpolgármesterének is politikai karrierje, akit két egymást követő ciklusban a főváros polgármesterévé választották.

Sorin Oprescu orvos, az egyetemi kórház volt igazgatójaként 2008-ban függetlenként indult a helyhatósági választásokon, miután kilépett a PSD-ből. Négy évvel később, a 2012-es helyhatósági választásokon ismét Bukarest főpolgármesterévé választották, ám akkor már politikai hátszéllel, az akkor választásokat nyerő USL koalíció (szociáldemokrata-liberális-konzervatív párti szövetség) jelöltjeként. Oprescut később korrupciós ügyben ítélték el, és a börtönbüntetés elől külföldre menekülő polgármestert Görörgországből hozták vissza Romániába börtönbüntetése letöltésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!