Bebukhat a koalíció bukaresti kampánya a főpolgármester-jelöltjét ért vádak miatt

2024. április 20. – 10:05

Bebukhat a koalíció bukaresti kampánya a főpolgármester-jelöltjét ért vádak miatt
Sajtótájékoztató az egyetemi sürgősségi kórház előtt – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Cătălin Cîrstoiu, PSD-PNL koalíciójának jelöltje a bukaresti főpolgármesteri posztra, vádak kereszttüzében találta magát, miután kiderült, hogy magánklinikai konzultációkat tartott felesége klinikáján, miközben a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház menedzsereként dolgozott. A vádak szerint Cîrstoiu állami kórházi pácienseket irányított át felesége klinikájára, különösen egyszerű, de drága orvosi beavatkozások esetében, ami felveti az inkompatibilitás és a hivatali visszaélés lehetőségét.

Ezekre a vádakra reagálva, Marcel Ciolacu, a PSD elnöke úgy nyilatkozott, hogy Cîrstoiu nem folytathatja a kampányt a koalíció jelöltjeként, amíg nem tisztázza felelősségét a nyilvánosságban felmerült szakmai és etikai problémákat illetően. Ennek következtében Cîrstoiu egy sajtótájékoztatót tartott a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház előtt, ahol kijelentette, hogy bár a jelöltsége a koalíció asztalán van és bármikor visszavonhatják támogatásukat, nem kíván lemondani.

A jelölt maga azt állította, hogy semmi olyat nem tett, ami szerinte inkompatibilitásra utalna, és kijelentette, mindig is az volt a célja, hogy segítse a pácienseket, legyen szó állami vagy magánklinikai munkájáról. Cîrstoiu hangsúlyozta, hogy a betegek maguk dönthetnek arról, hogy melyik orvoshoz és melyik rendszerbe menjenek.

A helyzet tovább bonyolódott, amikor több politikus is lépéseket tett Cîrstoiu ellen. USR képviselő, Emanuel Ungureanu feljelentést tett a DNA-nál hivatali visszaélés, hivatali helyzetének kihasználása és csalás miatt, valamint az ANI, a feddhetetlenségi ügynökség felé is jelezte a lehetséges inkompatibilitási és összeférhetetlenségi helyzeteket. Emellett Mihai Enache, az AUR jelöltje is feljelentést tett az Országos Adóellenőrzési Hivatalnál gyanús inkompatibilitás és adócsalás miatt.

Sajtótájékoztató az egyetemi sürgősségi kórház előtt – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos Sajtótájékoztató az egyetemi sürgősségi kórház előtt – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Sajtótájékoztató az egyetemi sürgősségi kórház előtt – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A koalíció hosszas mérlegelés után állt ki egy hónappal ezelőtt a közös jelölttel. A bemutatását megelőző tárgyalások gyakran megfeneklettek, de végül győzött a legfőbb szempont: a függetlenként induló jelenlegi főpolgármesternek, Nicușor Dannak a támogatottságát akarták lefaragni azzal, hogy választóikat egyetlen, közös jelölt irányába terelik. Így esett közös megegyezéssel a választásuk a Bukaresti Egyetemi Kórház igazgatójára, Cătălin Cîrstoiura.

Mindennek a hátteréről és arról, hogy mit kell tudni a különböző tisztségeket halmozó jelöltről, ebben a cikkben írtunk, ahol már azt is összefoglaltuk, hogy a pártokon belüli emberek is kétkedéssel fogadták a jelöltet. Bár a kórházigazgató-dékán fontos vezetői tisztségeket tölt be, ismertsége eléggé alacsony, még Rareș Bogdan, a liberális párt főtitkára is azt mondta, hogy ki kellett gugliznia kiről van szó, pályafutásában semmi nem kötődik Bukaresthez. Igen, a főváros legnagyobb kórházának volt a vezetője, de a főpolgármesteri teendők ellátására nem biztos, hogy alkalmas.

A Spotmedia már akkor úgy értékelte, hogy erősen kérdéses, hogy a pártok kampányeszközei képesek lesznek elegendő választót mozgósítani ahhoz, hogy ellensúlyozzák a közös jelölt hiányosságait.

Politikai forrásaink szerint az elmúlt időszakban készült felmérések világosan megmutatták, hogy a jelenlegi főpolgármestert, Nicușor Dant nem igazán lehet kielőzni ebben a versenyben, ugyanis hosszú idő óta ő az egyetlen városvezető, aki nagy energiákat fektetett Bukarest modernizációjába. Azt még nem tudni, hogy kiállnak-e Cîrstoiu mögül a liberálisok és a szociáldemokraták, de az már szinte borítékolható, hogy lemondtak arról, hogy megszerezzék a főpolgármesteri tisztséget, ahelyett inkább egy erős fővárosi tanácsot szeretnének, amely valamennyire ellenőrizni és irányítani tudja a főpolgármestert.

Kicsoda Cătălin Cîrstoiu?

A PSD-PNL koalíció jelöltje a bukaresti főpolgármesteri jelenleg a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház menedzsere, ezt a pozíciót 2009 és 2016 között már egyszer betöltötte, és 2016 óta a Bukaresti „Carol Davila” Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Dekánja. Orvosi diplomáját 1999-ben szerezte meg, és 2006-ban doktorált.

Cătălin Cîrstoiu, a koalíció főpolgármester-jelöltje – Fotó: Octav Ganea / Inguam Photos
Cătălin Cîrstoiu, a koalíció főpolgármester-jelöltje – Fotó: Octav Ganea / Inguam Photos

Cîrstoiu 2015-ben vitatott döntést hozott, amikor megtagadta a Colectiv klubtűz áldozatainak külföldre történő átszállítását, állítása szerint a szabályozási aggályok és az ország imázsának védelme miatt. Magánéletében szoros kapcsolatban áll a Románia politikai elitjével, például a Băsescu családdal, akik személyes barátai és násznagyai is. Gazdag és befolyásos családi háttere van, apja, Ion Cîrstoiu több fontos politikai és közigazgatási szerepet töltött be az évek során.

Cîrstoiu jelentős vagyoni helyzetet is felmutat, többek között jelentős összegű megtakarításokkal rendelkezik, valamint ingatlanokkal Bukarestben és Ilfov megyében. A Szabad Európa portál megnézte vagyonbevallását, amely szerint

  • több mint 500 ezer euró és 1,6 millió leje van elhelyezve 28 különböző bankszámlán és betétben;
  • a feleségével, Monica Cîrstoiuval közösen birtokolnak egy 450 négyzetméteres házat Ilfov megyében és egy több mint 100 négyzetméteres lakást Bukarestben;
  • 150 ezer euró értékben vannak ékszereik;
  • a házaspár kölcsönöket is nyújtott, összesen 4,8 millió lej és 138 ezer euró értékben különböző cégeknek és magánszemélyeknek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!