Sajtó: Ismét luxusgéppel utazott külföldre Iohannis. Az elnök: Csak egy kisrepülő volt

2024. április 23. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét azzal vádolták meg Klaus Iohannis államfőt, hogy luxus magánrepülőgéppel utazott a hivatalos külföldi látogatásra. Az elnök szerint viszont „egy kisrepülőgéppel” érkezett Dél-Koreába – írja a G4Media.

A Bording Pass légiközlekedéssel foglalkozó portál szerint ugyanolyan géppel utazott az államfő, mint korábban, amikor az Egyesült Arab Emirátusokba látogatott, vagy tavaly, amikor az afrikai és ázsiai körutakon vett részt. Az elnöki házaspárt szállító magánrepülőgép most is Nagyszebenből szállt fel.

Az államfő külföldi utazásaival kapcsolatban először tavaly merült fel, hogy túlságosan is drága, luxus magánrepülő használ. Az csak olaj volt a tűzre, hogy az elnöki hivatal nem adott egyértelmű tájékoztatást arról, hogy mennyit költenek magánrepülő-bérlésre, miközben az elnök tavaly őszi afrikai körútja előtt a kormány 1,5 millió euróval emelte meg a külföldi utazásokra szánt keretét, mert azt már korábban elhasználta az államfő, aki az afrikai körútja mellett látványos utazások tett Dél-Amerikában és Ázsiában is. A sajtó azóta is rendszeresen beszámol az elnök utazásairól.

Az Agerpres összefoglalója szerint Klaus Iohannis kedden egy dél-koreai sajtótájékoztatón reagált a kérdésre, hogy miért egy luxusgéppel utazott.

„Nem tudom, mi a luxusgép az önök definíciójában. Én egy kisrepülőgéppel érkeztem” – válaszolta Iohannis a szöuli sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta azt is, hogy korábbi utazásaihoz hasonlóan, most is egy „Románia érdekét szolgáló külföldi úton tartózkodik”.

Arra a kérdésre, hogy az elnöki hivatal kezdeményezte-e egy elnöki különgép beszerzését, Iohannis így válaszolt: „Egy ilyen kérés már régóta létezik, azonban egyetlen eddigi kormány sem gondolta úgy, hogy elérkezett erre a megfelelő pillanat. Egyébként az összes utazásom időszerű, gondosan megtervezett, Románia érdekében és a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!