Korodi Attila lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Csíkszeredában

2024. április 5. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Korodi Attila lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Csíkszeredában – döntött csütörtök esti ülésén a csíkszeredai Városi Küldöttek Tanácsa.

A Székelyhon beszámolója szerint a jelenlegi polgármester könnyedén felülkerekedett a kihívóján, Szőke Domokoson a rangsorolón. A VKT-ülésen 32-3 arányban szavaztak bizalmat Korodinak. Az összefoglaló szerint a szavazáson 39 VKT-tag szavazhatott, közülük két tag (Veress Dávid és Szőke Domokos) nem élt ezzel a lehetőséggel.

Az ülésen ugyanakkor szavaztak a tanácsosjelölteket sorrendjéről is. A Székelyhon szerint a következő a sorrend:

  1. Bors Béla
  2. Ábrahám Előd
  3. Sógor Enikő
  4. András Hunor Jenő
  5. Bardócz László
  6. Szikszai Tamás
  7. Cilip Árpád
  8. Füleki Zoltán
  9. Trandafir-Orbán Tímea
  10. Czikó Mária
  11. Bogos Ákos
  12. Bogyó-Löffler Mária
  13. Veres Ottó Benjámin
  14. Tófalvi Éva
  15. Veress Dávid
  16. Szőke Domokos

Szőke Domokos volt az, aki március elején felhívta a figyelmet arra, hogy az RMDSZ városi szervezete megszűntette a több évtizedes hagyománnyal rendelkező előválasztást, és úgy döntött, a VKT határozza majd meg a tanácsosi lista összetételét és sorrendjét a 2024-es helyhatósági választások előtt. Mint hangsúlyozta, ezzel a demokráciát csorbította az Korodi Attila polgármester és csapata, és épp azt az előválasztási rendszert törölte el, ami őt is hatalomra juttatta Ráduly Róbert Kálmán volt polgármesterrel szemben. Korábban Veress Dávid is tiltakozott amiatt, hogy nem előválasztáson döntenek a jelölt személyéről, még aláírásgyűjtésbe is fogott.

Korodi Attila a Transtelex megkeresésére akkor elismerte, hogy a választók joga ezen a választáson szűkül. Úgy érvelt viszont, hogy a szuperválasztási év miatt egy negyedik választás csak zavart keltene, a jelölteknek pedig a rövid idő miatt nem lenne elég ideje kibontakozni. Szőke Domokos korábban a Hargia Népének azt nyilatkozta, hogy nincsenek illúziói az esélyeivel kapcsolatban, de meg szeretné mutatni, hogy van alternatívája a jelenlegi rendszernek.

Azt, hogy ki lesz az RMDSZ jelöltje a Hargita megyei tanácselnöki tisztségére, április 14-ig kell eldöntse RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa. Három jelölt van: Borboly Csaba, Barti Tihamér és Bíró Barna Botond. Székelyudvarhelyen április 7-én, vasárnap szerveznek előválasztást az RMDSZ polgármesterjelöltjéről, illetve tanácsosi listájának sorrendjéről. Székelyudvarhelyen vezetésére is három jelölt van: Demeter István, Ilyés Szabolcs és Szakács-Paál István.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!