Csíkszeredai RMDSZ: Szőke Domokos is jelentkezik polgármesternek Korodi mellett

2024. március 21. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Szőke Domokos önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester is jelentkezett polgármesterjelöltnek Csíkszeredában Korodi Attila jelenlegi polgármester mellett, írta a Hargita Népe. A jelölt személyéről a Városi Küldöttek Tanácsának (VKT) tagjai döntenek április 4-én, Szőke Domokos a lap szerint azt mondta, nincsenek illúziói az esélyeivel kapcsolatban, de meg szeretné mutatni, hogy van alternatívája a jelenlegi rendszernek.

A városi tanácsos szerint a csíkszeredai RMDSZ-frakcióban van egy kisebbség, amelynek ő is része, és amely nem ért egyet azzal, ahogy a többség vezeti a várost. „A kandidálás egy lehetőség arra, hogy megmutassam a jelenlegi rendszert, elmondjam, miben vagyok más, mint a jelölttársam, és mit tennék másként” – idézte Szőke Domokost a lap.

Az önkormányzati képviselő szerda este Facebook-posztban számolt be eddigi önkormányzati tevékenységéről, többek között azt írta, az elmúlt négy évben „javaslatai ritkán találtak meghallgatásra”, a 16 éves alpolgármesteri tapasztalatára „nem volt igény”, illetve amikor vitát kezdeményezett, „volt amikor megvonták a szót, volt amikor eljárást kezdeményeztek ellene”.

Szőke Domokos volt az, aki múlt héten felhívta a figyelmet arra, hogy az RMDSZ városi szervezete megszűntette a több évtizedes hagyománnyal rendelkező előválasztást, és úgy döntött, a VKT határozza majd meg a tanácsosi lista összetételét és sorrendjét a 2024-es helyhatósági választások előtt. Mint hangsúlyozta, ezzel a demokráciát csorbította az Korodi Attila polgármester és csapata, és épp azt az előválasztási rendszert törölte el, ami őt is hatalomra juttatta Ráduly Róbert Kálmán volt polgármesterrel szemben.

Korodi Attila a Transtelex megkeresésére ugyan elismerte, hogy a választók joga ezen a választáson szűkült, de szerinte a szuperválasztási év miatt egy negyedik választás csak zavart keltene, a jelölteknek pedig a rövid idő miatt nem lenne elég ideje kibontakozni. Ugyanakkor a polgármester szerint a választások így is számos feladatot rónak a városi tanácsra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!