Kétévesek vagyunk, olvasóink segítségére továbbra is számítunk!

2024. április 4. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Két évvel ezelőtt, 2022 márciusának végén élesedtek első cikkeink a Transtelex oldalán, miközben éppen kitört az orosz-ukrán háború, és emberek százezrei rettegtek attól, mi vár rájuk. Mi pedig éreztük, óriási az igény a hiteles tájékoztatásra, valós információkra, vitákra. Ezt hoztuk mi. A kíváncsi, kritikus, független újságírói attitűdöt és tartalmakat. Izgalmas napok voltak, és apránként sikerült felépítenünk a Transtelexet olyanná, amilyenné szerettük volna. Az elmúlt két évben az erdélyi olvasók mértékadó sajtóorgánumává vált, senki nem tud elmenni mellette, mi több, elsődleges közlési és vita-csatorna lett, megteremtve a valóban független és valóban szakmai szempontok szerint működő sajtó mintapéldáját. Olyan sajtóét, amely valódi potenciált hordoz magában, és nem csak ígéretet.

Az erdélyi magyar sajtó jövőjét tekintve kulcsfontosságú időszakot élünk. A Fidesz által óriási anyagi támogatással létrehozott média-konglomerátum nemcsak elvesztette az anyagi támogatás nagy részét, de szervezetileg is jelentősen meggyengült. Az RMDSZ által fenntartott média pedig, pont a Fidesz támogatásával létrejött konglomerátum miatt, évek óta veszít jelentőségéből, és megújulásra nem képes. Ezt az űrt tölti be a Transtelex és azok a független portálok, ahol a szakmaiság az újságírói munka szervező elve.

Keményen megdolgoztunk ezért, csak az elmúlt évet áttekintve hatszázötven fölött van azoknak a cikkeinknek – hírek, interjúk, tudósítások – száma, amelyeket többezren olvastak. A kollégák ezért sokat túlóráztak, terepeztek, telefonáltak és leveleztek, figyelték a hírügynökségeket, saját témákat dolgoztak ki, pályáztak és könyvtároztak, archívumokat bújtak, ha kellett. Ez talán nem tűnik nagy feladatnak, hiszen ez az újságíró dolga, de a Transtelex kis szerkesztőségének sokszor embert próbáló mindezt a sokrétű munkát ellátnia.

Tesszük ezt azért, mert az olvasóink, akik mellettünk állnak, a támogatóink, akik segítenek abban, hogy munkánkat el tudjuk végezni, ezt várják el tőlünk. Jó látni, hogy gyarapodik az a közösség, amely a Transtelexet azért segíti, hogy Erdélyben is legyen független napi sajtó.

Az elmúlt egy évben alkalmi és rendszeres támogatásokból több mint 380 000 lejt gyűjtöttünk össze. Ez az összeg természetesen nem fedezte költségeinket, és a hirdetési bevételeink elenyésző mértékűek voltak, viszont különböző nemzetközi pályázatokból sikerült a működésünkhöz szükséges hiányzó részt pótolni. Mind az olvasói támogatásokat, mind a pályázati forrásokból befolyó összegeket elsősorban az alapvető szerkesztőségi működésre, munkatársak béreire, irodabérlésre, ügynökségi előfizetésekre, riportutakra, honoráriumokra költöttük.

A következő egy évben a rendszeres támogatóink adományai mellé további 500 000 lejre lesz szükségünk az olvasóinktól, azért, hogy a lap működhessen, fejlődhessen, új tartalmakkal, műfajokkal gazdagodva többfajta igényt elégíthessen ki. Ennek legalább felét rendszeres olvasói adományokból várjuk, másik felét a 3,5 százalékos adófelajánlásokból, valamint céges támogatásokból reméljük fedezni.

Kiszámoltuk: a Transtelex egy órányi működése kb. 80 lejbe kerül. Ahhoz, hogy idén is fenntartható módon működjünk, 11 napnyi, vagyis 264 órányi összeg hiányzik havonta, amelyet olvasóink nagylelkű felajánlásaiból szeretnénk fedezni.

Köszönjük, hogy a két év alatt bizalommal voltak irányunkban, és velünk együtt dolgoztak azon, hogy olyan műhelyt hozzunk létre, amely fontos, izgalmas, nyitott, kíváncsi, szabad. Sorolhatnánk még a jelzőket, de valójában bízunk benne, hogy ezeket az olvasók látják, érzik, szeretik és értékelik. Reméljük, a támogatások jelzik majd az elismerését annak, hogy a Transtelex az a hely – ahogy azt már induláskor megígértük –, ahol nap mint nap érdemes elidőzni, mert van tartalom, információ, van vita és véleményütköztetés, van közösség és van közös cél is.

Ez a kis szerkesztőség vállalta, hogy munkáját ennek a közösségnek a szolgálatába állítja. Ha az olvasóink hónapról hónapra nem igazolják vissza, hogy erre szükségük van, akkor bármilyen lelkesek és elszántak is vagyunk, nem fogjuk tudni véghezvinni, amire vállalkoztunk. Tudjuk, hogy sokak számára fontos a Transtelex, viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezt leginkább rendszeres támogatás formájában lehet kifejezni felénk. Ha teheti, kérjük, támogassa anyagilag a Transtelexet, hogy dolgozhassunk, növekedhessünk és fejlődhessünk, töltsük együtt a következő születésnapokat is!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!