A hétvégi boltzárral tízből csak három román állampolgár értene egyet

2024. április 2. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből alig három román állampolgár értene egyet a hipermarketek és a szupermarketek hétvégi zárvatartásával – idézi a Reveal Marketing Research felmérésének eredményét az Agerpres.

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 90 százaléka azt mondta, hogy általában szupermarketekben és hipermarketekben vásárol. Emellett sokan részesítik előnyben a piacokat (51 százalék) és a közeli/lakónegyedbeli boltokat (42 százalék) is. A felmérés készítői szerint az 55 év feletti korosztály kedveli a leginkább a piacokat (66 százalék), illetve a férfiak szívesebben vásárolnak a piacon, mint a nők (56, illetve 47 százalék).

Ugyanakkor a lakosság alig 14 százaléka végzi online a bevásárlást, ez jobbára a 8 ezer lejnél magasabb jövedelemmel rendelkezőkre jellemző.

A rendszerint szupermarketekben vagy hipermarketekben vásárlók közül 36 százalék bevallása szerint akkor vásárol, amikor szüksége van bizonyos termékekre, naptól függetlenül, 33 inkább hétköznap, 31 százalék pedig inkább hétvégén végzi a bevásárlást.

A megkérdezettek 85 százaléka válaszolta azt, hogy hallott a szupermarketek hétvégi zárvatartására vagy rövidített nyitvatartására vonatkozó javaslatról. A férfiak nagyobb arányban jártasak a témában, mint a nők (89, illetve 82 százalék); a 18 és 24 év közötti fiatalok 26 százalékának nem volt tudomása a javaslatról.

A felmérés eredményei szerint a lakosság 41 százaléka ellenzi a szupermarketek hétvégi zárvatartását vagy rövidített nyitvatartását. A férfiak nagyobb arányban nem értenek egyet ezzel, mint a nők (45, illetve 36 százalék). A lakosság 33 százaléka értene egyet a javaslattal, ez legfőképpen a 35 és 44 év közötti korosztályra jellemző (39 százalék). A megkérdezettek 26 százaléka bizonytalan ebben a kérdésben, a legtöbben közülük a 18-24 év közötti korosztály képviselői.

A felmérés március 22. és 27. között készült 1003 internetfelhasználó nagykorú személy megkérdezésével. A hibahatár 3,1 százalék.

A szupermarketek hétvégi zárvatartását a kis- és közepes üzletek képviseletét ellátó szervezet (Asociația Națională a Comercianților Mici si Mijlocii) javasolta, de a kormány úgy tűnik, nem támogatja az ötletet. Marcel Ciolacu miniszterelnök a múlt csütörtöki kormányülés elején azt mondta, hogy „a társadalom jelzései alapján egyértelmű, hogy nem indokolt az üzletek hétvégi bezárása”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!