Ismét téma a hétvégi boltzár, a kiskereskedők képviselői javasolták

2024. március 26. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal a javaslattal állt elő múlt kedden a hazai kis- és közepes üzletek képviseletét ellátó szervezet (Asociația Națională a Comercianților Mici si Mijlocii) egyik vezetője, hogy a kormány kötelezze a szupermarketeket, hogy hétvégén zárva tartsanak. A Feliciu Paraschiv alelnök által közvetített kérést azonban a jelek szerint a kormány nem hajlandó támogatni.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint „ez egy nehéz döntés”, és nem gondolja úgy, hogy megszabhatja az embereknek, hogy mikor vásároljanak. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter pedig többek között azzal érvelt, hogy a hétvégi bevásárlás sokak számára egyenesen kikapcsolódási lehetőséget jelent, amit nem kellene megvonni.

A kiskereskedők szervezetének vezetői ezt követően változtattak a javaslatukon, az új verzió szerint hétvégén korlátozni kellene minden üzlet nyitva tartását, hogy ezek csak egy váltásban dolgoztassák az alkalmazottjaikat. Azaz hogy mind szombaton, mind vasárnap zárjanak be 13, 14 vagy 15 órakor.

Feliciu Paraschiv a G4Media szerint azt nyilatkozta, hogy a kormány hívta őket tárgyalni annak érdekében, hogy „megpróbáljanak megoldásokat találni a romániai termelők, a romániai kereskedelem, a romániai üzletek támogatására, az infláció csökkentésére és az árak mérséklésére”. Erre volt az első válaszuk a szupermarketek hétvégi bezárására vonatkozó javaslat.

A megbeszélések eredményeképpen azonban belátták, hogy ez nem járható út, mivel diszkriminációhoz vezet, és perelhetnek miatta.

Ezt követően jöttek a mindenkire vonatkozó, rövidített hétvégi program ötletével, melynek Paraschiv szerint nagyon örülne az a kb. 200 ezer ember, akik az üzletekben dolgoznak, mivel több lenne a szabadidejük, és a hétvégéiket legalább részben a családjukkal tölthetnék.

„A javaslatunk azon a tényen is alapul, hogy a legfontosabb erőforrásunk azok az emberek, akikkel együtt dolgozunk. Mint tudják, munkaerőt egyre nehezebb találni. Próbáltuk kideríteni, hogy mi ennek az oka, hogy miért nem találunk munkaerőt. És rájöttünk, hogy nem a fizetés a legfontosabb, hanem a szabadidő. Hiába adunk heti két szabadnapot a törvény szerint a munkavállalóknak, még ha heti 40 órát dolgoznak is, ők a családjukkal akarnak lenni, és szükségük van szabad hétvégékre, hogy legalább egy vagy két hétvégét egy hónapban a családjukkal töltsenek” – érvelt Paraschiv.

Sajtóértesülések szerint a nyitvatartási korlátozásról szóló vita a kereskedők kévislői és a kormány között a héten folytatódik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!