Néptáncos fiatalok jelen, csendőrök jelen, politikusok jelen – elkezdődött a kolozsvári március 15-i ünnepség

2024. március 15. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi éveknél talán egy kicsit nagyobb tömegben gyűltek össze a fiatalok kezdésre, és talán a csendőri kíséret is népesebb, mint általában, de az előző években megszokott forgatókönyv szerint indult a kolozsvári március 15-i ünnepség.

A 14 órai kezdésre nagyjából 1000-1500 ünneplő jelent meg az ünnepségek hagyományos indulási helyszínén, a Protestáns Teológiai Intézet előtt. A Kolozs megyei RMDSZ által szervezett eseményre meglepően nagy számban jöttek fiatalok, közülük is többen népviseletben. Valószínűleg nem pusztán a lelkesedés hozta őket, láthatóan többen fellépésre készültek, a nagy közös táncra Kolozsvár főterén.

A népesebb csendőri kíséret sem véletlen, az U Cluj 17:30-tól a Botoșani focicsapatával játszik bajnokit, és nem szerették volna a hatóságok, hogy néhány lelkes – és a múlt heti alsóházba szorulás után valószínűleg bosszús – szurkoló, aki már órákkal a kezdés előtt a központban gyülekezik, esetleg összetűzésbe kerüljön az ünneplőkkel.

Az is egyértelmű, hogy választási év van, az RMDSZ profin felkészült az ünnepre. RMDSZ logós piros-fehér-zöld zászlókat osztanak, és a korábbi években megszokott ingyenes kokárdákra is felkerült a kampányüzenet: Fel, győzelemre! A lelkesítésért a Tokos Zenekar felel, ők húzzák a Kossuth-nótát és a március 15-i dalokat.

A felvonulás a néhány éve megszokott rendben zajlott, a teológiáról – igaz már nem a teológusok vezették a sort, mint egykor, hanem a KIFOR szimpatizánsai és a cserkészek – kifordulva a Deák Ferenc utcán vonultak fel előbb a Bem-emléktáblához, ahol a koszorúzás után Farkas Lóránt színész szavalt, majd mindenki átment a Szent Mihály templomban szervezett ökumenikus istentiszteletre.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!