Szabálytalanul létesített ortodox temetőt fedeztek fel Csíkszereda környékén

2024. március 13. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Két parcellában huszonnyolc fehér betonkereszt áll egy új, még építés alatt álló sírkertben a csíkszeredai katonaság területének közvetlen közelében – figyelt fel rá a Hargita Népe.

A helyi lap szerint a területet drótkerítés veszi körül, a sírokat vagy emlékhelyeket nem lehet megközelíteni, de a keresztek felirataiból valószínűsíthető, hogy ortodox vallású apácák vagy zárdák lakóinak nyughelyeiről van szó.

A beszámoló szerint az ortodox temető területe jelenleg is rendezés alatt áll, három munkagép várakozik a sírok közelében, a területet nagy testű kutyák vigyázzák. Feltételezések szerint egy kápolna épülhet a helyszínen.

Korodi Attila polgármester a sajtó érdeklődésére elmondta, tudtával semmilyen építkezési engedélyt nem adott ki a város, viszont az urbanisztikai osztály munkatársainak válaszára még várni kell.

A lap továbbá azt írja, jó esély van rá, hogy a sírkert vagy emlékhely nem magán- vagy városi tulajdonban lévő telekre, hanem a katonaság területére épült. A sírkertekre vonatkozó 102/2014-es számú törvény kitér arra, hogy egy már meglévő temetőn belül a síremlékek, emlékművek vagy obeliszkek állításához, a sírkeretek kialakításához nem szükséges külön engedélyért folyamodni.

Az ortodox temető ad hoc létesítése azért is kelthette fel a sajtó érdeklődését, mert az emberekben még élesen él a Csíkszeredától mintegy 50 km-re lévő úzvölgyi katonatemető botránysorozata, ami még 2019-ben vált a politikai küzdőtér szimbolikus helyszínévé, amikor az RMDSZ sorfalat, Tîrnoveanuék pedig temető foglalást szerveztek. Az úzvölgyi katonatemetőbe a románok illegális betonkereszteket létesítettek, melyekre válaszul ismeretlenek szemeteszsákokat húztak. Az incidensnek alapját a közelgő választások képezték, melyek során a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) megdöbbentő szavazataránnyal debütált.

A világháborús hősök sírjait meggyalázó román hőbörgőkkel szemben a hatóság emberei nem léptek fel, ellenben a bírósági eljárás során a katonatemető helyzete közigazgatásilag rendeződött, és a oda nem illő betonkeresztek eltávolítása is megtörtént. Tîrnoveanuék azonban ebbe nem törődtek bele. A betonkeresztek helyett 150 fakeresztet állítottak, tovább folytatva a provokatív akcióikat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!