Európai projektekért felelős miniszter: az EB nem blokkolta a PNRR-s pénz folyósítását

2024. március 13. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós helyreállítási alapjából Romániának szánt összeg 3. részletét nem zárolták – írta ki Facebook oldalán Adrian Câciu, az európai projektekért felelős miniszter arra reagálva, hogy a G4Media korábban kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a feltételek be nem teljesülése miatt az Európai Bizottság blokkolta a kormány 2023. december 15-én elküldött, 2,7 milliárd eurós PNRR 3-as számú kifizetési kérelmét.

„Folyamatos párbeszédet folytatunk az Európai Bizottság képviselőivel, ahogyan azt minden kifizetési kérelem esetében tettük, és ahogyan az a PNRR-célkitűzések és mérföldkövek teljesítésének jóváhagyásának természetes menete. Minden reformot koordináló minisztérium párbeszédet folytat az EB-vel, tájékoztatjuk a frissítésekről és a mérföldkövek állásáról” – fejtegette a miniszter. Hozzátéve, a kiértékelési folyamat még nem zárult le, ők pedig a sikeres befejezésben reménykednek.

A G4Media szerint a legnagyobb problémák az állami vállalatok reformjával, a mikrovállalkozások 500 000 eurós küszöbértékével és az energetikai cégek élére történő kinevezésekkel, valamint az állami cégeket ellenőrző szuperügynökség, az AMEPIP új vezetőivel vannak. Jövő héten Bukarestben döntő vitára kerül sor az Európai Bizottság részéről, a Celine Gauer által vezette küldöttség és a kormány küldöttsége között, hogy megvitassák azokat a mérföldköveket és célokat, amelyeket az Európai Bizottság nem tart teljesítettnek.

Az Európai Bizottságnak március 16-ig kell jóváhagynia a román kormány által elküldött kérelmet. Ekkor jár le a kormány által kért haladék.

Egyébként a PNRR előző részleténél is hasonló helyzet állt fenn, aminek a kifizetése szintén a feltételek be nem tartása, a kitűzött célok el nem érése miatt késett.

Az Európai Bizottság szeptemberben fizette ki az uniós helyreállítási alapjából Romániának szánt összeg második részletét, 2,76 milliárd eurót. A testület csak részben hagyta jóvá a kérelmet, mert megállapította, hogy az energetikai beruházásokhoz kapcsolódó két mérföldkő hiányosan teljesült.

Az EU helyreállítás alapja 29 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és kedvezményes hitellel finanszírozza Románia helyreállítási tervét, ha azonban Romána nem éri el a kötelező mérföldköveket, akkor a pénzek felfüggesztésre kerülnek mindaddig, amíg a feltételek nem teljesülnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!