2,8 milliárd eurót kap Románia, ez lesz a második kifizetés az uniós helyreállítási alapból

2023. június 27. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kedden hivatalos közleményben jelentette be, hogy jóváhagyja a helyreállítási terv második kifizetési kérelméhez kapcsolódó pénzeszközök részleges kifizetését. A kifizetés 47 mérföldkőre vonatkozik, több mérföldkövet azonban nem sikerült teljesíteni, így azokat nem fizetik ki – közölték kormányzati források a G4Mediával, így Románia a 2. kifizetési kérelemhez kapcsolódóan mintegy 2,8 milliárd eurót kap. A felfüggesztett összeg akkor szabadulhat fel, ha Románia teljesíti a fennmaradó mérföldköveket is, amelyek az országos helyreállítási programban szerepelnek.

A Bizottság megállapítja, hogy "két, az energetikai beruházásokkal kapcsolatos mérföldkövet (nevezetesen a 129. és 133. mérföldkövet) nem teljesítettek kielégítően, igaz, elismeri, hogy Románia már megtette az első lépéseket azon a téren is. A Bizottság nem közölte a felfüggesztett összeg pontos összegét, azonban azt biztosan lehet tudni, hogy az eredeti kifizetendő összeg 3,2 milliár euró lett volna.

A 2. kifizetési kérelmet Románia jelentős késéssel nyújtotta be. ha az ütemtervet betartotta volna a román kormány, akkor ez 2022 októberében lett volna esedékes, a kifizetésnek pedig 2022 decemberében kellett volna megtörténnie. Ehelyett a Ciucă-kormány csak 2022. december 16-án nyújtotta be a kérelmet, az Európai Bizottság pedig folyamatosan késleltette a kifizetést, mert Románia nem teljesítette egyes célkitűzéseit, és mindegyik mérföldkőnél újabb és újabb információkat, bizonyító dokumentumokat kért a bizottság ahhoz, hogy teljesítettnek minősíthesse a mérföldköveket.

A helyreállítási terv 2. kifizetési kérelmének egyik legnagyobb problémája a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvény volt, amelyet első körben a PSD-PNL-RMDSZ koalíció csonkított meg a parlamentben. A kormánykoalíció eredeti változatában a közintézményekben dolgozó bejelentők védelme nem volt biztosítva az intézményvezetők előtt. Csak a civil társadalom tiltakozása és az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd után módosította a koalíció a törvényt, hogy a korrupciót felfedő bejelentők hatékony védelmet élvezhessenek.

A kormánynak idén még két kifizetési kérelmet kellene benyújtania, a 3. és 4. kérelmet, de a 3. kérelmet máris augusztusra halasztották, mivel a kifizetéshez kapcsolódó mérföldköveket még nem sikerült teljesíteni. A mérföldkövek a román kormány által a különböző területeken végrehajtandó reformokat jelölik, és azoknak teljesítése nélkül az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a Romániát megillető helyreállítási összegeknek a kifizetését. A kifizetési mechanizmus szerint az Európai Bizottság csak abban az esetben fogad újabb kifizetési kérelmet, ha az előzőben szereplő reformokat elfogadja.

Most még nincs terítéken, de a különnyugdíjak kérdése kulcsszerepet kaphat

Amint már írtunk róla, ez egy későbbi elszámolásnál fog számítani, de Románia az országos helyreállítási terv összeállításánál azt is vállalta, hogy a Világbank szakértőinek bevonásával a hazai nyugdíjrendszer megreformálásáról szóló intézkedéseket dolgoz ki és ültet gyakorlatba. Ezeknek a reformoknak az egyik legnagyobb vállalása az úgynevezett különnyugdíjak racionalizálásáról szóló törvény, amelyről 2022 októberében még Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök találkozóján is külön szó esett.

A román parlament június 26-án szavazott a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről, de az elemzők szerint ezt a jogszabályt az alkotmánybíróság elkaszálja, azaz hathatós elmozdulás a reform irányába egyelőre nem történt. A parlamenti vakáció előtt várható, hogy egy másik törvény a kiváltságos kategóriák, bírák, igazságszolgáltatásban dolgozók, rendőrök és katonák különnyugdíját is eltörli.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!