Verespatak-per: a kanadai vállalat mérlegeli az ítélet megfellebbezését

2024. március 9. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Gabriel Resources vállalat jogi tanácsadóival elemzi a Verespatak-perben a választottbíróság által hozott döntést, és a többi opció mellett az ítélet megsemmisítésére irányuló eljárás megindítását is mérlegeli – derül ki a vállalat szombati közleményéből.

Ennek előzménye, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) választottbírósága pénteken közölte, hogy a román államnak adott igazat a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben. A döntés értelmében Romániának nem kell kártérítést fizetnie a pert kezdeményező Gabriel Resources Ltd. és Gabriel Resources (Jersey) vállalatnak, sőt utóbbiak kötelesek megtéríteni a perköltségeket az államnak.

A Gabriel Resources elnöke, Anna El-Erian "teljesen elhibázottnak" tartja a testület döntését. "Amint azt a különvéleményt megfogalmazó döntőbíró is elismerte, a román kormánynak a Gabriel szerződéses jogaiba való folyamatos politikai beavatkozása megakadályozta az állammal partnerségben birtokolt kiemelt jelentőségű bányaprojekt fejlesztését' – fogalmazott.

A vállalat vezérizgatója, Dragoş Tănase kiemelte, a Gabriel Resources részvényesei több száz millió dollárt fektettek egy olyan bányaprojektbe, amely jelentős társadalmi és pénzügyi előnyökhöz juttatta volna Verespatak és az egész ország lakosságát. Sajnáljuk, hogy Románia, annak gazdasága és polgárai elszalasztották a lehetőséget, hogy profitálhassanak ebből a bányaprojektből. Részletesen tanulmányozni fogjuk a bíróság döntését, és mérlegeljük a következő lépéseket – tette hozzá.

Amint a döntést ismertető cikkünkben rámutattunk, a feleknek 20 nap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy döntsenek arról, nyilvánosságra hozzák-e a teljes peranyagot vagy sem. A feleknek lehetőségük van fellebbezni is a döntés ellen. A 20 napos határidő lejártát követő 4 hónapon belül mindkét félnek tájékoztatnia kell a választottbíróságot, hogy megtámadja-e a döntést. A nemzetközi bíróságon állítólag a fellebbezést meglehetősen gyorsan lefolytatják, ám a döntés megváltoztatásának esélye meglehetősen kicsi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!