Sokan kiakadtak azon, hogy Csíkszeredában készül fellépni Azahriah

2024. március 7. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Sokakat felháborított a hír, hogy a nyáron Csíkszeredában koncertezhet Azahriah.

Szerdán írtuk meg a Székelyhon nyomán, hogy Azahriah lesz az idei nyárON Szereda fesztivál egyik fellépője. Nem volt teljesen friss bejelentés, az igazi rajongók, már a szervezők egy héttel ezelőtti posztjából rájöttek, hogy valószínűleg a Puskás Arénát háromszor is megtöltő előadó lesz az esemény egyik headlinere, de a hír a fesztivál Facebook oldalán akkor még nem váltott ki különösebb felháborodást, sőt inkább olyan kommentek érkeztek a hírhez, hogy

egy „álom válna valóra”.

Azonban úgy néz ki, hogy azért mégsem ért mindenki egyet Azahriah csíkszeredai fellépésével. A szervezők szerdán egy újabb, az eddigieknél sokkal egyértelműbb utalást tettek arra, hogy bizony a jelenleg legnépszerűbb magyarországi zenész lesz a nyárON Szereda sztárfellépője, és ezek után már a Székélyhon is megírta a hírt. Ezzel pedig mindenki számára egyértelművé tette a korábbi utalásokat, és elindította a Facebook oldalán a felháborodás-hullámot, amire igazából senki sem számított. Az eredeti hírében a Székelyhon még azon aggódott, hogy vajon a szervezők miként tudják megoldani a Mikó-vár mögötti téren a várható nagy érdeklődést.

A kommentek a hidegen hagy az érkezése szinttől:

  • „Tőlem jöhet is mehet is”
  • „Ki kiváncsi rád Erdélyben te kis komcsi?”
  • „Szomoru hogy meghivtak.”

a masszív gyurcsányozásig terjednek:

  • „Ha otthon marad, mindenki csak jól jár!”
  • „Semmi keresnivalója magyar emberek között!”
  • „Azok után, amit a pesti nagy beharangozott koncerten megengedett magának, jobban tenné, ha otthon maradna”.
  • „Csak ne felejtsen el hozni tekenőt a belének!”
  • „Meg kéne neki mutatni a Csíki bicskát közelről.”
  • „Gyurcsány embere a kis puli kicsi kutyája ügyes kicsi kutyája.”

A történethez hozzátartozik, hogy Azahriah csíkszeredai fellépésének a híre nemcsak a székelyeket hozta lázba, hanem sok magyarországi hozzászóló is megosztotta a véleményét az énekesről és a fellépéséről, pro és kontra egyaránt. Néhány Azahriah-rajongó egy kiadós románozásba is belefutott, ami csak olaj volt a tűzre.

„Orbán az anyaország Ceausescuja ezek a bocskoros oláh székelyek meg a dagadt Orbánt éltetik! Mindenki olyan állampolgár amilyen országban született! Soha nem lesztek Magyarok székelyek! Elvihetnétek magatokhoz Orbánt meg a Gyurcsányt is hadd hülyítse tovább azt az 1 bites agyatok!”

Az énekesnek egyébként nem ez lenne az első székelyföldi, sőt nem is az első csíki fellépése. Két évvel ezelőtt a csíkszentsimoni Tiltott Fesztiválon is fellépett, sőt, 2022-ben a marosvásárhelyi Vibe-on is headliner volt. Azóta azonban a Novák Katalint is elsodró pedofil botrány kapcsán is volt egy „fellépése” a Hősök terén, amiben élesen kritizálta a Fidesz által felépített rendszert. Ezzel a Puskás Arénát háromszor megtöltő előadó kivívta a székelyföldiek által is fogyasztott kormánypropaganda ellenszenvét, amely addig szinte hímes tojásként kezelte, noha Azahriah-nak korábban is voltak a magyar kormányt kritizáló kiszólásai. A témában a Telexen jelent meg egy nagyon érzékletes írás.

A NyárOn Szereda harmadik kiadását június 21–23. között tartják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!