Az Európai Néppárt elnöke támogatja, hogy közép- vagy kelet-európai személy kerüljön az EU vezetői közé

2024. március 5. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kedden kijelentette, támogatja, hogy közép- vagy kelet-európai személy kerüljön az EU vezetői közé – írja az Agerpres.

A politikus az EPP szerdán és csütörtökön Bukarestben zajló kongresszusára érkezett a fővárosba, ahol közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Nicolae Ciucával. Manfred Weber szerint elfogadhatatlan, hogy az uniós intézmények élén nincs egyetlen közép-kelet-európai vezető sem, ezen a következő mandátumban változtatni kell.

„Támogatom azt a döntést, hogy az Európai Unió vezetőségében legyen egy közép-európai vagy egy kelet-európai személy” – fogalmazott.

Az EPP elnöke azt mondta, Romániát egész Európában tisztelik, és „bámulatosnak” nevezte Klaus Iohannis államfő tíz éven át tartó elnökségének eredményeit, amelyek közül a jogállamiságot, a korrupcióellenes harcot és a gazdasági sikereket emelte ki.

„A PNL Nicolae Ciucával és Klaus Iohannis elnökkel megmutatta, hogy Romániát európai szinten tisztelik. A két vezető szava számít Európában, amikor fontos kérdésekről tárgyalnak” – fogalmazott Weber. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy nincs beleszólása az EU leendő vezetői megválasztásának demokratikus folyamatába.

Az EPP elnöke arra kérte a liberális pártiakat, hogy olyan jelölteket indítsanak az európai parlamenti választási listájukon, akik hozzáértőek, és Románia érdekeit védik.

Korábban többször lehetett arról hallani, hogy Klaus Iohannis az elnöki mandátuma végén a nemzetközi politikában is szívesen részt vállalna. Korábban felmerült, hogy szívesen váltaná az Európai Tanács elnöki székében Charles Michelt, amikor még arról volt szó, hogy a belga politikus el szeretne indulni a júniusi európai parlamenti választásokon. Később Charles Michel visszalépett. Ugyanakkor emlegetik a nevét akkor is, amikor a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg helyére keresnek új embert.

Egyébként nem lenne teljesen újdonság, hogy közép-európai személyt választanak az EU vezetői közé. Donald Tusk már volt az Európai Tanács elnöke 2014-2019 között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!