A Bloomberg szerint Klaus Iohannis bejelentkezett a NATO-főtitkári állásra

2024. február 23. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Románia értesítette a többi NATO-tagot, hogy elnökét kívánja jelölni a védelmi szövetség főtitkári tisztségére, írja a Bloomberg. Klaus Iohannis jelölése megnehezíti a többi szövetséges azon törekvését, hogy Mark Rutte lemondott holland miniszterelnök szerezze meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetését.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más nagy országok támogatásával Rutte hónapok óta favoritnak számított a 31 tagú szövetség vezetésére, miután Jens Stoltenberg főtitkár mandátuma októberben lejár – emlékeztet a Bloomberg a „Románia megnehezíti a Rutte NATO következő főnökké való kinevezésére irányuló erőfeszítéseket” című cikkében.

Rutte nyilvános támogatását néhány nehézsúlyú szövetséges részéről – Egyesült Államok, Franciaország, Nagy Britannia – egyes szövetségi tisztviselők úgy értékelték, hogy ezzel igyekeznek biztosítani Rutte jelöltségét, és esetleg kizárni más jelölteket. A NATO keleti szárnyának egyes tagjai azonban még nem adtak zöld utat a jelöltségének, mert nagyobb súlyú regionális képviseletet szeretnének a szervezeten belüli vezetői pozíciókban, mivel a szövetség legutóbbi főnökei az északi országokból vagy Hollandiából érkeztek – jegyzi meg a Bloomberg.

Iohannisnak régi ambíciója az államelnökséget követően kilépni a nemzetközi porondra

A román elnök a hónap elején az európai parlamenti választásokról szólva azt mondta, hogy „elfogadhatatlan lenne, ha egyetlen pozíciót sem töltene be olyan személy, aki az új tagállamokból, azaz keletről származik”. A román államfő azt is szóvá tette, hogy 2019-ben sem jártak el helyesen, mivel minden releváns pozíciót nyugat-európai államokból származó vezetőkkel töltöttek fel.

A Bloomberg viszont megjegyzi, hogy az európai és amerikai tisztviselők kételyeiket fejezték ki Iohannis esélyeivel kapcsolatban, egyesek szerint a jelölés valószínűleg csak meghosszabbítaná a folyamatot, mielőtt végül Rutte nyerné el a tisztséget.

Julianne Smith amerikai NATO-nagykövet a múlt héten azt mondta, hogy a szövetségeseknek arra kellene törekedniük, hogy „a kiválasztási folyamatot a naptári év első negyedévében fejezzék be”.

A NATO főtitkárának megválasztásához egyhangú szavazatra van szükség. A Bloombergnek névtelenül nyilatkozó amerikai források szerint Joe Biden mindkét jelöltet nagyra tartja, de az USA már eldöntötte, hogy Ruttet támogatja.

A portál arra is rámutat, hogy Románia az elmúlt években jelentősen növelte védelmi kiadásait, és a GDP akár 2,5 százalékát is védelmi kiadásokra fordítja, ami meghaladja a NATO által kitűzött célt, miszerint legalább 2 százalékot kell költeni, és hogy Iohannist Donald Trump korábbi elnök dicsérte a védelmi kiadásokért előző hivatali ideje alatt. Ugyanakkor hozzáteszi, Klaus Iohannis jelölése nehezen lenne fenntartható, mivel Románia jelenleg Mircea Geoană révén tölti be a NATO főtitkárhelyettesi posztját.

A bukaresti hatóságok egyelőre nem tettek semmiféle erre vonatkozó bejelentést, írja a román News.ro hírügynökség. Mark Rutte holland miniszterelnök pedig már megszerezte a NATO-tagországok kétharmadának támogatását ahhoz, hogy az észak-atlanti szövetség főtitkári pozícióját megpályázza. erről a Politico közölt részleteket.

„A szövetségesek közötti nagyon intenzív tárgyalási fordulók után mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy több mint 20 NATO-ország kész támogatni Rutte miniszterelnököt mint a következő főtitkárt” – jelentette ki a Politiconak egy névtelenséget kérő belső forrás. Mark Rutte, aki november óta kampányol a posztért, az egyetlen név, amely eddig konkrétan szóba került.

A Reuters is úgy tudja, hogy bár Rutte az egyetlen hivatalos jelölt a posztra, Klaus Iohannis román elnök neve is felmerült a legutóbbi informális tárgyalások során. Kaja Kallas észt miniszterelnök és Krisjanis Karins lett külügyminiszter szintén kifejezte érdeklődését a NATO vezetői posztja iránt, de hivatalosan nem jelölték őket – írja a hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A román kormánykoalíció épp a napokban döntött arról, hogy az eredetileg 2024 decemberére ütemezett elnökválasztást áthelyezik szeptemberre. Román politikai források szerint ennek épp az az oka, hogy a jelenlegi államfő, Klaus Iohannis egy uniós tisztséget vagy a NATO-főtitkárságot szeretné megszerezni. Az első államelnöki mandátuma idején kedvező bel- és külpolitikai elbírálásban részesülő Iohannisnak, akinek 2019-ben sikerült újráznia, második elnökségi ciklusa alatt sokat romlott a megítélése. A felmérések azt mutatják, hogy Romániában jelenleg a legnépszerűtlenebb politikusok közé tartozik, és sem belpolitikai, sem nemzetközi eredmények nem fűződnek nevéhez.

Guardian: Kit fog támogatni Magyarország és Törökország?

Az, hogy ki áll Iohannis mellett, egyelőre nem nyilvános, de máris elindultak a találgatások. A The Guardian egy terjedelmes cikkben, amelyben hosszasan tárgyalja Mark Rutte amerikai, brit és német támogatását, és annak mértékét, felhívja a figyelemet arra, hogy Magyarország és Törökország még nem nyilatkoztak.

Források szerint Iohannis Bulgária támogatására is számíthat, amely valószínűleg nem felejtette el, hogy Rutte megtorpedózta az országot a schengeni kérdésben. Ha Magyarország és Törökország is csatlakozik ehhez a kelet-európai csoportosuláshoz, akkor valóban feszültségek keletkezhetnek a NATO-n belül.

A guardian arra is kitér, hogy kormányának tavalyi összeomlása után Rutte lemondott a Szabadság és Demokrácia Néppárt (VVD) vezetői tisztségéről, és közölte, hogy távozik a politikából.

A hosszú nyúlt Rutte-korszak a rendszerellenes pártok növekvő népszerűsége közepette ért véget, ami abban csúcsosodott ki, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) első lett a novemberi választásokon.

Az elmúlt hónapokban Rutte a koalíciós tárgyalások elhúzódása közben ügyvezető miniszterelnökként tevékenykedett, és továbbra is rendkívül aktívan részt vett az európai politikában, ami a NATO főhadiszállásán nyilvánvalóvá tette, hogy versenyben van a főtitkári posztért.

Az elmúlt években többször megfogalmazódott, hogy diverzifikálni kellene a NATO vezetését, amelyet mindig is nyugat-európai férfi politikusok töltöttek be. Egyes tisztviselők azt remélték, hogy a szövetségnek végre lesz egy női vezetője, vagy valaki a keleti szárnyról.

Stoltenberg, aki 2014 óta tölti be a főtitkári tisztséget, norvég, míg közvetlen elődje, Anders Fogh Rasmussen dán. A hollandok már háromszor – 1961-64-ben, 1971-84-ben és 2004-09-ben – töltötték be a posztot.

Tekintettel az orosz-ukrán háborúra és a feladat rendkívül érzékeny jellegére, amely számos ország nevében való felszólalást és konszenzus kialakítását igényli, egyes kormányok jelezték, hogy a balti jelöltek nem volnának túl alkalmasak ezúttal a megkívánt diplomáciai szerephez.

„Nem a földrajz számít a leginkább” – nyilatkozta a Guardiannak egy magas rangú európai diplomata. „Olyan jelöltre van szükségünk, aki képes egyesíteni a NATO-tagokat, aki a legnagyobb figyelmet fordítaná az erős védelmi és az elrettentő politikára, aki képes és hajlandó dolgozni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás fenntartásán és fokozásán”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!