Hétfőn kezdődik a próbaérettségi 146 ezer végzős számára

2024. március 2. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Romániaszerte több mint 1320 oktatási intézményben szervezik meg a március 4-7. közötti héten a próbaérettségit, a tanügyi tárca becslése szerint több mint 146 000 12. és 13. osztályos diák vesz részt az írásbeli vizsgákon, írta az Agerpres.

A minisztérium szombati közleménye szerint a végzős diákok román nyelv és irodalomból, a szakuknak megfelelő kötelező tantárgyból, illetve egy választható tantárgyból vizsgáznak, a valamely nemzeti kisebbség nyelvén tanuló diákok tudását emellett anyanyelvből is felmérik.

A dolgozatok kiértékelése digitálisan zajlik, a nyolcadikosok próba-képességfelmérő vizsgáján is használt platformon keresztül – mutatott rá közleményében a minisztérium.

Az eredményeket március 15-én teszik közzé, a jegyeket csak a tanulók írásbeli kérésére vezetik be az osztálynaplóba.

A szintén digitálisan javított nyolcadikos próba-képességvizsga eredményeit már közzétették, a leggyengébbek a matematika eredmények voltak, mindössze 42,37 százaléka a diákoknak írta meg az ötösön felüli jegyet. A próbavizsgák eredményéről és az azt övező diskurzusról Váradi Izabella tanár, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa írt véleményt a Transtelexre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!