Digitálisan javították a nyolcadikosok próba-képességvizsga dolgozatait, megvannak az eredmények

2024. február 23. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Összegezte az oktatási tárca a nyolcadikos próba-képességvizsga eredményeit. Az összesített adatok szerint a diákok 73,98 százalékának sikerült ötöst vagy annál magasabb jegyet elérnie román nyelv és irodalomból és 82,93 százalékának anyanyelvből. a leggyengébbek a matematika eredmények voltak, ott mindössze 42,37 százaléka a diákoknak írta meg az ötösön felüli jegyet.

Román nyelv és irodalomból az osztályzatok a következőképpen oszlanak meg:

A románnyelv-próbavizsga eredményei – Forrás: oktatási minisztérium
A románnyelv-próbavizsga eredményei – Forrás: oktatási minisztérium

Matematikából 42,37 százalék kapott 5-ös vagy annál magasabb osztályzatot:

A matematika próbavizsga eredményei – Forrás: oktatási minisztérium
A matematika próbavizsga eredményei – Forrás: oktatási minisztérium

Anyanyelv és irodalomból az 5-öst vagy magasabb osztályzatot a próbavizsgán résztvevő diákok 82,93 százaléka érte el. Az osztályzatok megoszlása a következő:

Az anyanyelv-próbavizsga eredményei – Forrás: oktatási minisztérium
Az anyanyelv-próbavizsga eredményei – Forrás: oktatási minisztérium

Az oktatási tárca közleménye szerint a dolgozatokat digitalizált rendszerben javították. A vizsgaközpontokban a vizsgázó jelenlétében beszkennelték és feltöltötték az országos javító rendszerbe, amely automatikusan továbbította azokat a javító tanárokhoz.

A javítást 11.593 tanár végezte. A 3747 vizsgaközpontban több mint 12 ezer pedagógus segített a dolgozatok beszkennelésében és az erre a célra létrehozott platformra való feltöltésében. Ez volt az első alkalom, amikor a próbavizsgát a valódi képességfelmérő vizsgáéval azonos körülmények között szervezték meg, és a dolgozatokat digitálisan javították a rendszerben véletlenszerűen kijelölt értékelők – emlékeztetett a minisztérium.

A szabályzat szerint ha a két javító tanár által adott osztályzat közötti különbség meghaladja az egy pontot, a rendszer automatikusan továbbítja a dolgozatot másik két véletlenszerűen kijelölt javító tanárnak. Románból a dolgozatok 11,39 százaléka, matematikából 0,25 százalék, anyanyelvből 8 százalék esetében volt szükség újrajavításra – közölték.

A kijavított dolgozatok osztályozását nem publikálták az oktatási minisztérium honapján, hanem ezeket eljuttatták a megyei tanfelügyelőségekhez, onnan pedig továbbították azokat az iskoláknak, így juttatták el a diákokhoz az eredményeket.

A tanügyminiszter szerint ezáltal nem pusztán megspórolták a dolgozatok szállításának a költségeit, hanem a bürokratikus eljárás is egyszerűsödött. Csökkent a kiértékelésre szánt idő is, és úgy vélték, hogy csökken majd az emberi tévedés kockázata is, ráadásul a rendszer révén egy átfogó kiértékelést és elemzést lehet majd készíteni a vizsgaeredmények kapcsán.

Az összesítés azt mutatja, mind a román, mind a matematika próbavizsgán elért eredmények idén gyengébbek voltak, mint 2023-ban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!