Winkler Gyula vezeti az RMDSZ EP-képviselőjelölti listáját

2024. március 1. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő vezeti az RMDSZ jelöltlistáját, utána következik Vincze Loránt, a szövetség másik jelenlegi brüsszeli képviselője, majd Szilágyi Dóra Emese, a MIÉRT elnöke jön – döntött pénteki rangsoroló ülésén a Szövetségi Állandó Tanács. Összesen hárman jelentkeztek EP-képviselőnek.

Winkler Gyula az RMDSZ veteránja az EP-ben, gyakorlatilag azóta képviselő Brüsszelben, hogy Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Winkler 2000-2004 között Hunyad megye parlamenti képviselője is volt, majd 2004-2007 között a Román kormány tagja, először, mint külkereskedelemmel megbízott miniszter dolgozott, majd mint informatikai és távközlési tárcavezető. A lista második helyén álló Vincze 2019-ben lett EP-képviselő.

„Úgy gondoljuk, hogy az idei évnek óriási a tétje, tapasztalt személyekre van szükség, ezért nem változtatott a sorrenden a tanács. Ezek a jelöltek erővel rendelkeznek és megfelelőképpen tudnák képviselni az erdélyi magyar érdeket, mert ez a tét” – jelentette ki a rangsorolást közlő Csoma Botond.

A Transtelexen nemrég írtunk arról, hogy a Szövetség egyik legsikeresebb női politikusa, Biró Rozália a Facebookon jelentette be, meggondolta magát, és nem jelentkezik a belső megmérettetésre az RMDSZ EP-jelöltlistáján, hanem átengedi a terepet Winklernek és Vincze Lorántnak. A Transtelex megkeresésére Csoma megerősítette, hogy a befutónak számító helyeken a két eddigi RMDSZ-es EP-képviselő marad. Bár nem részletezte, hogy mi lesz a sorrend, sejteni lehetett, hogy Winkler lesz a listavezető.

Szilágyi Dóra Emese jelölése nem meglepetés, hagyományosan a MIÉRT képviselője is felkerül az EP-jelöltlistára, így volt ez legutóbb, 2019-ben is, amikor Winkler és Vincze mellett Hegedüs Csilla is jelentkezett, de ő is csak harmadik lett a listán, így Oltean Csongor, akkori MIÉRT-elnök a negyedik helyre szorult. Sem öt évvel ezelőtt, sem most az RMDSZ női és fiatal politikusainak nem sikerült egy befutó helyet kiharcolniuk, de hátha öt év múlva nyílik majd erre lehetőség, mert talán Winkler Gyula nyugdíjba vonul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!