„Zsinati dorgálást” kapott Teodosie, a kirúgást kockáztatja

2024. február 29. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Összeült a Román Ortodox Egyház Szent Szinódusa (zsinata), hogy megvizsgálja a Teodosie, tomisi érsek ellen felhozott vádakat. Egyházi források szerint már mindenki elvesztette türelmét, és a konstancai egyházi vezető a kirúgását kockáztatja, ha továbbra sem hagy fel extrém magatartásával. „Az egyház törvényes rendjének megsértése, valamint az egyház és a társadalom életében a béke megzavarása lázadással, fegyelmezetlenséggel és nyilvános nyomásgyakorlással” járó tettekért vizsgálták ki a konstancai ortodox főpapot, aki rendszeresen szerepel a hírekben olyan állításokkal, amelyek még a legelvakultabb híveit is meghökkentik.

A zsinat csütörtökön sajtóközleményben erősítette meg, hogy Teodosiét írásbeli figyelmeztetésben, „zsinati dorgálásban” részesítették. Továbbá a BOR Szent Szinódusa úgy döntött, hogy amennyiben Teodosie „visszaesik” a bűnbe, az Első Főegyházmegyei Konzisztórium elé állítják – ez az intézkedés a tisztségéből való felfüggesztéséhez vezethet.

A BOR vezetősége már többször szóvá tette, hogy Teodosie „személyes ambíciói” nem összeegyeztethetők a lelkipásztori küldetéssel, és, Dániel pátriárka nem nézi jó szemmel, hogy a tomisi érsek szembeszegül az egyház ajánlásaival.

Többek között a világjárvány idején tett kezdeményezéseiért is neheztelnek rá, mert oltásellenes, járványtagadó magatartása ártottak az egyház megítélésének. A pandémia idején szembeszállt a hatóságok által elrendelt covid-ellenes intézkedésekkel, sőt, különböző, a tiltások ellenére megszervezett istentiszteletekért pénzbírságot is kapott. Ekkor Diana Șoșoacă volt az, aki kiállt mellette és támogatta őt. A legjobb oltóanyag a szentáldozás, és Krisztus nem hagyja a híveket megbetegedni, és a papokat sem, ha azok naponta részesülnek a szentáldozásban és naponta miséznek, hirdette ekkor. 2023 decemberében pedig levonta a „következtetést” – „a koronavírus-járvány nem létezett”.

Többórás vita után Teodosie, aki azt hitte, megússza egy szóbeli figyelmeztetéssel, írásos dorgálásban részesült – írja a G4Media. A Szent Szinódus „nyugalmat és békét sürgetett”, és arra kérte az érseket, hogy nyugodjon le, és főként: hagyjon fel azzal a követelésével, hogy a tomisi egyházmegyét főegyházmegyévé, metropolitai székké nyilvánítsák.

A Román Ortodox Egyház Szent Szinódusának kancelláriája már többször visszautasította Teodosienak ezt a követelését, mert ahhoz, hogy főegyházmegyévé váljon a tomisi érsekség, a szomszédos egyházmegyéknek el kellene fogadniuk, hogy a tomisi egyháztartomány részei . mivel egyetlen szomszédos egyházkormányzati egység sem mutat erre hajlandóságot, Teodosiénak át kellene gondolnia erre vonatkozó óhaját.

Mivel Teodosie nem gondolta át, megkapta az elmarasztaló levelet:

„Az egyház törvényes rendjének megsértése, valamint az egyház és a társadalom életében a béke megzavarása a lázadás, a fegyelmezetlenség és a nyilvános nyomásgyakorlás cselekedetei miatt elmarasztaljuk” – hirdették ki a mai zsinati ülés végén.

A G4Media egyházi forrásai szerint a mai írásos megrovás gyakorlatilag ultimátumnak számít.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!