George Simion a CPAC-on: Azért vagyok itt, mert Trumpot támogatom

2024. február 29. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva



Nemcsak Orbán Viktor számára fontos, hogy Donald Trumppal találkozzon, George Simion is nemrég tért haza a tengeren túlról: három napot töltött az Egyesült Államokban. A múlt héten tartott CPAC konzervatív konferencián vett részt, ahonnan különböző videókat posztolt, amelyekben az látszik, hogy angol nyelvű interjúkat ad. A Simion által megosztott tartalmakban nem lehet látni releváns amerikai politikusokat, de egy pár másodperces Tik Tok-posztban Donald Trump kampányfőnöke mellett bukkan fel az AUR-vezér. A G4Media foglalta össze, mit lehet tudni a román szélsőjobbos vezér amerikai látogatásáról. A portál megjegyzi, hiába küldtek Simionnak kérdéseket, nem kaptak választ arra, hogy konkrétan mi volt Simion látogatásának célja.

A CPAC (The Conservative Political Action Conference) egy évente megrendezett politikai konferencia, amelyen konzervatív aktivisták és választott tisztségviselők vesznek részt az Egyesült Államokban. Az első CPAC-ot 1974-ben tartották. Az idei előadók között volt Donald Trump, Vivek Ramaswamy, Ben Carson, Steve Bannon, Nigel Farage, Liz Truss, Javier Milei. A Politico megjegyzi, hogy a CPAC jelentőségét beárnyékolta az az érzés, hogy a találkozó az elmúlt években Donald Trump színpadává vált. Egyébként 2022-ben a CPAC dallasi dzsemboriján Orbán Viktor is részt vett, sőt felszólalt. És most már két éve – 2022-ben és 2023-ban – Magyarországon is megrendezik a konzervatív találkozót CPAC Hungary néven.

A közzétett videókban Simion arról beszélt, hogy azért jött el a CPAC-ra, mert Donald Trumpot támogatja, ugyanis az ő megválasztásától függ az, hogy világszerte nyerjenek a szuverenisták. Ma már nincs baloldal és jobboldal, fejtegette a helyszínen az AUR-elnök, ma a szuverenisták, a hazafiak harcolnak a globalistákkal. Simion nyilatkozataiban számos hamis állításra bukkant a G4Media: a szélsőjobbos politikus szerint Romániában nincsenek szabad választások; már a gyerekeknek a nemváltozásról beszélnek az óvodákban, iskolákban; az AUR az a párt, amely megmentette a románokat az erőszaktól; sőt Simiont állítólag többször letartóztatták, és be is börtönözték, mert kiállt a szólásszabadság mellett.

A közzétett videóösszeállításokban Simion ugyanazokat a paneleket mondja fel újra meg újra angolul az “oligarchákról”, akik a nép ellen harcolnak", a román politikusokról, akik "azt másolják, amit Brüsszelben és Washingtonban látnak", arról, hogy a román állami politika “el akarja lopni a gyerekeket”, és arról, hogy az AUR "az egyetlen igazi ellenzék" Romániában.

Az amerikai látogatást dokumentáló videók csúcspontja egy néhány másodperces poszt, amelyben Steven Bannon, Donald Trump kampányfőnöke mellett tűnik fel az AUR elnöke. Bannon kamerába mondja, hogy a republikánusok a szabadságot szeretik, és megvetik a szocializmust.

Állítása szerint Simion további fontos politikusokkal találkozott: "amerikai, és európai tisztségviselőkkel is", és megnevezi "Rick Santorumot, a republikánusok korábbi elnökjelöltjét vagy Annalisa Tardinót, a Lega európai parlamenti képviselőjét, Radosław Fogielt és Arkadiusz Mularczykot, a PiS-t képviselő lengyel parlamenti képviselőket".

A CPAC-ra Simion szerint az AUR Országos Vezetői Tanácsának elnöke, Claudiu Târziu szenátor, Sorin Muncaciu AUR parlamenti képviselő, Cristian Terheș EP-képviselő, az AUR nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora, Georgiana Teodorescu ügyvéd, Marian Cucșa, a Romániai Republikánus Párt elnöke és Gheorghe Piperea ügyvéd is elkísérték.

Nem ez az első alkalom, hogy az AUR vezetője külső legitimitásra törekszik: 2021 júniusában a párt közleményben jelentette be, hogy csatlakozik a konzervatívok és reformerek jobbközép európai politikai családjához, amelybe a lengyel, olasz, spanyol és brit konzervatívok is tartoznak. 2023 decemberében pedig az európai szélsőjobboldali pártok Matteo Salvini által szervezett találkozóján vett részt, ahol olaszul tartott beszédet. Szintén 2023 decemberében Brüsszelben találkozott Beata Szydło lengyel európai parlamenti képviselővel, volt kormányfővel, aki jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójának alelnöke.

Simion Izrael által is megpróbálta legitimálni magát, miközben pártja súlyos antiszemita kihágásokat követett el. 2023 augusztusában találkozott Izrael romániai nagykövetével, Reuven Azarral és Yossi Dagannal – a kormányzó Likud párt tagjával, Izrael Shomron régiójának vezetőjével. Az eseményt az Elie Wiesel Intézet, a Wiesenthal Holokausztkutató Központ és román politikusok bírálták, akik azzal vádolták az izraeli diplomáciát, hogy egy olyan pártot igazol, amelynek vezetői következetesen antiszemita és holokauszttagadó álláspontot képviselnek.

A találkozó nyomán Simion nyilvánosan kijelentette, hogy "szereti a zsidó népet", és bejelentette, hogy az Egyesült Államokba utazik, hogy meglátogassa a Holokauszt Múzeumot. Simion végül eljutott az Egyesült Államokba, de a múzeumot nem látogatta meg, legalábbis nem posztolt róla, hanem ehelyett beült a CPAC konferenciára, amelyre nemcsak meghívásos alapon, hanem fizetős jeggyel is be lehet jutni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!