Trump-Orbán találkozó lesz Floridában két hét múlva

2024. február 29. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor jövő héten négyszemközt találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel. A tervek szerint jövő pénteken kerül sor a találkozóra Trump floridai Mar-a-Lago nevű birtokán – írta a New York Times.

A hír nyomán a Telex megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki megerősítette, hogy Orbán és Trump találkozni fognak. „A találkozó után tájékoztatást fogunk adni” – írta. Arra a kérdésre, hogy melyik fél kezdeményezte a találkozót, és hogy milyen témákról fognak beszélni, nem válaszolt.

A New York Times információi szerint Orbán Viktor kezdeményezte a közelgő találkozót. A lap kiemeli, hogy Orbán már régóta szövetségese Trumpnak, és szoros kapcsolatokat ápol a Republikánus Párt populista jobbszárnyával. Hozzátették, hogy Trump gyakran dicséri Orbánt a gyűléseken mondott beszédeiben.

Donald Trump az előválasztással párhuzamosan a közelmúltban részt vett a CPAC washingtoni konferenciáján is. Az itt elmondott beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is megemlítette, akit „szívós, okos fickónak” nevezett.

Trump külön felidézte, hogyOrbán az évértékelőjében hasonlóan kedvesen beszélt róla. A magyar miniszterelnök ekkor azt mondta: „Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az Egyesült Államok elnöki székébe, és békét csinálna Európa keleti felén”.

Arról, hogy Trump hogyan képzeli el a békét, ő maga nyilatkozott, amikor hatalmas megdöbbenést keltett azon kijelentése, miszerint ha Oroszország megtámadna egy NATO-tagországot Európában, akkor ő az USA elnökeként nem védené azt meg, sőt biztatná az agresszort, tegyen, amit akar.

Az mindenki számára ismert, hogy Donald Trump és Orbán Viktor régóta jó kapcsolatot ápolnak egymással: a magyar vezető már a 2015-16-os elnökválasztási kampány során is támogatta az amerikai ingatlanmágnást és azóta is találkoztak, hogy Trump távozott a Fehér Házból, utoljára 2022-ben. Az utolsó találkozójukra egyébként 2022 augusztusában került sor Trump Bedminsterben található golfklubjában, amely után Trump a közösségi oldalán akkor azt írta: „Nagyszerű volt időt tölteni barátommal, Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. Sok érdekes témáról beszélgettünk. Kevesen tudnak annyit arról, hogy mi történik ma a világban, mint ő. Megünnepeltük az áprilisi nagyszerű választási győzelmét is.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!