Trump-Orbán találkozó lesz Floridában két hét múlva

2024. február 29. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor jövő héten négyszemközt találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel. A tervek szerint jövő pénteken kerül sor a találkozóra Trump floridai Mar-a-Lago nevű birtokán – írta a New York Times.

A hír nyomán a Telex megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki megerősítette, hogy Orbán és Trump találkozni fognak. „A találkozó után tájékoztatást fogunk adni” – írta. Arra a kérdésre, hogy melyik fél kezdeményezte a találkozót, és hogy milyen témákról fognak beszélni, nem válaszolt.

A New York Times információi szerint Orbán Viktor kezdeményezte a közelgő találkozót. A lap kiemeli, hogy Orbán már régóta szövetségese Trumpnak, és szoros kapcsolatokat ápol a Republikánus Párt populista jobbszárnyával. Hozzátették, hogy Trump gyakran dicséri Orbánt a gyűléseken mondott beszédeiben.

Donald Trump az előválasztással párhuzamosan a közelmúltban részt vett a CPAC washingtoni konferenciáján is. Az itt elmondott beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is megemlítette, akit „szívós, okos fickónak” nevezett.

Trump külön felidézte, hogyOrbán az évértékelőjében hasonlóan kedvesen beszélt róla. A magyar miniszterelnök ekkor azt mondta: „Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az Egyesült Államok elnöki székébe, és békét csinálna Európa keleti felén”.

Arról, hogy Trump hogyan képzeli el a békét, ő maga nyilatkozott, amikor hatalmas megdöbbenést keltett azon kijelentése, miszerint ha Oroszország megtámadna egy NATO-tagországot Európában, akkor ő az USA elnökeként nem védené azt meg, sőt biztatná az agresszort, tegyen, amit akar.

Az mindenki számára ismert, hogy Donald Trump és Orbán Viktor régóta jó kapcsolatot ápolnak egymással: a magyar vezető már a 2015-16-os elnökválasztási kampány során is támogatta az amerikai ingatlanmágnást és azóta is találkoztak, hogy Trump távozott a Fehér Házból, utoljára 2022-ben. Az utolsó találkozójukra egyébként 2022 augusztusában került sor Trump Bedminsterben található golfklubjában, amely után Trump a közösségi oldalán akkor azt írta: „Nagyszerű volt időt tölteni barátommal, Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. Sok érdekes témáról beszélgettünk. Kevesen tudnak annyit arról, hogy mi történik ma a világban, mint ő. Megünnepeltük az áprilisi nagyszerű választási győzelmét is.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!