A tanfelügyelőség után most a prefektúra tett keresztbe a marosvásárhelyi katolikus líceumnak

2024. február 28. – 23:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros megyei prefektúra sajtóközleményben tájékoztat arról, hogy a marosvásárhelyi bíróság jogerős ítélettel megsemmisítette a római katolikus gimnázium újraalapítására tett kísérletet.

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum felszámolásakor az osztályokat a Bolyai Farkas Elméleti Líceum alárendeltségébe sorolták. 2022-ben a városi képviselőtestület elfogadott egy olyan határozatot, amely a katolikus osztályokat részlegesen leválasztotta volna a Bolyairól és Katolikus Líceum néven tanegységként működteti tovább.

Több jogszabályi rendelkezés megsértése miatt a fellebbviteli bíróság jogerősen megsemmisítette azt a 2022-es önkormányzati határozatot, amellyel a városi tanács kezdeményezte a Római Katolikus Gimnázium újraalapítását. Az ítéletet és annak következményeit a prefektúra szerda délután rendhagyó módon jelentette be. Nem kormányzati gyakorlat ugyanis, hogy az önkormányzatok ellen indított közigazgatási eljárások eredményét bejelentik.

A prefektúra emlékeztet arra is, hogy egy 2023. augusztus 25-i tanácsi határozatot is megtámadott. Az ügy a Maros megyei bíróság előtt van, a következő tárgyalást március 6-ra tűzték ki.

Harmadszor akadt el az iskola bejegyzési folyamata

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett tavaly augusztus végén immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a román legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását előíró miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el szeptember elején az új tanévet, de ehhez a Bolyai Farkas Gimnázium biztosította számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státuszának megszűnése miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította a magyar miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert bár megpróbálták megakadályozni, a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskola épületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!