A szenátus elfogadta az RMDSZ tervezetét az államelnök-választás előre hozásáról

2024. február 27. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus hétfőn elfogadta az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő RMDSZ-es törvénytervezetet. Az államelnök-választásról szóló 2004/370-es törvényt módosító jogszabályjavaslat 76 támogató és 20 elutasító szavazatot kapott.

Az RMDSZ által benyújtott javaslathoz képest korábban a felsőház jogi bizottsága módosításokat fogadott el a tervezettel kapcsolatban, és így terjesztette a plénum elé. Az eredeti jogszabályjavaslat szerint a választásokat legkésőbb 90 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt kell megtartani. A jogi bizottságban ez Laura Moagher PSD-s szenátor javaslatára úgy módosult, hogy a választásokat legkésőbb három hónappal az elnök mandátum lejárta előtt kell megtartani.

A tervezet rögzíti, hogy az államelnök-választást vasárnapi napon tartják. A kormány legalább 75 nappal a szavazás dátuma előtt egy határozatban kitűzi a választások időpontját.

A jogi bizottság elnöke, Cristian Niculescu-Tâgârlaş nemzeti liberális párti szenátor a tervezet szakbizottsági vitáján elmondta, hogy az államfő jogköre nem változik az új elnök megválasztása után. Hozzátette: a tervezet időt hagy majd az új elnöknek felkészülni arra, hogy átvegye a megbízatást a hivatalban lévő államfőtől.

Azok után, hogy a múlt héten a PNL és a PSD megállapodott a közös választási stratégiában, nem meglepő, hogy elfogadták a javaslatot. A megállapodás szerint ugyanis az elnökválasztás első fordulója szeptember 8-án, a második forduló pedig szeptember 22-én lesz. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, módosítani kell az államelnök-választásról szóló 2004/370-es törvényt, amire az RMDSZ még korábban tett javaslatot.

Ezek után nem nagyon volt kétséges, hogy megszavazzák az RMDSZ által benyújtott tervezetet. A törvénytervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Korábban írtuk, hogy az előrehozott államelnöki választással teljesül a nagykoalíciót tető alá hozó államfő kérése is, azaz Románia részt vehet egy nemzetközi szervezet vezető tisztségéért folyó tárgyaláson, ahol Iohannis mindenképp meg szeretne szerezni egy jó kis posztot. A Bloomberg a múlt héten már meg is írta, hogy Románia értesítette a többi NATO-tagot, hogy elnökét kívánja jelölni a védelmi szövetség főtitkári tisztségére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!