Antal Árpád szerint a miniszterelnök butaságokat beszélt Székelyföldön, és inkább az elvándorlás megfékezésével kellene foglalkoznia

2024. február 26. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ciolacu székelyföldi turnéja elérte célját, legalábbis az RMDSZ-es politikusok egy részének alaklamat adott arra, hogy válaszoljanak a miniszterelnöknek, és válaszaikban hangsúlyozzák, hogy igenis, lesz autonómia stb. hiszen az RMDSZ ezért (is) küzd. Tánczos Barna után, aki ott a helyszínen már intézkedett, és olvasnivalóval látta el a szociáldemokrata kormányfőt, és Csoma Botond után, aki a Facebookon üzent Ciolacunak, Antal Árpád is megszólalt, és demográfiai adatokkal „döngölte a földbe” a miniszterelnököt.

„Nem csak a háromszéki magyarok nem bíznak a román kormányban, a román emberek sem bíznak benne” – jelentette ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hétfői sajtótájékoztatóján. A polgármester arra reagált, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök a hétvégén Székelyföldön járt, ahol többször is kijelentette hogy autonómia nem volt és nem is lesz, illetve aggodalmát fejezte ki a Magyarországra való elvándorlás miatt.

A polgármester szerint a miniszterelnök látogatását az tette indokolttá, hogy Marcel Ciolacu értesült a sajtóban megjelent statisztikákról, miszerint a magyar kormányban és az önkormányzatokban bíznak a székelyföldiek, a román kormánnyal kapcsolatban azonban bizalmatlanok. Antal Árpád Ciolacu bizalomébresztő székelyföldi körútját félresikerült akciónak tartja, hisz a miniszterelnök nem keltett bizalmat az emberekben, és „nagyon sok butaságot mondott”, amit rosszindulatként is lehetne értelmezni, de Antal ez alól inkább felmentené Ciolacut, mert szerinte a miniszterelnök szavait a tudatlanság szülte.

„Ebbe a vitába mi nem fogunk belemenni, mert pontosan tudjuk, hogy Székelyföld létezik, azt is tudjuk, hogy létezni fog. Azt is tudjuk, hogy volt autonómiája, és abban is biztosak vagyunk, hogy lesz autonómiája” – szúrta oda Antal Árpád.

A Transtelex érdeklődésére a polgármester azt is elmondta, hogy bár nem lát bele Ciolacu fejébe, de egyet tud érteni azzal a felvetéssel, hogy – a PSD-elnöke és a kormánypártok lehetséges államelnökjelöltje – azért is jelentette ki többször, hogy Székelyföld nem létezik, autonómiája nem volt és nem is lesz, hogy a román választóknak megüzenje, az RMDSZ-szel és az magyarokkal nem készül ellopni Erdélyt, azaz elébe menjen annak, hogy politikai ellenlábasai az RMDSZ-szel való kapcsolata miatt kikezdjék.

A polgármester tanáccsal is szolgált a miniszterelnök számára a jövőre nézve, ha már Ciolacu a szívén viselte a székelyföldi magyarok Magyarországra való elvándorlását is, hisz Antal szerint a próbavizsgák az országos szintű problémákat is jól érzékeltetik. A 8. osztályos tanulók próba-képességvizsgájának eredménye a múlt hét folyamán jelent meg, a polgármester elmondása szerint 163 ezer diák vett részt a vizsgákon.

„2009-ben azonban 221 900 gyerek született Romániában. Ha 163 ezren vettek részt a próbavizsgán, akkor ez azt jelenti, hogy tizennégy év alatt 59 ezer diák elfogyott. Ez egy brutálisan nagy szám. Nekem az l egyenne a kérdésem, hogy hol van az az 59 ezer gyerek? Szerintem ezzel kellene egy miniszterelnöknek foglalkoznia, mert ha elhagyták az iskolát az nagyon nagy problémája Romániának, ha pedig elhagyták az országot, az még nagyobb problémája. Nekem az a hipotézisem, hogy ezeknek a gyerekeknek a nagy része két olyan országban van, Olaszországban és Spanyolországban, ahol egyébként autonómiák működnek. Tehát valahogy az autonómiákkal rendelkező országok egyre vonzóbbak a román emberek és a román fiatalok számára, úgyhogy lehet mégis csak el kellene gondolkodnia a miniszterelnök úrnak, hogy az autonómia segítene az itt élő embernek, hogy itthon maradjon, és ne menjen el külföldre” – szólt vissza Ciolacunak Szentgyörgy polgármestere.

Hozzátette, hogy 1990-ben még 315 ezer gyerek született, 2019-ben már csak 188 ezer, ami szerinte egy miniszterelnök számára komoly fejtörést okozhat, amivel foglalkozni kellene, hogy ne csökkenjen tovább a születésszám.

Elrománosítják a magyarokat

Antal Árpád szerint a 20. század, főleg a kommunizmus alatt arról szólt, hogy úgy próbálták a romániai magyarokat elrománosítani, hogy nem használhatták az anyanyelvüket, folyamatosan visszaszorították az anyanyelv használatát a médiában, oktatásban, illetve a folyamatos betelepítésekkel az etnikai arányokat is megváltoztatták különböző erdélyi településeken.

„A 21. században úgy próbálnak románosítani minket, hogy úgy tesznek, mintha nem is léteznénk, folyamatosan arról beszélnek, hogy mi magyar nemzetiségű románok vagyunk. Tudom, hogy honnan jön ez a történet, ha Amerikában is mindenki amerikai, akkor szerintük Romániában is mindenki román, de ez így nem igaz. Nyilván európai állampolgárok vagyunk, román állampolgárok vagyunk, de nem vagyunk románok, mi magyarok vagyunk” – fejtegette a polgármester.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!