„A külgazdasági tevékenység sikeres előremozdítása” miatt kapott diplomata-útlevelet a Csíki Sör tulajdonosa

2024. február 24. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

„A külgazdasági tevékenység sikeres előremozdítása érdekében kapott diplomata útlevelet Lénárd András” – ennyit válaszolt a Külügyminisztérium a DK-s Vadai Ágnes kérdésére, miszerint a Csíki Sör tulajdonosa, Lénárd András milyen indokkal kapott ilyen dokumentumot.

A Telex összefoglalója szerint a Külügyminisztérium ennél jobban nem magyarázta meg, hogy mit értenek a külgazdasági tevékenység sikeres előremozdításán.

Lénárd András januárban 162 km/órás sebességgel ment bukaresti rendszámú Bentley-jével a romániai autópályán, a gyorshajtásért 250 ezer forintnak megfelelő büntetést szabtak ki rá. Lénárd fellebbezett a büntetés ellen, és a Magyar Hang szerint arra hivatkozott, hogy magyar állampolgár, diplomata-útlevele is van, és Szijjártó Péter külügyminiszter megbízottja. A lap akkor arról is írt, mivel Lénárd román állampolgársággal is rendelkezik, nem hivatkozhat arra Romániában, hogy külföldi.

A Transtelex is utánanézett és a román cégadatbázisban találtunk bizonyítékot arra, hogy Lénárd András rendelkezik román állampolgársággal – legalábbis nemrég még rendelkezett. A Csíki Retail 2020 SRL cégbírósági papírjaiban ugyanis Lénárd András román állampolgárként szerepel.

Szijjártó Péter a történtek után visszavonta Lénárd diplomata-útlevelét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!