Magyar Hang: Magyar állampolgárságára és diplomata útlevelére hivatkozva mérsékelné büntetését a Csíki Sör tulajdonosa

2024. január 19. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar állampolgárságára és diplomata útlevelére is hivatkozott Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa, amikor fellebbezést nyújtott be a rá kiszabott gyorshajtási bírsággal szemben Romániában, írja a Magyar Hang cikke alapján a Telex.

A lap szerint Lénárd 162 km/órás sebességgel ment bukaresti rendszámú Bentleyjével az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán január 7-én, a gyorshajtásért körülbelül 3300 lejes (kb. 650 euró) büntetést szabtak ki rá.

A lap a birtokába került bizonyítékokra hivatkozva azt írja, Lénárd fellebbezett a büntetés ellen, és arra hivatkozott, hogy magyar állampolgár, diplomata útlevele is van, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

A Magyar Hang jó néhány érdekes és elgondolkodtató mozzanatra mutat rá az ügyben. Az első: a romániai felelősségbiztosítási rendszer (RCA) adatbázisa szerint a bukaresti rendszámú Bentley-n nincs (és január 7-én sem volt) kötelező biztosítás.

A másik sokkal érdekesebb és fontosabb kérdés az állampolgárság ügye, amire fellebbezésében hivatkozott Lénárd András. A cikk részletezi, hogy Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem – ott román állampolgár.

A Transtelex is utánanézett és a román cégadatbázisban találtunk bizonyítékot arra, hogy Lénárd András rendelkezik román állampolgársággal – legalábbis nemrég még rendelkezett. A Csíki Retail 2020 SRL cégbírósági papírjaiban ugyanis Lénárd András román állampolgárként szerepel. A fellebbezésben arról, hogy valójában kettős állampolgár volna, nem tesz említést Lénárd.

A Magyar Hang arra is rámutat, hogy Romániában azok a diplomaták kaphatnak teljes mentességet, akik számára a bukaresti külügyminisztérium diplomata személyi igazolványt állít ki. Lénárd nem rendelkezik ilyennel, állítja a lap.

A Tiltott Csíki Sör és Csíki Csipsz gyártójáról legutóbb akkor írtunk, amikor a magyarországi sajtóban felröppent a híre, hogy az üzletember gyémántgyűrűvel jegyezte el Kárpáti Rebekát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!