A NATO parancsára török F-16-osok ellenőrizték az Románia légterét, miután az oroszok megtámadták a dunai ukrán kikötőket

2024. február 10. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Péntekről szombatra virradó éjszaka Ro-Alert üzenetekben figyelmeztették Tulcea és Galati megye lakosait, hogy az oroszok ismét bombáznak a határon túl. Az üzenetben azt javasolták a román-ukrán határvidéken élőknek, hogy keressenek fedezéket, ha a helyzet megkívánja. A közösségi oldalakon több környékbeli lakos is arról számolt be, hogy hosszú időn át hangos robbanások zaját hallották.

A védelmi minisztérium szombat reggeli közleménye szerint az éjszaka folyamán az orosz légierő két ízben is drónokkal támadta Izmajil és Renyi kikötővárosokat. Éjjel 1 óra körül a román légtér ellenőrzése érdekében a térségbe küldtek a feteşti-i bázison állomásozó F-16-os harci gépeket. Bár a hadsereg radarjai nem észleltek légtérsértést, és drónmaradványok becsapódásáról sem érkezett bejelentés, a védelmi tárca szakemberei szombat délelőtt átvizsgálják az érintett területeket – közölték.

Marcel Ciolacu miniszterelnök egyéként szombaton Tulcea megyébe látogatott, ahol meglátogatta az új Jurilovca kikötőt és a Vard – Fincantieri hajógyárat, de politikai rendezvényeken is részt vett. Egy nappal korábban a kormányfő Konstanca megyében járt, ahol meglátogatta a fő áruforgalmi kaput, a konstancai kikötőt.

A védelmi minisztérium jelentése szerint a NATO a Dunán végrehajtott orosz támadások miatt Románia értesítette a NATO-t is, amely úgy döntött, hogy légiellenőrzést rendel el, és a török F-16-os vadászgépeket Fetești-ről utasították, hogy a riasztás időtartama alatt járőrözzenek Románia légterében.

A védelmi minisztérium szerint az ukrán kikötők elleni két támadási hullám egyikében sem jelezte a hadsereg radarfelügyeleti rendszere a romániai légtérbe való illetéktelen behatolást. A katonaság azonban szombaton további földi ellenőrzéseket fog végezni Tulcea megye Ceatalchioi térségében, hogy kiderüljön, nem csapódtak-e be drónrészek a román területre is.

„A védelmi minisztérium határozottan elítéli az Orosz Föderáció által az ukrajnai dunai kikötőkben lévő célpontok és polgári infrastrukturális elemek ellen végrehajtott támadásokat. Ezek a támadások indokolatlanok és súlyosan ellentétesek a nemzetközi humanitárius jog szabályaival. A védelmi erők folytatják a légtérellenőrzési és keresési feladatokat azokon a területeken, ahol e helyzetek következtében kockázatok merülhetnek fel” – közölte a tárca.

A határ menti területeken élők azt mondják, hogy álmukból ébresztették fel őket a hangos robbanások, amelyek egészen Tulceáig hallatszottak, és mintha földrengés rázta volna meg a házaikat.

„Három-öt perccel a RO-Alert üzenet után drónok zaja is hallatszott. Sem a mi területünkön, sem a közeli ukrán területen nem zuhant le egy sem” – mondta az újságíróknak Alexandru Timur Ceauș, Chilia Veche polgármestere.

Ukrajna megerősítette, hogy a Fekete-tenger partjaitól mintegy 40 kilométerre, Chilia Noua, Izmajil és Renyi települések irányába több drónt is kilőttek.

Az ukrán védelmi rendszernek sikerült elfognia és megsemmisítenie egy drónt a Fekete-tenger partjainál, de a többi Izmajil és Renyi városokban lévő célpontokat talált el – derül ki az Odessza Info csatorna információiból, amelyeket az InfoTulcea vett át.

Az elmúlt napokban intenzív vita van a román nyilvánosságban arról, hogy merre fejlődik az orosz-ukrán konfliktus, és Oroszország megtámadhatja-e Romániát. Ebben a cikkben részleteztük a helyzetet, itt pedig egy közvéleménykutatását ismertettünk, amelyből kiderül, hogy mi a véleményük a romániai polgároknak a bevezetendő önkéntens katonai szolgálatról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!