A NATO parancsára török F-16-osok ellenőrizték az Románia légterét, miután az oroszok megtámadták a dunai ukrán kikötőket

2024. február 10. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Péntekről szombatra virradó éjszaka Ro-Alert üzenetekben figyelmeztették Tulcea és Galati megye lakosait, hogy az oroszok ismét bombáznak a határon túl. Az üzenetben azt javasolták a román-ukrán határvidéken élőknek, hogy keressenek fedezéket, ha a helyzet megkívánja. A közösségi oldalakon több környékbeli lakos is arról számolt be, hogy hosszú időn át hangos robbanások zaját hallották.

A védelmi minisztérium szombat reggeli közleménye szerint az éjszaka folyamán az orosz légierő két ízben is drónokkal támadta Izmajil és Renyi kikötővárosokat. Éjjel 1 óra körül a román légtér ellenőrzése érdekében a térségbe küldtek a feteşti-i bázison állomásozó F-16-os harci gépeket. Bár a hadsereg radarjai nem észleltek légtérsértést, és drónmaradványok becsapódásáról sem érkezett bejelentés, a védelmi tárca szakemberei szombat délelőtt átvizsgálják az érintett területeket – közölték.

Marcel Ciolacu miniszterelnök egyéként szombaton Tulcea megyébe látogatott, ahol meglátogatta az új Jurilovca kikötőt és a Vard – Fincantieri hajógyárat, de politikai rendezvényeken is részt vett. Egy nappal korábban a kormányfő Konstanca megyében járt, ahol meglátogatta a fő áruforgalmi kaput, a konstancai kikötőt.

A védelmi minisztérium jelentése szerint a NATO a Dunán végrehajtott orosz támadások miatt Románia értesítette a NATO-t is, amely úgy döntött, hogy légiellenőrzést rendel el, és a török F-16-os vadászgépeket Fetești-ről utasították, hogy a riasztás időtartama alatt járőrözzenek Románia légterében.

A védelmi minisztérium szerint az ukrán kikötők elleni két támadási hullám egyikében sem jelezte a hadsereg radarfelügyeleti rendszere a romániai légtérbe való illetéktelen behatolást. A katonaság azonban szombaton további földi ellenőrzéseket fog végezni Tulcea megye Ceatalchioi térségében, hogy kiderüljön, nem csapódtak-e be drónrészek a román területre is.

„A védelmi minisztérium határozottan elítéli az Orosz Föderáció által az ukrajnai dunai kikötőkben lévő célpontok és polgári infrastrukturális elemek ellen végrehajtott támadásokat. Ezek a támadások indokolatlanok és súlyosan ellentétesek a nemzetközi humanitárius jog szabályaival. A védelmi erők folytatják a légtérellenőrzési és keresési feladatokat azokon a területeken, ahol e helyzetek következtében kockázatok merülhetnek fel” – közölte a tárca.

A határ menti területeken élők azt mondják, hogy álmukból ébresztették fel őket a hangos robbanások, amelyek egészen Tulceáig hallatszottak, és mintha földrengés rázta volna meg a házaikat.

„Három-öt perccel a RO-Alert üzenet után drónok zaja is hallatszott. Sem a mi területünkön, sem a közeli ukrán területen nem zuhant le egy sem” – mondta az újságíróknak Alexandru Timur Ceauș, Chilia Veche polgármestere.

Ukrajna megerősítette, hogy a Fekete-tenger partjaitól mintegy 40 kilométerre, Chilia Noua, Izmajil és Renyi települések irányába több drónt is kilőttek.

Az ukrán védelmi rendszernek sikerült elfognia és megsemmisítenie egy drónt a Fekete-tenger partjainál, de a többi Izmajil és Renyi városokban lévő célpontokat talált el – derül ki az Odessza Info csatorna információiból, amelyeket az InfoTulcea vett át.

Az elmúlt napokban intenzív vita van a román nyilvánosságban arról, hogy merre fejlődik az orosz-ukrán konfliktus, és Oroszország megtámadhatja-e Romániát. Ebben a cikkben részleteztük a helyzetet, itt pedig egy közvéleménykutatását ismertettünk, amelyből kiderül, hogy mi a véleményük a romániai polgároknak a bevezetendő önkéntens katonai szolgálatról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!