Kiengedték a kórházból azt a tanulót, akire szerdán rázuhant egy erdélyi iskola álmennyezete

2024. február 9. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kiengedték a nagyszebeni gyermekkórházból azt a tanulót, akire két nappal ezelőtt rázuhant az osztályterem gipszkarton álmennyezete. A 11 éves tanulót nem kellett megműteni – közölte az Agerpresszel pénteken Camelia Grigore orvos, a kórház igazgatója.

A Szeben megyei Ladamos községhez tartozó Alamor falu általános iskolájában szerdán zuhant le egyik osztályterem álmennyezete. Négy tanuló könnyebben megsérült, kórházba szállították őket, de hármat még aznap kiengedtek.

Maria Greavu, a község polgármestere szerda este azt nyilatkozta, az álmennyezet gipszkartonlapjait a huzat szakíthatta le, amikor szellőztetés közben kinyílt az osztályterem ajtaja. Ehhez hozzájárulhattak az álmennyezeten járkáló galambok is – magyarázta.

A polgármester szerint az incidens előtt egy fél órával zajt is hallottak a gyerekek az álmennyezet felől.

Megjegyezte, hogy a diákok gyakran csapkodták az osztályterem ajtaját, és ez is elősegíthette a gipszkartonlapok leomlását. Az elöljáró elmondta azt is, hogy az álmennyezetet 2006-ban szerelte fel egy cég, de a kétéves garanciaidő rég lejárt.

A Szeben megyei építkezési felügyelőség vezetője, Florin Beche az Agerpres kérdéseit azzal hárította el, hogy jelenleg betegszabadságon van, és nincsenek információi incidensről.

A Szeben megyei rendőrség szóvivője, Elena Welter közölte, hogy a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés és rongálás miatt.

A megyei tanfelügyelőség úgy döntött, hogy az iskola első emeletén lévő osztályokat csütörtöktől egy másik épületbe költözteti. Az intézmény szóvivője, Constantin Dincă az Agerpres-nek elmondta, hogy az 1936-ban épült iskola felújítása szerepel az országos helyreállítási tervben.

Mint írtuk, az osztályterem álmennyezete szerdán omlott be a Szeben megyei Ladamos (Loamneș) községhez tartozó Alamor (Alămor) falu általános iskolájában. Négy tanuló könnyebben megsérült. Az épületszárny, ahol beomlott az osztályterem mennyezete, 1936-ban épült és legutóbb 2004-ben újították fel. Az iskolába összesen 82 gyermek jár, óvodásoktól nyolcadikosokig. Az érintett osztályban szimultán oktatás folyt, ötödikes és nyolcadikos diákok tanultak benne.

Az incidens szünetben történt, amikor négy tanuló ismét belépett a terembe, ahol épp nyitva voltak az ablakok, és az ajtó hirtelen kinyílása miatt keletkező huzatban leszakadt az álmennyezet. Az igazgató hangsúlyozta, hogy nem egyszerre esett le a teljes darab, és nem történt tragédia, a diákok csak könnyebben sérültek meg.

A Szeben megyei tanfelügyelőség munkatársai is kiszálltak a helyszínre, ahol megállapították, hogy mintegy 70 négyzetméteren szakadt le a mennyezet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!