Elszakadt a koalíció: végképp összeveszett az RMDSZ a liberálisokkal Marosvásárhelyen

2024. február 9. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik Marosvásárhelyen az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt közötti adok-kapok. A 2024-es költségvetésen mentek össze a koalíciós partnerek, akik között egy ideje már feszült a viszony. A büdzsé végül a PRO Románia Párt és az RMDSZ tanácsosainak szavazataival lett elfogadva. A marosvásárhelyi RMDSZ ezt követően arról döntött, hogy felmondja a koalíciót a liberálisokkal, és – már ismét vagy még mindig – a liberális alpolgármester lemondását követelte.

Az RMDSZ szerint a PNL mindenáron akadályozni próbálja a város fejlődését és működését. Közleményükben rámutatnak, hogy a frakció nem szavazta meg a költségvetést, noha tagja a városi tanácsnak. Az RMDSZ szerint ez egy rossz szándékú és a polgárokkal szembeni tiszteletlen döntés. A liberálisok csütörtöki sajtótájékoztatójukon ismételten bírálták Soós Zoltán polgármestert, és azt mondták, hogy nem konzultált velük a költségvetés összeállításakor. A tanácsülésen más módosító indítványokkal álltak elő, de nem várták meg, mi lesz velük: elhagyták az ülést, és nem vettek részt a szavazáson.

„A tegnapi városi tanácsülésen a liberális képviselők hisztérikusan viselkedtek, mintha elvették volna a politikai játékukat. Az RMDSZ nem tud és nem is fog helyi koalícióban dolgozni olyan pártokkal, amelyek személyes büszkeség, önérdek és szűkös kampánylogika miatt rossz döntéseket hoznak, és súlyosan károsítják városunk fejlődését” – áll az RMDSZ pénteki közleményében.

A liberálisok megyei szervezetének elnöke, Ciprian Dobre és György Alexandru alpolgármester a tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatón már kijelentették, hogy a költségvetést nem szavazzák meg, mert az RMDSZ nem támogatta a Kárpátok sétánya feletti híd megépítéséhez szükséges összeg jóváhagyását. Valóban, a liberálisok nem először teszik ezt a javaslatot. Kovács Mihály Levente, Marosvásárhely RMDSZ elnöke szerint a PNL politikai tőkét próbál kovácsolni a helyzetből.

A városi RMDSZ elnöke elmondta, hogy a szövetség támogatja a híd megépítését, de nem költhetnek pénzt olyasmire, ami nem indokolt. Először tervet kell készíteni és a tanácsnak jóvá kell hagynia, és csak azután beszélhetnek az építésről.

Mint ismert, az ellentétek Ciprian Dobre, a valamikori prefektus, majd megyeelnök „politikai feltámadásával” éleződtek ki, majd 2023 nyarán, a kormánymegbízotti tisztségbe való kinevezése után akuttá vált a helyzet. A PNL-vezér volt az, aki a helyhatósági választásokra elsőként szorgalmazott egy nagyromán koalíciót azzal a kimondott céllal, hogy bárki, csak magyar személy ne kerülhessen ismét a polgármesteri székbe.

Mint megírtuk, a pártok nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel Dobre felhívását. A Zi de Zi helyi portál ugyanis végig kérdezte az összes politikai pártot, hogy mit szólnak a Soós ellenes koalícióhoz, az USR határozottan elzárkózott attól, hogy együttműködjön a PNL-vel, a PSD-vel, illetve az AUR-ral, helyette a Jobboldal Erejével és a PMP-vel kötendő jobboldali pólus kialakításáról beszélt. A Jobboldal Ereje és a PMP sem mutatott egyértelmű lelkesedést az ötlet iránt, a PSD Maros megyei elnöke, Dumitrița Gliga szerint nem tűnt komolyan vehetőnek a PNL ajánlata. A Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke, Dan Mașca sem lelkesedett az ötletért.

Válaszként az RMDSZ már akkor lemondásra szólította fel György Alexandru PNL-s alpolgármestert, aki azonban nem akart eleget tenni a felkérésnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!