Elkészült az oktatási minisztérium ellenőrző testületének jelentése a székelyudvarhelyi bentlakás összeomlásáról

2024. február 8. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Ligia Deca oktatási miniszter besztercei sajtótájékoztatóján nyilatkozott mind a székelyudvarhelyi falomlásról, mind a nemrég történt Szeben megyei iskolai balestről. Elmondta, a minisztérium ellenőrző testülete véglegesítette a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának két halálos áldozatot követelő részleges összeomlásáról készített jelentését.

Beszámolója szerint a dokumentumot továbbították a nyomozó hatóságoknak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárás lezárásáig az ellenőrző testület jelentését nem hozhatják nyilvánosságra.

Az oktatási minisztert a Szeben megyei iskola helyzetéről is megkérdezték, ahol leszakadt az iskola mennyezete, de nem volt halálos áldozata a balesetnek.

„Sajnálatos, hogy a tanulók ismét olyan helyzetbe kerültek, ahol veszélyben vannak, mert az iskolai infrastruktúra elavult. A Szeben megyei Ladamos község iskolája 1936-os építésű, körülbelül két évtizede rehabilitálták. Az iskola most egy rehabilitációs projekt része, és meg vagyok győződve arról, hogy a beruházás elsősorban a biztonságossá tételét célozza, hogy a gyermekek és az ott dolgozó tanárok számára a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsa” -részletezte a tárcavezető a szebeni helyzetet, amelyet a Transtelex is megírt.

Az Edupedu oktatási szakportál beszámolója szerint a miniszter kitért arra is, hogy a rendőrség bűnügyi nyomozást indított ebben az esetben is gondatlanságból elkövetett testi sértés bűntette miatt, és a Nagyszeben Megyei Tanfelügyelőség is ellenőrzést tart ott, hogy kiderüljön, mindent betartott-e az iskola vezetősége az oktatási törvényben előírt kötelezettségek tekintetében, mert tudjuk, hogy az épület kezelése a helyi hatóságok felelőssége.

A Székelyudvarhelyen történt falomlást illetően Deca rámutatott, hogy minden munkálat esetében, ami jelenleg is zajlik, tisztázni kell, hogy a gyermekek áthelyezése szükséges-e ahhoz, hogy a javítások megtörténjenek.

A miniszter azt is elmondta, hogy a tárca fegyelmi vizsgálatot indított el azok ellen, akiknek az iskolavezetés szempontjából a diákok biztonságát kellett volna felügyelniük.

Mindkét esetben fontos, hogy az érintett tanintézmények bekerüljenek a Biztonságos iskolák elnevezésű programba, hangsúlyozta Ligia Deca, aki arról beszélt, hogy a fejlesztési minisztériumban futó projekt célja a szeizmikus kockázatú, régi építésű, felújítatlan iskolaépületeknek a rehabilitációja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!