Megnyerte az első pert Lénárd András ellen a csipszgyár csődeljárási ügyében a holland társtulajdonos

2024. február 8. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Február 7-én a Hollandiában bejegyzett Lixid Holding BV első fokon megnyerte a csíkszeredai elsőfokú bíróságon a Lénárd András és egy másik cég résztulajdonában lévő csipszgyár elleni pert. A Csíki Sör elleni csődeljárás első tárgyalására csak február végén kerül sor, írja a Magyar Hang.

A portál összefoglalója szerint a súlyosan eladósodott Csíki Sör holland társtulajdonosa szokatlan időpontban, karácsony és újév között indított csődeljárást Lénárd ellen. A csíkszeredai Lixid Project SRL 2022-ben 30,6 millió lejes forgalom mellett 4 432 999 lej (mintegy 340 millió forint) veszteséget könyvelt el. Ugyanakkor az adósságok 2022 végén 94,1 millió lejre, azaz 7,2 milliárd forintra rúgtak.

Amint a csődeljárásról szóló első tudósításunkban is összefoglaltuk, a Lixid Holding BV nemcsak a sörgyárat, hanem a Lénárd tulajdonában lévő más vállalkozásokat is beperelte – a román cég iratai szerint a külföldi cég és Lénárd András fele-fele arányban részesednek a Pityóka Gyár SRL-ben és a Csiki Retail 2020 SRL-ben. A román bírósági iratok online adatbázisa szerint a hollandok tavaly nyáron támadták meg a két romániai cég közgyűlési határozatait. A dokumentumokból kiderül, hogy a külföldi tulajdonosnak nem tetszett, hogy a közgyűlés felhatalmazta a cégek vezetőségét a társaságok vagyonának jelzáloggal való megterhelésére.

Szerdán délelőtt a csíki Törvényszék úgy döntött, hogy elfogadja a holland cég kérelmét, és semmissé nyilvánítja a Csiki Retail 2020 SRL és a Pityóka Gyár SRL megtámadott határozatait. A vesztes cégeknek 30 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a bíróság döntése ellen, és ha ezt megteszik, az ügyet a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság tárgyalja. A pityókagyár esetleges jelzálogosítása a magyar adófizetőket is érinti, figyelmeztet a Magyar Hang: ez az a cég ugyanis, amelyet a Pro Economica Alapítványon keresztül 1,7 milliárd forint magyar közpénzből hozott létre Lénárd András.

A csődeljárásról tudósító első cikkünk január 22-én jelent meg, azt követően levelet kaptunk szerkesztőségi emailcímünkre a Csíki Sörtől: „Tisztelt Transtelex szerkesztőség! A nemrégiben megjelent cikkben leírtak kapcsán, a hivatalos álláspontunk: Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később.” A későbbre ígért részleteket azóta sem közölte a cég.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!