A tüntetések befejezéséről állapodott meg a kormány a gazdákkal és fuvarozókkal

2024. február 3. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök, illetve a mezőgazdasági termelők és fuvarozók képviselői pénteken a Victoria-palotában megállapodást írtak alá a tiltakozó akciók azonnali beszüntetéséről, írta az Agerpres.

A dokumentum szerint tárcaközi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata megtalálni a legjobb intézkedéseket a követelések rendezésére. A testületben részt vesznek a tüntetők képviselői is.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök a pénteki találkozón újabb tárgyalási fordulóra hívta az Afumați-nál tiltakozó gazdák és fuvarozók képviselőit.

A megállapodást aláírta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a miniszterelnöki kancellária vezetője, Mihai Ghigiu is. A tárcaközi bizottság létrehozásáról szóló döntés hétfőn jelenik meg a Hivatalos Közlönyben.

A gazdák és fuvarozók a gázolaj jövedéki adójának emelése, a kormány adóintézkedései és a gépjármű-biztosítások drágulása miatt vonultak utcára több héten át. Arról, hogy a tiltakozásaik hogyan kapcsolódnak a hasonló európai tüntetésekhez és a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó EU-s előírásokhoz, illetve hogyan próbálták meg a gazdák elégedetlenségét kihasználni a szélsőséges politikai alakulatok ebben a cikkben írtunk, de azt is összefoglaltuk, hogy miért nem a fővárosban zajlottak a tüntetések.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!