A tüntetések befejezéséről állapodott meg a kormány a gazdákkal és fuvarozókkal

2024. február 3. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök, illetve a mezőgazdasági termelők és fuvarozók képviselői pénteken a Victoria-palotában megállapodást írtak alá a tiltakozó akciók azonnali beszüntetéséről, írta az Agerpres.

A dokumentum szerint tárcaközi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata megtalálni a legjobb intézkedéseket a követelések rendezésére. A testületben részt vesznek a tüntetők képviselői is.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök a pénteki találkozón újabb tárgyalási fordulóra hívta az Afumați-nál tiltakozó gazdák és fuvarozók képviselőit.

A megállapodást aláírta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a miniszterelnöki kancellária vezetője, Mihai Ghigiu is. A tárcaközi bizottság létrehozásáról szóló döntés hétfőn jelenik meg a Hivatalos Közlönyben.

A gazdák és fuvarozók a gázolaj jövedéki adójának emelése, a kormány adóintézkedései és a gépjármű-biztosítások drágulása miatt vonultak utcára több héten át. Arról, hogy a tiltakozásaik hogyan kapcsolódnak a hasonló európai tüntetésekhez és a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó EU-s előírásokhoz, illetve hogyan próbálták meg a gazdák elégedetlenségét kihasználni a szélsőséges politikai alakulatok ebben a cikkben írtunk, de azt is összefoglaltuk, hogy miért nem a fővárosban zajlottak a tüntetések.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!