Kelemen Hunor a választások összevonásáról: Alkotmányjogi szempontból nincs akadálya, de törvénymódosításokra van szükség

2024. február 2. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ elnöke szerint alkotmányjogi szempontból nincs akadálya az európai parlamenti és az önkormányzati választások összevonásának, de a kivitelezéséhez törvénymódosításokra van szükség, írja az Agerpres. Kelemen nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy az RMDSZ-nek nem lenne ellenére a kormánypártok kezdeményezése. Mint a Transtelexen beszámoltunk róla a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Szociáldemokrata Párt (PSD) elviekben már megállapodott a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonásáról. A döntés mögött húzódó politikai számítások szerint jelentősen javíthatja a PNL és a PSD teljesítményét, ha a nagy számú polgármesterük érdekelt a szavazók mozgósításában. A Transtelex Csoma Botondot, az RMDSZ szóvivőjét is megkérdezte erről a lehetőségről, a politikus pár nappal ezelőtti nyilatkozata szerint káoszt okozna ez az összevonás. Kelemen viszont már nem említette a káoszt, hanem arról beszélt, hogy kivitelezhetőnek tartja a kezdeményezést. Nyilatkozatából az derül ki, az RMDSZ annak örül, hogy nem vezetik be a kétfordulós variánst a helyhatósági választásoknál, ugyanis ezt a lehetőséget többször megpendítették a koalíciós pártok az elmúlt időszakban. A kétfordulós helyhatósági választások viszont nagy érvágással járna az RMDSZ szempontjából, és sok polgármesteri mandátum veszélybe kerülne ezzel.

A szövetségi elnök az Europa FM rádiónak nyilatkozva elmondta, a két választás összevonásához módosítani kell a közigazgatási törvényt és az önkormányzati választásokat szabályozó törvényt. Hozzátette, hogy alkotmányjogi szempontból kivitelezhetőnek tartja a kezdeményezést. „Nem változtatod meg a teljes rendszert, csak lehetővé teszed, hogy a jelenlegi törvényben előírtnál később tegyék le a hivatali esküt a megválasztottak. Nem lesz egy fordulóból kettő, nem változtatsz a játékszabályokon, csak az időpont változna” – magyarázta.

Az alkotmányossági és a törvényességi szemponton túlmenően azonban Kelemen szerint meg kell vizsgálni a választások összevonásának politikai célszerűségét is. „E tekintetben pró és kontra érvek egyaránt vannak” – vélekedett. Utóbbiak közül kiemelte, hogy teljes káoszt okozna a közigazgatásban, ha három és fél hónapon át a hivatalban lévő önkormányzati vezetők „költik a pénzt”, miközben a már megválasztottak tétlenül várakoznak a mandátumuk átvételére. Ez szerinte feldühítené a szavazókat a parlamenti és az államelnöki választások előtt, és a helyi koalíciók létrehozását is nehezítené.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy a két választás összevonása fékezné a szélsőjobboldali erők előretörését, aminek közép- és hosszú távon jótékony hatása lenne a demokrácia állapotára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!