Kelemen Hunor a választások összevonásáról: Alkotmányjogi szempontból nincs akadálya, de törvénymódosításokra van szükség

2024. február 2. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ elnöke szerint alkotmányjogi szempontból nincs akadálya az európai parlamenti és az önkormányzati választások összevonásának, de a kivitelezéséhez törvénymódosításokra van szükség, írja az Agerpres. Kelemen nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy az RMDSZ-nek nem lenne ellenére a kormánypártok kezdeményezése. Mint a Transtelexen beszámoltunk róla a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Szociáldemokrata Párt (PSD) elviekben már megállapodott a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonásáról. A döntés mögött húzódó politikai számítások szerint jelentősen javíthatja a PNL és a PSD teljesítményét, ha a nagy számú polgármesterük érdekelt a szavazók mozgósításában. A Transtelex Csoma Botondot, az RMDSZ szóvivőjét is megkérdezte erről a lehetőségről, a politikus pár nappal ezelőtti nyilatkozata szerint káoszt okozna ez az összevonás. Kelemen viszont már nem említette a káoszt, hanem arról beszélt, hogy kivitelezhetőnek tartja a kezdeményezést. Nyilatkozatából az derül ki, az RMDSZ annak örül, hogy nem vezetik be a kétfordulós variánst a helyhatósági választásoknál, ugyanis ezt a lehetőséget többször megpendítették a koalíciós pártok az elmúlt időszakban. A kétfordulós helyhatósági választások viszont nagy érvágással járna az RMDSZ szempontjából, és sok polgármesteri mandátum veszélybe kerülne ezzel.

A szövetségi elnök az Europa FM rádiónak nyilatkozva elmondta, a két választás összevonásához módosítani kell a közigazgatási törvényt és az önkormányzati választásokat szabályozó törvényt. Hozzátette, hogy alkotmányjogi szempontból kivitelezhetőnek tartja a kezdeményezést. „Nem változtatod meg a teljes rendszert, csak lehetővé teszed, hogy a jelenlegi törvényben előírtnál később tegyék le a hivatali esküt a megválasztottak. Nem lesz egy fordulóból kettő, nem változtatsz a játékszabályokon, csak az időpont változna” – magyarázta.

Az alkotmányossági és a törvényességi szemponton túlmenően azonban Kelemen szerint meg kell vizsgálni a választások összevonásának politikai célszerűségét is. „E tekintetben pró és kontra érvek egyaránt vannak” – vélekedett. Utóbbiak közül kiemelte, hogy teljes káoszt okozna a közigazgatásban, ha három és fél hónapon át a hivatalban lévő önkormányzati vezetők „költik a pénzt”, miközben a már megválasztottak tétlenül várakoznak a mandátumuk átvételére. Ez szerinte feldühítené a szavazókat a parlamenti és az államelnöki választások előtt, és a helyi koalíciók létrehozását is nehezítené.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy a két választás összevonása fékezné a szélsőjobboldali erők előretörését, aminek közép- és hosszú távon jótékony hatása lenne a demokrácia állapotára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!