Átírnák a család alkotmányos meghatározását: a két házastárs kifejezést expliciten férfi és nővel helyettesítenék

2024. február 2. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Átírná a család alkotmányos meghatározását és az alaptörvénybe foglalná a készpénzhasználat jogát egy pénteken ismertetett alkotmánymódosító polgári kezdeményezés.

A kezdeményezőbizottság elnöke, Eugen Popescu egy sajtótájékoztatón emlékeztetett: az alaptörvény 48. cikkének 1. bekezdése szerint a család „két házastárs önkéntes elhatározással létrehozott házassága”. Közölte, hogy ez a meghatározást az „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságára” kívánják változtatni. Popescu érvei szerint a házastársak értelemszerűen ellentétes neműek, és ezt pontosítanák a család alkotmányos meghatározásában.

A kezdeményezőbizottság elnöke elmondta, hogy ez a módosítással az alkotmány megingathatatlanul szavatolná a család védelmét. Emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 16. cikke szerint a család „a társadalom természetes és alapvető alkotóeleme és joga van a társadalom, valamint az állam védelmére”. Úgy fogalmazott: Romániára jellemző fontos kulturális, történelmi és erkölcsi megfontolásokból csak az ellentétes nemű párok köthetnek házasságot és alapíthatnak családot.

Eugen Popescu a készpénzhasználat jogának alkotmányba foglalásáról elmondta: a digitalizáció és a készpénzhasználat visszaszorításának körülményei között „létfontosságú” ennek a fizetési eszköznek a védelme, hogy az emberek „akadálytalanul hozzáférhessenek az árukhoz és szolgáltatásokhoz”. „Mindenképpen biztosítani kell, hogy az elektronikus fizetési eszközökre való áttérés ne sértse azoknak a polgároknak a jogait, akik továbbra is készpénzt kívánnak használni” – szögezte le.

Popescu közölte azt is, hogy az alkotmánymódosító polgári kezdeményezést több civil szervezet, köztük a Romániai Családok Szövetsége és a Határon Túli Románokért Alapítvány is támogatja, és elkezdték a támogató aláírások gyűjtését.

Tiltakoznak a meleg jogvédő szervezetek

A romániai LMBTQIA+ szervezetek elítélik az AUR alkotmánymódosítási kísérletét a család újradefiniálására – olvasható a G4Mediához eljuttatott, 14 civil szervezet által aláírt nyilatkozatban Az alkotmánymódosítás érdekében indított kezdeményezésen részt vett az AUR Nemzeti Tanácsának elnöke, Claudiu Târziu is, aki a felvételt a Facebookon osztotta meg.

A kezdeményezés aláírói között van Gheorghe Piperea, az AUR európai parlamenti képviselőjelöltje, Mihail Neamțu, Dan Puric és Iulian Capsali. George Simion, az AUR elnöke, európai parlamenti képviselő tavaly októberben jelentette be, hogy két népszavazást fognak kérni a két említett témával, a családdal és a készpénzfizetéssel kapcsolatban.

Az LMBTQ+ szervezetek sajtóközleményükben kiemelték, hogy Romániában a melegek továbbra is olyan támadások célpontjai, amelyek célja állampolgári jogaik és szabadságaik korlátozása. A 2018-as népszavazás kudarca után, ahol 5 román állampolgárból csak 1 választotta a román alkotmány 48. cikkelyének módosításával kapcsolatos véleménynyilvánítást, a szélsőjobbos szervezetek most ismét előhúzzák ezt a kártyát, mutatnak rá a tiltakozók. Az LMBTQ+ közösségéhez tartozó személyek démonizálásával és zaklatásával, akiket ismét a választási kampányok ágyútöltelékévé és a románok összes problémájának bűnbakjává tesznek, kiszorítják őket a társadalomból – írják.

Leszögezik: a polgárok valódi problémái az egyre alacsonyabb életszínvonalhoz kapcsolódnak, amelyet az infláció és a vásárlóerő drámai csökkenése okoz. A COVID-járvány és az ukrajnai háború okozta egymást követő válságok hatásait mindenki mélyen átérzi nap mint nap. A politikai osztálynak kötelessége, hogy ne fogadja el az AUR kezdeményezést, hanem valóban megvédje az összes romániai családot, beleértve az LMBTQIA+ családokat is, olyan törvények és intézkedések révén, amelyek a társadalom igényeinek megfelelnek.

A kormány már 163,712 millió lejt (több mint 32 millió eurót) költött az adófizetők pénzéből arra, hogy 2018-ban hasonló népszavazást tartson. Akkor a szavazásra jogosult állampolgárok mindössze 22%-a ment el szavazni, a szavazóhelyiségek meghosszabbított nyitva tartása ellenére (kivételesen két napon keresztül szavazhattak a románok). A gyenge eredmény egyértelműen jelezte, hogy a románok milyen alacsony jelentőséget tulajdonítanak egy ilyen alkotmánymódosításnak, hiszen az emberek 71 százaléka úgy véli, hogy az azonos nemű családok jogi elismerése semmilyen hatással nem lenne az életükre.

A tiltakozók szerint a népszavazás megismétlése komoly károkat okozna az állami költségvetésnek, amely amúgy is valódi lyukakkal küzd, amikor olyan sürgős kiadásokról van szó, mint az egészségügy, a nyugdíjak, az oktatás stb.

Felszólítják a politikai pártokat, hogy ne támogassák az AUR alkotmánymódosítási kezdeményezését, és a választási kampányban ne támogassák a nyilvános beszédükkel az LMBTQ+ emberek elleni gyűlöletet és diszkriminációt.
Hangsúlyozzák, a homofóbia nem politikai program, és követelik, hogy a választási kampányban a romániai családok érdemi problémáival foglalkozzanak és vitatkozzanak, ne pedig az olyan jogok korlátozásával, mint a családhoz, a személyes méltósághoz és az LMBTQ+ emberek testi épségéhez való jog.

Emlékeztetnek, az EJEB és a román alkotmánybíróság is elismerte az LMBTQ+ személyek családhoz való jogát, és a romániai szavazás a kérdésben nem változtat a román állam azon kötelezettségén, hogy jogilag megvédje ezeket a családokat. A kezdeményezők ezt nagyon jól tudják, és az egyetlen céljuk az, hogy a választási kampányban gyűlöletet szítsanak, hogy a társadalom jogos elégedetlenségét átirányítsák a szavazóurnáknál az AUR támogatására, egy olyan pártra, amely ki akarja vezetni Romániát az Európai Unióból, és egy illiberális és tekintélyelvű államot akar felépíteni, amely Putyin Oroszországának tükörképe -zárják a tiltakozók nyílt levelüket.

Az alkotmánymódosítás kezdeményezését ellenző tiltakozást aláírta többek között az ACCEPT Egyesület, az Euroregionális Közéleti Kezdeményezések Központja – ECPI, a Rise OUT Egyesület, a „LOUD” Közösségi Kezdeményező Csoport, Iaşiból, a TransCore Egyesület, a MozaiQ LMBT Egyesület, a Queer Sisterhood Cluj Kolozsvárról, a Pride Egyesület stb.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!