Vincze Loránt a Zdanoka-ügyről: Nem tesz jót, ha egy kisebbségi képviselőről kiderül, hogy orosz kém volt

2024. január 31. – 14:39

Vincze Loránt a Zdanoka-ügyről: Nem tesz jót, ha egy kisebbségi képviselőről kiderül, hogy orosz kém volt
Michal Wiezik és Vincze Loránt európai parlamenti képviselők és Tatjana Zdanoka, az Európai Parlament Petíciós Bizottsága küldöttségének elnöke a sajtónak válaszolnak a Mar Menor természetvédelmi területének vizsgálata után 2022. február 25-én Murciában, Spanyolországban – Fotó: Edu Botella / Europa Press / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az Insider oknyomozása szerint Tatjana Zdanoka, az Európai Parlament lettországi képviselője legalább 2004 óta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) beépített ügynökeként tevékenykedik, írtuk meg a Transtelexen is, rámutatva, hogy a kémkedéssel vádolt politikus szoros kapcsolatot tart fent Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselővel.

Az újságírók által megszerzett e-mailek arra utalnak, hogy Zdanoka már 2005 októberében kapcsolatban állt Dmitrij Gladejjel, az FSZB szentpétervári tartótisztjével. Az Insider szerint Zdanoka 2013-ig folytatta az együttműködést Gladejjel, majd egy új, Szergej Krasin nevű FSZB-tartótiszttel kezdett dolgozni. A jelentés szerint a politikus részt vett abban is, hogy segített egy másik FSZB-ügynöknek, Artyem Kurejevnek vízumot szerezni az Európai Parlamentbe való látogatáshoz nem sokkal a Krím orosz megszállása után.

Mint megírtuk, Zdanoka 2014-ben a Krímbe utazott, hogy „nemzetközi megfigyelőként” részt vegyen a törvénytelen népszavazáson, amely előkészítette az utat az ukrán félsziget Oroszország általi törvénytelen annektálásához. Két évvel később, 2016-ban Zdanoka Szíriába látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott az ottani diktátorral, Bassár el-Aszaddal. A képviselő damaszkuszi látogatásának idején Oroszország közvetlen katonai beavatkozása már az Aszad-rezsimet támogatta a nyugati támogatású lázadó erőkkel szembeni túlélési harcában. Az Európai Parlament nem volt hajlandó fizetni Zdanoka utazását, mivel Aszad és környezete az Európai Unió szankciói alatt állt. 2022. március 2-án Zdanoka egyike volt annak a 13 képviselőnek, aki az Európai Parlament azon állásfoglalása ellen szavazott, amely elítélte Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját.

A lettországi orosz kisebbséget képviselő Zdanoka és Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő között szoros együttműködés alakult ki az évek során egyrészt az EP-ben, másrészt a FUEN-ben. A Minority Safe Pack kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtésben a lettországi orosz kisebbségtől begyűjtött aláírásokat Zdanoka nyújtotta át Vinczének. Az EP-ben pedig közösen támogatták például a fideszes berkekből induló Erasmus+ programról szóló diákpetíciót.

A Transtelex levélben fordult Vincze Loránthoz, hogy megtudjuk pontosan mettől meddig terjed az együttműködése Zdanokával. Az RMDSZ-es képviselő válaszában úgy fogalmazott, hogy „elutasítom a kafkai kapcsolatot Tatjana Zdanoka képviselőnő feltételezett titkosszolgálati élete, valamint a kisebbségvédelem, a FUEN, a Minority SafePack vagy az én képviselői munkám összefüggéséről. Ilyen kapcsolat nem létezik.”

A képviselőtől többek között azt kérdeztük meg, hogy szerinte mennyire árt az őshonos kisebbségek ügyének a sajtó által feltárt kémkedési történet. Vincze válaszában elismerte, hogy „az ötven millió európai őshonos kisebbséghez tartozó polgár ügyének semmi olyan téma nem tesz jót, amely eszköznek tekinti a nemzetiségeket más politikai vagy egyéb célok eléréséhez. Ily módon az sem, ha egy kisebbségi képviselőről kiderülhet, hogy orosz kém volt – egyelőre feltételes módban, amíg arról ügyészség vagy etikai hatóság nem dönt. De hozzátenném, hogy nem tesznek jót a rosszindulatú sajtófeltevések sem” – írta a Transtelexnek megküldött válaszlevelében a politikus.

Felidézte, hogy a Minority SafePack aláírásgyűjtési kampányában a FUEN elnökeként több tucat EP-képviselővel, legalább száz tagszervezet elnökével, több száz civil szervezettel, médiatermékkel dolgozott együtt. „Ma sem tudom, hogy közülük hányan álltak vagy nem álltak kapcsolatban titkosszolgálatokkal. Tatjana Zdanoka esetleges kém mivoltát sem ismertem. Természetesen a Baltikumban élő jelentős számú orosz kisebbséget megkerestük, így a lettországi képviselőnőt is, aki támogatta az aláírásgyűjtést” – részletezte.

Az Európai Parlementben való közös munkájukról is írt a képviselő, aki ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy a Zdanokával való együttműködése egy volt a sok közül. „2019-et követően az Európai Parlamentben legalább száz képviselővel dolgoztam együtt, hétszáz képviselő szavazott a Minority SafePack mellett. Hátterüket nem ismerem, titkosszolgálati együttműködésről szóló nyilatkozatot egyiküktől sem kértem. Tatjana Zdanoka titkosszolgálati hátteréről sem hallottam eddig, nem beszélt nekem róla”.

Az EP elé terjesztett Erasmus+ programok kapcsán Vincze azt emelte ki, hogy a több ezer magyar diák érdekét támogatta az ügyben az EP-ben, és hozzátette, hogy nem csak Zdanoka szólalt fel támogatólag akkor, hanem Cristina Maestre szocialista képviselő is.

Levelének utolsó bekezdésében a képviselő arról ír, hogy az Európai Parlament Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoportjának társelnökeként kollégaival együtt úgy határoztak, hogy a Parlament illetékes testületeinek döntéséig Tatjana Zdanoka tagságát a csoportosulásban felfüggesztik. „A kisebbségi Intergroup szándéka a parlamentáris demokrácia és jogállamiság eszközeivel támogatni az őshonos kisebbségeket, a lettországi képviselő együttműködése az orosz titkosszolgálatokkal a demokratikus vitán és cselekvésen kívülre veti. A döntésről tájékoztattuk az EP elnökét” – írta Vincze Loránt a Transtelexnek. Bár a levele kezdetén a képviselő feltételezett együttműködést emleget az orosz hírszerzéssel, az utolsó bekezdésben tényként kezeli a lettországi képviselő és az orosz titkosszolgálatok együttműködését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!