Insider: Évtizedeken keresztül jelentett az orosz hírszerzésnek a lettországi EP-képviselő, Tatjana Zdanoka

2024. január 30. – 13:30

Insider: Évtizedeken keresztül jelentett az orosz hírszerzésnek a lettországi EP-képviselő, Tatjana Zdanoka
A kép bal szélén Tatjana Zdanoka, majd balról a harmadik pedig Vincze Loránt. A Minority Safe Pack kezdeményezéshez a lettországi oroszok is hozzájárultak aláírásaikkal – Fotó: FUEN

Másolás

Vágólapra másolva

Exkluzív tényfeltáró riport jelent meg a nemzetközi sajtóban arról, hogy Tatjana Zdanoka, az Európai Parlament lett képviselője 2005 óta az orosz hírszerzésnek is dolgozott. Az oknyomozás a The Insider a Delfi észtországi hírportállal, a lett Re:Baltica oknyomozó újságíróközponttal és a svéd Expressen újsággal együttműködve jött létre. Zdanoka és az orosz hírszerző szolgálat kapcsolata annak tükrében is érdekes, hogy a lett képviselővel Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője és a FUEN elnöke különlegesen szoros kapcsolatot ápolt. Együttműködésük több évre nyúlik vissza: egyrészt Tatjana Zdanoka volt az, aki a Minority Safe Pack kezdeményezésnél a lettországi orosz kisebbséget mozgósította. Vincze és Zdanoka nemcsak a kisebbségi kérdésekben működtek együtt: legutóbb, amikor az EP elé került az Erasmus-ügy, a vita három hozzászólója Bocskor Andrea, a Fidesz EP-delegációjának tagja, Vincze Lóránt, az RMDSZ képviselője és Tatjana Zdanoka független lett képviselő volt.

Visszatérve az orosz kémkedési ügyre, az újságíróknak sikerült megszerezniük Zdanoka és két ismert orosz ügynöke közötti e-maileket, és ezek között vannak részletes jelentések, amelyekben Zdanoka európai törvényhozóként végzett munkáját írja le, különös tekintettel arra, hogy ezek a hivatalos feladatok a Kreml-barát érzelmek erősítésével kapcsolatosak a balti régióban. Más levelezésben Zdanoka és orosz kapcsolattartója között Moszkvában vagy Brüsszelben történő találkozók szervezéséről van szó, valamint orosz forrásokból származó, a lettországi és az európai parlamenti politikai tevékenységét támogató finanszírozás iránti kérelmekről.

A The Insider szembesítette Zdanokát a feltárt anyaggal, azonban a lett EP-képviselő elzárkózott a válaszadástól. A The Insider megerősítette, hogy Zdanoka két kapcsolattartója az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a szovjet KGB utódszervezetének hírszerző tisztjei voltak. Az e-mailek szerint az első ügyintézője a szentpétervári központi igazgatóság veterán kádere, a 74 éves Dmitrij Gladej volt, aki körülbelül 2004 és 2013 között irányította Zdanokát. 2013 után Zdanoka rendszeres kapcsolatban állt Szergej Beltyukovval, aki 1993 óta volt az FSZB ügynöke.

Alice Bah Kuhnke, a svéd Zöld Párt európai parlamenti képviselője, Stockholm korábbi kulturális és demokráciaügyi minisztere a Zöldek/Európai Szabad Szövetség alelnöke, amelyhez Zdanoka 2022 áprilisáig tartozott, elmondta, hogy Zdanoka kémkedésének híre „szörnyű, nem meglepő”. A svéd EP-képviselő elmondta, hogy Zdanoka kiléptetése a Zöldek frakciójából is a politikus erős oroszpárti nézetei miatt történt.

Az oknyomozó riport kitér arra is, hogy Zdanoka 2014-ben a Krímbe utazott, hogy „nemzetközi megfigyelőként” részt vegyen a törvénytelen népszavazáson, amely előkészítette az utat az ukrán félsziget Oroszország általi törvénytelen annektálásához. Két évvel később, 2016-ban Zdanoka Szíriába látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott az ottani diktátorral, Bassár el-Aszaddal. A képviselő damaszkuszi látogatásának idején Oroszország közvetlen katonai beavatkozása már az Aszad-rezsimet támogatta a nyugati támogatású lázadó erőkkel szembeni túlélési harcában. Az Európai Parlament nem volt hajlandó fizetni Zdanoka utazását, mivel Aszad és környezete az Európai Unió szankciói alatt állt. 2022. március 2-án Zdanoka egyike volt annak a 13 képviselőnek, aki az Európai Parlament azon állásfoglalása ellen szavazott, amely elítélte Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját.

A Transtelex kérdéseket küldött Vincze Loránt képviselőnek a Tatjana Zdanokával való kapcsolatának tisztázása érdekében. Amint a válaszok megérkeznek, visszatérünk a témára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!