Insider: Évtizedeken keresztül jelentett az orosz hírszerzésnek a lettországi EP-képviselő, Tatjana Zdanoka

2024. január 30. – 13:30

Insider: Évtizedeken keresztül jelentett az orosz hírszerzésnek a lettországi EP-képviselő, Tatjana Zdanoka
A kép bal szélén Tatjana Zdanoka, majd balról a harmadik pedig Vincze Loránt. A Minority Safe Pack kezdeményezéshez a lettországi oroszok is hozzájárultak aláírásaikkal – Fotó: FUEN

Másolás

Vágólapra másolva

Exkluzív tényfeltáró riport jelent meg a nemzetközi sajtóban arról, hogy Tatjana Zdanoka, az Európai Parlament lett képviselője 2005 óta az orosz hírszerzésnek is dolgozott. Az oknyomozás a The Insider a Delfi észtországi hírportállal, a lett Re:Baltica oknyomozó újságíróközponttal és a svéd Expressen újsággal együttműködve jött létre. Zdanoka és az orosz hírszerző szolgálat kapcsolata annak tükrében is érdekes, hogy a lett képviselővel Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője és a FUEN elnöke különlegesen szoros kapcsolatot ápolt. Együttműködésük több évre nyúlik vissza: egyrészt Tatjana Zdanoka volt az, aki a Minority Safe Pack kezdeményezésnél a lettországi orosz kisebbséget mozgósította. Vincze és Zdanoka nemcsak a kisebbségi kérdésekben működtek együtt: legutóbb, amikor az EP elé került az Erasmus-ügy, a vita három hozzászólója Bocskor Andrea, a Fidesz EP-delegációjának tagja, Vincze Lóránt, az RMDSZ képviselője és Tatjana Zdanoka független lett képviselő volt.

Visszatérve az orosz kémkedési ügyre, az újságíróknak sikerült megszerezniük Zdanoka és két ismert orosz ügynöke közötti e-maileket, és ezek között vannak részletes jelentések, amelyekben Zdanoka európai törvényhozóként végzett munkáját írja le, különös tekintettel arra, hogy ezek a hivatalos feladatok a Kreml-barát érzelmek erősítésével kapcsolatosak a balti régióban. Más levelezésben Zdanoka és orosz kapcsolattartója között Moszkvában vagy Brüsszelben történő találkozók szervezéséről van szó, valamint orosz forrásokból származó, a lettországi és az európai parlamenti politikai tevékenységét támogató finanszírozás iránti kérelmekről.

A The Insider szembesítette Zdanokát a feltárt anyaggal, azonban a lett EP-képviselő elzárkózott a válaszadástól. A The Insider megerősítette, hogy Zdanoka két kapcsolattartója az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a szovjet KGB utódszervezetének hírszerző tisztjei voltak. Az e-mailek szerint az első ügyintézője a szentpétervári központi igazgatóság veterán kádere, a 74 éves Dmitrij Gladej volt, aki körülbelül 2004 és 2013 között irányította Zdanokát. 2013 után Zdanoka rendszeres kapcsolatban állt Szergej Beltyukovval, aki 1993 óta volt az FSZB ügynöke.

Alice Bah Kuhnke, a svéd Zöld Párt európai parlamenti képviselője, Stockholm korábbi kulturális és demokráciaügyi minisztere a Zöldek/Európai Szabad Szövetség alelnöke, amelyhez Zdanoka 2022 áprilisáig tartozott, elmondta, hogy Zdanoka kémkedésének híre „szörnyű, nem meglepő”. A svéd EP-képviselő elmondta, hogy Zdanoka kiléptetése a Zöldek frakciójából is a politikus erős oroszpárti nézetei miatt történt.

Az oknyomozó riport kitér arra is, hogy Zdanoka 2014-ben a Krímbe utazott, hogy „nemzetközi megfigyelőként” részt vegyen a törvénytelen népszavazáson, amely előkészítette az utat az ukrán félsziget Oroszország általi törvénytelen annektálásához. Két évvel később, 2016-ban Zdanoka Szíriába látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott az ottani diktátorral, Bassár el-Aszaddal. A képviselő damaszkuszi látogatásának idején Oroszország közvetlen katonai beavatkozása már az Aszad-rezsimet támogatta a nyugati támogatású lázadó erőkkel szembeni túlélési harcában. Az Európai Parlament nem volt hajlandó fizetni Zdanoka utazását, mivel Aszad és környezete az Európai Unió szankciói alatt állt. 2022. március 2-án Zdanoka egyike volt annak a 13 képviselőnek, aki az Európai Parlament azon állásfoglalása ellen szavazott, amely elítélte Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját.

A Transtelex kérdéseket küldött Vincze Loránt képviselőnek a Tatjana Zdanokával való kapcsolatának tisztázása érdekében. Amint a válaszok megérkeznek, visszatérünk a témára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!