Kiakadtak az AUR törvényhozói a választások tervezett összevonása miatt, a parlamentben tüntettek

2024. január 31. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti frakciójának tagjai tüntettek szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióinak ülése előtt a képviselőházban – írja az Agerpres. Az AUR tiltakozását a választások összevonásának lehetősége váltotta ki.

A PSD frakcióinak ülésterme előtt tüntető AUR-osok feliratozott táblákat tartottak kezükben, amelyek szerint „a PSD és a PNL veszélybe sodorja a demokráciát”, „A PSD és a PNL lépésről lépésre visszaállítaná a diktatúrát a választások összevonásával”, „Ciolacu és a PSD valós veszélyt jelent a demokráciára és a szabadságra nézve”.

A PNL-frakció ülésterménél hasonló feliratokat tartottak a kezükben az AUR képviselői: „A választások összevonása révén akartok megszabadulni a románok haragjától”, „A PSD és a PNL a demokrácia és jogállam ellenségei”.

George Simion, az AUR elnöke mindkét tiltakozáson megjelent. A szociáldemokraták ülésterménél azt mondta, alkotmányellenes a választások összevonása, és ezt Marcel Ciolacu PSD-elnök is elismerte tavaly. Ugyanakkor arra kérte a többi frakciót, ne hagyják, hogy a választások összevonásának terve megvalósuljon, csak azért, hogy egyes politikusok megmaradhassanak tisztségükben.

A liberálisok ülésterme előtt Simion megvárta Nicolae Ciucă pártelnököt, nekiszegezte a kérdést, hogy ki állt elő a választások összevonásának ötletével, és biztosítékot kért, hogy nem fogják megsérteni az alkotmányt. „Minden lépés alkotmányos lesz, és a demokráciát fogja szolgálni” – felelte Ciucă.

Ezt követően Simion azt nyilatkozta, elégedett a PNL elnökének ígéretével, és arra következtet belőle, hogy Marcel Ciolacu a választások összevonásának ötletgazdája, ugyanis neki – Simion szerint – „diktátorhajlamai vannak”.

Korábbi információk szerint a PNL javasolta a június 9-i európai parlamenti választások összevonását a helyhatóságiakkal a PSD-nek. Akkor még nem lehetett tudni, hogy szociáldemokraták mit szólnak hozzá, de keddi lapértesülések szerint a kormánypártok elviekben már megállapodtak a két választás összevonásáról. Hogy ez miért lenne jó a kormánypártoknak, és mit szól hozzá az RMDSZ, ebben az anyagunkban tárgyaltuk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!