G4Media: A PNL most az EP-választásokkal vonná össze a helyhatóságit

2024. január 25. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a június 9-i európai parlamenti választások összevonására tett javaslatot helyhatóságiakkal a Szociáldemokrata Pártnak – írja a G4Media forrásokra hivatkozva. A portál úgy tudja, a PNL vezetői néhány napja álltak elő ezzel az ötlettel a koalíciós megbeszélésen, és egyelőre nem született döntés a kérdésben.

A portál szerint a PNL azt szeretné, hogy a helyhatósági választások mozgósítása az EP-választásokon való részvételt is növelje. Az EP-választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatások szerint ugyanis a PNL jelenleg nagyjából egy szinten van az AUR-ral (vagy talán még el is marad tőle), ami nagy politikai probléma a PNL vezetésének. Úgy számolnak, a választások összevonásával a PNL erős és befolyásos polgármesterei jobban mozgósítanának, ami az EP-választáson is jobb eredményt jelentene a pártnak az AUR-hoz képest. A szélsőséges pártnak ugyanis nincsenek polgármesterei, megyeelnökei, illetve helyi és megyei tanácsosai. Megjegyzik, a PNL tavaly óta folyamatosan a választások összevonását szorgalmazza.

A helyhatósági voksolás júniusi megszervezése a választások előre hozását jelentené. A világjárvány miatt ugyanis legutóbb szeptemberben tartották az önkormányzati választásokat, és a mandátumok is addig tart.

Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője közben a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy ők nem támogatják az EP választásokat egy időben tartását a helyhatóságiakkal, mert csak fokozná a káoszt okoznak az önkormányzatokban. A képviselő szerint három hónapos „párhuzamos valóság” alakulna ki, mivel a hivatalban lévő vezetők mellett megjelennének az újonnan megválasztottak. „Gondoljunk bele, mi történik ott, ahol egy új polgármestert választanak, de a régi hivatalban marad még három hónapig. Hogyan zajlanának ilyen körülmények között a helyi szintű koalíciós tárgyalások?” – nyilatkozta Csoma Botond.

Az RMDSZ-nek egyébként már van egy törvényjavaslata – aminek a portál szerint a PNL-ben is vannak támogatói – ami lehetővé tenné, hogy az őszi helyhatósági választásokkal egy időben tartsák meg az elnökválasztást. A hatályos törvény szerint az elnöki mandátum lejárta előtti hónapban kell megszervezni a választásokat. Miután Klaus Iohannis mandátuma december 21-én jár le, novemberre kellene kitűzni a megmérettetést. Ezt a szabályozást módosítaná úgy az RMDSZ, hogy már 90 nappal a mandátum lejárta előtt sor kerülhessen a választásra. Azt írják, erről a lehetőségről sem egyeztek meg még a koalícióban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!